Κρήτη: Κατασχέθηκε δεξαμενόπλοιο – Συνελήφθη ο πλοίαρχος

Κρήτη: Κατασχέθηκε δεξαμενόπλοιο – Συνελήφθη ο πλοίαρχος
Κατάσχεση δεξαμενόπλοιου στην Κρήτη cretalive.gr

Μετά τη ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη πλεονάζουσας ποσότητας καυσίμων στο πλοίο

Απρόσμενη εξέλιξη είναι η ρυμούλκηση δεξαμενόπλοιου στον όρμο Καλών Λιμένων, από τη θαλάσσια περιοχή Παλαιοχώρας Χανίων, λόγω μηχανικής βλάβης και ακυβερνησίας του στις 3 Μαΐου.

Όπως ανακοινώθηκε, πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων της Λιμενικής Αρχής Ηρακλείου καθώς και έλεγχος Κλιμακίου της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Από την επιθεώρηση διαπιστώθηκε η ύπαρξη πλεονάζουσας ποσότητας καυσίμων FUEL OIL, που ανέρχεται σε 2,335 Μ/Τ, για την οποία δεν υπάρχουν νόμιμα παραστατικά, καθώς και τριάντα (30) ουσιώδεις ελλείψεις στους τομείς ασφάλειας ναυσιπλοΐας-ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, κώδικα ασφαλούς διαχείρισης και γραμμής φόρτωσης.

Επίσης στο προβλεπόμενο από την υφιστάμενη νομοθεσία Βιβλίο Πετρελαίου του πλοίου καθώς και στο αντίστοιχο Ημερολόγιο Γέφυρας δεν είχαν καταχωρηθεί σχετικές εγγραφές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση αναφορικά με την επιθεώρηση και τα ευρήματά της, συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός του δεξαμενόπλοιου, ενώ παράλληλα κινήθηκαν οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Τέλος το πλοίο κατασχέθηκε κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του τελωνειακού κώδικα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα