Μάνδρα, δύο χρόνια μετά: Η πλημμύρα που δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς – Πλησιάζει η δίκη

Μάνδρα, δύο χρόνια μετά: Η πλημμύρα που δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς – Πλησιάζει η δίκη
Φωτογραφία από τις καταστροφές στην Μάνδρα Αττικής Eurokinissi

Για τις 24/1/2020 προσδιορίστηκε η δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, από τις οποίες χάθηκαν 24 συμπολίτες μας. Οι κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας εξαιτίας παραλείψεών τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ήταν πρωί της 15ης Νοεμβρίου του 2017 όταν οι ξαφνικές βροχοπτώσεις έπνιξαν κυριολεκτικά τη Δυτική Αττική και περισσότερο την Μάνδρα, την Νέα Πέραμο, την Μαγούλα και την Ελευσίνα, προκαλώντας τον θάνατο 24 ατόμων και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πλημμύρα στην Αττική, βάσει του αριθμού των νεκρών.

Στις ημέρες που ακολούθησαν υπήρξαν πολιτικές αντιδράσεις και αναζητούνταν οι υπαίτιοι των καταστροφών, ενώ συγκινητική ήταν η βοήθεια προς τις πληγείσες περιοχές από τον χώρο του αθλητισμού και την κοινωνία των πολιτών.

Τη μέρα της καταστροφής, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κήρυξε εθνικό πένθος για τα θύματα, ενώ την επομένη μετέβη στην περιοχή. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος.

Οι αυτοψίες στην περιοχή της Μάνδρας, εντόπισαν 1064 καταστροφές κτιρίων, εκ των οποίων τα 794 είναι κατοικίες, τα 126 είναι επαγγελματικοί χώροι, τα 8 είναι δημόσια κτίρια και τα υπόλοιπα 136 αποθήκες και υπόγεια.

Στις περιοχή των Μεγάρων και στη Νέα Πέραμο η αυτοψία έδειξε 448 καταστροφές κτιρίων, με τα 228 είναι κατοικίες, τα 38 επαγγελματικοί χώροι, με τα 6 να είναι δημόσια κτίρια και τα εναπομείναντα 123, να είναι αποθήκες και υπόγεια.

“Η τραγωδία στη Μάνδρα οφείλεται σε κρατική αμέλεια”

Ο γνωστός ποινικολόγος εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων. Σε σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστηρίζει ότι τα θύματα και οι καταστροφές οφείλονται σε κρατική αμέλεια.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή του

“Σαν σήμερα, την 15/11/2017, από εγκληματικές αμέλειες κρατικών λειτουργών (ανεξαρτήτως χρώματος και κόμματος), έχασαν τη ζωή τους εικοσιτέσσερις συνάνθρωποί μας στη Μάνδρα.

Όπως είναι γνωστό, το δικηγορικό μας γραφείο στην υπόθεση αυτή, η οποία εκδικάζεται στις 24/1/2020, επέλεξε να εκπροσωπήσει τις οικογένειες των θυμάτων και θα βρίσκεται στο βήμα της πολιτικής αγωγής.

Ευχόμαστε αυτή να είναι η τελευταία τραγωδία, η οποία οφείλεται σε κρατική αμέλεια.

Αθήνα, 15/11/2019

Για το δικηγορικό γραφείο Αλεξίου Κούγια και συνεργατών

Αλέξιος Κούγιας”.

Τον Ιανουάριο η δίκη

Για τις 24/1/2020 προσδιορίστηκε η δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, από τις οποίες χάθηκαν 24 συμπολίτες μας.

Οι κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας εξαιτίας παραλείψεών τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας είχε ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος εννέα ατόμων και κατά παντός υπευθύνου, διαβιβάζοντας -λόγω σπουδαιότητας- τη δικογραφία σε τακτικό ανακριτή με το χαρακτήρα του επείγοντος. Τα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα που κατά περίσταση αποδόθηκαν στους εμπλεκόμενους είναι: Πλημμύρα από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, σωματική βλάβη από υπόχρεο δια παραλείψεως κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.

Πρόκειται για πρόσωπα που σχετίζονται με την περιφέρεια Αττικής, με δύο αρμόδια δασαρχεία και με τους δήμους Μάνδρας, Ελευσίνας και Νέας Περάματος. Συγκεκριμένα, κατηγορούμενοι είχαν καταστεί οι τότε: περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλοι των δασαρχείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα