Κορονοϊός: Υποχρεωτική η μάσκα και στις εκκλησίες

Κορονοϊός: Υποχρεωτική η μάσκα και στις εκκλησίες
Εικόνα από εκκλησία σε περίοδο κορονοϊού Eurokinissi

Στο ΦΕΚ η απόφαση για τους χώρους όπου θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες μέρες. Αναλυτικά οι χώροι. Ποιοι εξαιρούνται.

Τους χώρους στους οποίους θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, στο πλαίσιο των μέτρων για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, αναφέρει απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο (08/08) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού, μη συμπεριλαμβανομένων των χώρων εστίασης, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας. Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησιών, ευκτηρίων οίκων, τεμενών και συναγωγών), κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας. Η ίδια υποχρέωση υφίσταται και κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών ή εκδηλώσεων στους αύλειους χώρους των χώρων θρησκευτικής λατρείας ή γενικά σε υπαίθριους χώρους.

Από την υποχρέωση των προηγούμενων εδαφίων εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών ή εκδηλώσεων, καθώς και το απολύτως αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές, όπως ιεροψάλτες.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Στο ΦΕΚ τονίζεται ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους δημόσιους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όλων των επιβατηγών και επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων, των ημερόπλοιων, των θαλασσίων ταξί και των λαντζών. Στα πλοία και σκάφη του πρώτου εδαφίου απαγορεύεται η οργάνωση και πραγματοποίηση εκδηλώσεων διασκέδασης.

Από την προαναφερθείσα υποχρέωση εξαιρούνται

  • α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

  • β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.

Στην περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα 150 ευρώ. Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ. Σε περίπτωση που η παράβαση αφορά πλοία, επιβάλλεται επίσης πρόστιμο 1.000 ευρώ στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή και τον πλοίαρχο. Η παρούσα απόφαση ισχύει έως τις 31 Αυγούστου.

https://www.news247.gr/download/5929//083000/maska.pdf

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα