Κορονοϊός: Χάρλεϊ, ο σκύλος θεραπευτής που βοηθά τους Μεξικανούς γιατρούς

Κορονοϊός: Χάρλεϊ, ο σκύλος θεραπευτής που βοηθά τους Μεξικανούς γιατρούς
Ο Σκύλος Θεραπευτής Χάρλεϊ Youtube / @AFP News Agency

Ο σκύλος ράτσας παγκ με το όνομα Χάρλεϊ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού. Παίζει με τους γιατρούς και τους ανακουφίζει από το στρες.

Φορώντας τα μποτίνια του, γυαλιά και την ειδική προστατευτική στολή, ο Χάρλεϊ «ο Μονόφθαλμος», ένας σκύλος ράτσας παγκ που έχει εκπαιδευτεί ως θεραπευτής, ξεκινάει μια νέα ημέρα για να ανακουφίσει από το στρες το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενός νοσοκομείου στο Μεξικό, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον του νέου κορονοϊού.

Ο Χάρλεϊ ακολουθεί, στους διαδρόμους του ιατρικού κέντρου, την ιδιοκτήτριά του, την κλινική νευροψυχολόγο Λουσία Λεντεσμά, η οποία του έχει φορέσει ένα ζευγάρι κίτρινα παπουτσάκια από καουτσούκ και ένα κίτρινο αδιάβροχο.

Επίσης, του έχει καλύψει τα μάτια με γυαλιά καταδύσεων.

Το σκυλάκι είναι έτοιμο να παίξει για δύο ώρες με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που μάχονται κατά της πανδημίας, βοηθώντας τους να ξαναβρούν το χαμόγελό τους σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.

Η γιατρός Λεντεσμά, που αποκαλεί τον Χάρλεϊ τον «συν-θεραπευτή» της, λέει, ότι η παρουσία του σκύλου τη βοηθά να «μειώσει το ψυχολογικό, συναισθηματικό και σωματικό στρες» των επαγγελματιών υγείας.

Ο Χάρλεϊ «ο Μονόφθαλμος», ηλικίας 3 ετών, ονομάστηκε έτσι λόγω των προβλημάτων όρασης που αντιμετωπίζει. Ανήκει στην ψυχιατρική και νευροψυχολογική υπηρεσία του Εθνικού Ιατρικού Κέντρου από τις 20 Νοεμβρίου, συμμετέχοντας σε θεραπείες για ασθενείς που πάσχουν από «ψυχιατρικές, ψυχολογικές και νευροψυχολογικές νόσους».

«Από πολύ μικρό, τον εκπαιδεύσαμε για αυτό» λέει η αφεντικίνα του.

Ορισμένοι «συνάδελφοι θέλουν αμέσως να παίξουν με τον Χάρλεϊ (…). Πρέπει να λάβουμε υπόψη τον χρόνο στέρησης της φυσικής επαφής που αντιμετωπίζει ιδίως το προσωπικό της πρώτης γραμμής, το οποίο βρίσκεται επίσης σε απομόνωση από την οικογένειά του λόγω του φόβου της μόλυνσης», περιγράφει η Λουσία Λεντεσμά.

Η πόλη του Μεξικού και τα περίχωρα της πολιτείας του Μεξικού είναι η πλέον πληγείσα περιοχή από τη νόσο Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα.

Έως χθες, Τετάρτη (13/05), η πρωτεύουσα μετρούσε 10.946 από τα 40.186 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.057 από τους 4.220 θανάτους σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα