Κορονοϊός: “Oρφανά” τα μισά από τα νέα κρούσματα

Κορονοϊός: “Oρφανά” τα μισά από τα νέα κρούσματα
Έλεγχοι για κορονοϊό από τον ΕΟΔΥ AP

Είναι γεγονός ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες επιδίδονται σε ιδιαίτερα αποτελεσματικές διαδικασίες ιχνηλάτησης, όμως τα μισά κρούσματα του Σεπτεμβρίου δεν έχουν σχέση ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα

Στα 1207 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού τα οποία επιβεβαιώθηκαν το πρώτο εξαήμερο του Σεπτέμβρη, αριθμός ο οποίος δεν θεωρείται ιδιαίτερα υψηλός. Εκείνο το οποίο όμως φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι από τα κρούσματα αυτά, τα 604, δηλαδή τα μισά, δε σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Είναι δηλαδή αυτά που ονομάζονται “ορφανά” ένας όρος τον οποίο βέβαια δεν υιοθετεί η πολιτεία.

Το γεγονός αυτό δεν περνάει απαρατήρητο από τις υγειονομικές αρχές, καθώς τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Αττική. Με δεδομένο ότι πλέον η επιστροφή των αδειούχων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, το να εμφανίζονται διασκορπισμένα νέα κρούσματα “αγνώστου” προελεύσεως”, δεν είναι καθησυχαστικό. Βέβαια αναφέρουμε και πάλι ότι ο αριθμός είναι σχετικά μικρός και θα θα δούμε πως θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Επιδημιολόγων, υπάρχει ανησυχία για έξαρση των κρουσμάτων με την επιστροφή από τις διακοπές και ειδικά στην Αττική.

“Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επίκουρος καθηγητής σημείωσε ότι έχουμε αποφύγει το κακό σενάριο για πάνω από 700 κρούσματα μέχρι τέλος Αυγούστου. “Είμαστε σε ένα μέτριο σενάριο αυτή την στιγμή όπου βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που σίγουρα οφείλεται στην έξαρση που είχαμε πριν από 7 ημέρες και μια σχετική προσγείωση του κρουσμάτων. Θα δούμε κατά πόσο αυτό θα συνεχίσει και θα θέλαμε να δούμε κάτω από 200 την ημέρα” προσθέτει ο κ. Μαγιροκίνης

Να αναφέρουμε πάντως ότι χθες η επιδημία έδειξε να κινείται με ήπιο ρυθμό στην Ελλάδα καθώς το απόγευμα της Κυριακής (6/9) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 144, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από τα 119 εγχώρια κρούσματα, τα 20 συνδέονται με συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 11524 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 55.7% είναι άνδρες. Τα 2245 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5017 (43.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 284 θάνατοι. Οι 106 (37.3%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 41 (75.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι 10 (24.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 161 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα