Κορονοϊός: Μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών πεθαίνει στην Αφρική σε σχέση με τις άλλες ηπείρους

Κορονοϊός: Μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών πεθαίνει στην Αφρική σε σχέση με τις άλλες ηπείρους
Εμβολιασμός στη Νότια Αφρική Themba Hadebe / Associated Press

Οι Αφρικανοί σοβαρά πάσχοντες από τον κορονοϊό έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ότι οι κάτοικοι των άλλων ηπείρων του πλανήτη.

Οι σοβαρά ασθενείς με covid-19 πεθαίνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό στην Αφρική σε σχέση με άλλες ηπείρους, αναμφίβολα λόγω της έλλειψης εξοπλισμού στις μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, παρά τη δυσκολία συγκέντρωσης λεπτομερών στοιχείων.

“Η μελέτη μας είναι η πρώτη που παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εικόνα των σοβαρά ασθενών από covid στην Αφρική”, σχολίασε ο βασικός συντάκτης της καθηγητής Μπρους Μπίκαρντ του νοσοκομείου Groote Schuur της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιστημονικού περιοδικού The Lancet που δημοσίευσε την έρευνα.

“Δυστυχώς δείχνει ότι η ικανότητά μας να προσφέρουμε ένα επαρκές επίπεδο νοσηλείας περιορίζεται από την έλλειψη κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μελέτη βασίστηκε στην κλινική εξέλιξη περίπου 3.000 ασθενών που εισήχθησαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας αφού μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, το διάστημα μεταξύ του Μαΐου και του Δεκεμβρίου του 2020, σε 64 νοσοκομεία δέκα χωρών της Αφρικής (Αίγυπτος, Αιθιοπία, Γκάνα, Κένυα, Λιβύη, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Νίγηρας, Νιγηρία και Νότια Αφρική).

Έπειτα από 30 ημέρες σχεδόν οι μισοί από αυτούς, το 48% είχε πεθάνει.

Για να κάνουν τη σύγκριση οι ερευνητές συγκέντρωσαν άλλες μελέτες που εξέταζαν τη θνητότητα σε άλλες ηπείρους για συνολικά 35.000 ασθενείς. Αυτές έδειξαν ότι το ποσοστό των σοβαρά ασθενών με covid-19 που πέθαναν έπειτα από 30 ημέρες ήταν μικρότερο σε σχέση με την Αφρική, 31,5% κατά μέσο όρο.

Οι συντάκτες της μελέτης εκτίμησαν ότι στην Αφρική η διαθεσιμότητα σε ECMO– μια τεχνική οξυγόνωσης του αίματος έξω από το σώμα– είναι 14 φορές μικρότερη από αυτή που θα χρειαζόταν για τη θεραπεία των ασθενών με σοβαρή covid-19. Το ίδιο ισχύει και για τη διαθεσιμότητα σε μηχανήματα αιμοκάθαρσης, που είναι 7 φορές λιγότερα από τα απαραίτητα.

“Ανεπαρκής πρόσβαση σε τεχνικές ικανές να σώσουν ζωές, όπως η αιμοκάθαρση, η τοποθέτηση των ασθενών σε αναπνευστήρες και η διαθεσιμότητα σε οξύμετρα,θα μπορούσαν να είναι παράγοντες που συνέβαλαν στον θάνατο των ασθενών αυτών”, σχολίασε ο Μπίκαρντ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μελέτη έδειξε εξάλλου ότι οι ασθενείς που έπασχαν και από άλλα προβλήματα –όπως διαβήτης, HIV, νεφρική ανεπάρκεια– κινδύνευαν περισσότερο να πεθάνουν από τους υπόλοιπους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα