Κορονοϊός: Μένουμε ψύχραιμοι–Δίνουμε αίμα

Κορονοϊός: Μένουμε ψύχραιμοι–Δίνουμε αίμα
Αιμοδοσία

Επιπτώσεις στους αιμοδότες έχει η ραγδαία διάδοση του ιού, δημιουργώντας ισχυρές επιφυλάξεις στο να δώσουν αίμα.

Ο δικαιολογημένος φόβος των πολιτών να πλησιάσουν τα νοσοκομεία, λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού, σύσταση που υποστηρίζεται και από όλους τους παγκόσμιους και εθνικούς φορείς υγείας (WHO, ΕΟΔΥ, Υπ. Υγείας, ECDC) για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, έχει αναπόφευκτα επίπτωση στην προσέλευση αιμοδοτών και εν δυνάμει προκαλεί οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος, γεγονός που ήδη απασχολεί την Κίνα και τη Βόρεια Ιταλία.

Το Ενικό Κέντρο Αιμοδοσία (ΕΚΕΑ) συστήνει σε όλους μας να παραμένουμε ψύχραιμοι και να συνεχίζουμε να δίνουμε αίμα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρά την ταχεία εξάπλωση του ιού τα περισσότερα περιστατικά παραμένουν ασυμπτωματικά και η νόσος έχει χαμηλή θνητότητα που φθάνει το 2% μεταξύ των νοσούντων. Ωστόσο η ευρεία διάχυση της πληροφορίας, έχει προκαλέσει πανικό σε παγκόσμιο επίπεδο, με επιπτώσεις στην οικονομία, στη μετακίνηση αγαθών και ατόμων, σε υπηρεσίες και δομές του κράτους και ως αναμένεται και στην επάρκεια αίματος.

Το ΕΚΕΑ αναφέρει πως με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του για την ασφάλεια του αίματος και των αιμοδοτών αλλά και για τα αποθέματα αίματος της χώρας:

Καλεί όλους τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη

Καλεί τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και τους Συλλόγους και Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών να οργανώσουν εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων, όπως συστήνεται και από τον WHO

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα