Λευκάδα: Η εγκαταλελειμμένη Αμερικανική βάση – “υπερκοριός” του Ψυχρού Πολέμου

Λευκάδα: Η εγκαταλελειμμένη Αμερικανική βάση – “υπερκοριός” του Ψυχρού Πολέμου
Λευκάδα: Η εγκαταλελειμμένη Αμερικανική βάση "υπερκοριός" του Ψυχρού Πολέμου Youtube Up Stories

Στη Λευκάδα κοντά στα παλιά ορυχεία άμμου, άρχισε να χτίζεται το 1962 μια νέα αμερικανική βάση κατασκοπείας με υπερσύγχρονα για εκείνη την εποχή ραντάρ που λειτουργούσαν σαν τους σημερινούς υπερκοριούς. Τα πλάνα είναι εντυπωσιακά.

Δεκαετίες 1960 – 1980, τότε που ο πλανήτης ήταν χωρισμένος στα δύο, δηλαδή κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Στη Λευκάδα στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου, κοντά στα παλιά ορυχεία άμμου, άρχισε να χτίζεται το 1962 μια νέα αμερικανική βάση κατασκοπείας με υπερσύγχρονα για εκείνη την εποχή ραντάρ που λειτουργούσαν σαν τους σημερινούς υπερκοριούς.

Η περιοχή επιλέχτηκε γιατί είναι το σημείο που διασταυρώνονται οι δυνατοί άνεμοι ερχόμενοι από όλα τα σημεία του ορίζοντα. Παρόλο που η βάση έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 40 χρόνια, είναι αξιοσημείωτο πως κατά το ρεπορτάζ του aroma lefkadas, δεν εντοπίστηκε στη βάση των ραντάρ ούτε μια σκουριασμένη βίδα καθώς είναι όλα κατασκευασμένα από καθαρό ατσάλι.

Η βάση διέθετε 4 γιγάντιες κεραίες αναμετάδοσης ραδιοκυμάτων καθώς επίσης και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και δικό της σταθμό ηλεκτροδότησης με 4 τεράστιες γεννήτριες. Τα κτήρια της βάσης όπως και τα κτήρια του καταυλισμού ήταν εντυπωσιακά προσεγμένα στο εσωτερικό τους.

Το συγκρότημα διέθετε κοιτώνες, πλήρως εξοπλισμένα μαγειρεία, χώρους εστίασης και χώρους ψυχαγωγίας μέχρι και γυμναστήριο. Τα ηλεκτρονικά αυτά “αυτιά” ήταν στραμμένα προς βόρειοανατολικά, στις χώρες του τότε ανατολικού μπλοκ (Αλβανία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και την τότε ενωμένη Τσεχοσλοβακία).

Η βάση εγκαταλείφθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την πτώση του Ανατολικού μπλοκ.

Τα πανοραμικά πλάνα είναι εντυπωσιακά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα