Μέρκελ: Υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προμήθεια εμβολίων

Μέρκελ: Υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προμήθεια εμβολίων
Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ AP

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ τόνισε ότι θα θεωρούσε τρομερό αν προέκυπταν διαφορές στον εμβολιασμό μεταξύ των χωρών.

Την επιλογή της υπέρ μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού υπερασπίστηκε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι θα ήταν «τρομερό» αν κάποιες ισχυρές χώρες μπορούσαν να έχουν εμβόλια και οι πιο μικρές όχι όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Στο θέμα της παραγγελίας των εμβολίων, νομίζω ότι κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και νομίζω ότι ήταν σωστό που αποφασίσαμε υπέρ μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση αν σε αυτό το ζήτημα τα έχει κάνει «όλα σωστά» και αν πιστεύει ότι πρέπει να ζητήσει για κάτι συγγνώμη. «Θα ήταν τρομερό, αν στην Γερμανία μπορούσαμε να εμβολιαστούμε και σε άλλες χώρες – και κυρίως μικρότερες χώρες – δεν υπήρχε η διαπραγματευτική δυνατότητα», συνέχισε η Καγκελάριος και σημείωσε ακόμη ότι και την Ευρώπη στο σύνολό της δεν θα την βοηθούσε ιδιαίτερα αν κάποιοι εμβολιάζονταν και κάποιοι όχι.

«Θα το έβρισκα πολύ περίεργο, εάν κάποιες ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, υποσκέλιζαν τους άλλους», τόνισε η κυρία Μέρκελ και ανέφερε ότι κάποιοι συμπεριφέρονται σαν να μας ανήκει στην Γερμανία το εμβόλιο, επειδή το δημιούργησε η BioNTech, αλλά η BioNTech, διευκρίνισε, συνεργάζεται με την Pfizer, η οποία είναι διεθνής εταιρία. «Καμία φαρμακευτική εταιρία η οποία απευθύνεται σε διεθνή αγορά δεν θα εστιάσει σε μία και μόνο περιοχή – εκτός αν υπάρχει, όπως στις ΗΠΑ, σχετική νομοθεσία. Και στην χώρα μας δεν έχουμε τόσο μεγάλη δυνατότητα παραγωγής για την Ευρώπη», εξήγησε.

«Θεωρώ σωστή την ευρωπαϊκή προσέγγιση», επανέλαβε εμφατικά η ‘Αγγελα Μέρκελ, υπενθυμίζοντας ότι ήταν σαφές πως στην αρχή δεν θα είχαμε τόσα εμβόλια όσα θα έχουμε στην συνέχεια. Αναφερόμενη μάλιστα στην κριτική που ασκείται στην BioNTech, η Καγκελάριος τόνισε ότι οι επιστήμονές της εργάζονται μέρα – νύχτα και ότι τον περασμένο Ιανουάριο άλλαξαν από τη μια μέρα στην άλλη εντελώς το αντικείμενο των ερευνών τους προκειμένου να δημιουργήσουν εμβόλιο για τον κορονοϊό. «Από αυτό σήμερα επωφελούμαστε Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για κριτική στην BioNTech. Τι θέλουμε τώρα και γκρινιάζουμε;», διερωτήθηκε μάλιστα σε αρκετά έντονο ύφος.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ «έκανε ό,τι μπορούσε», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε στο υπό κατασκευή εργοστάσιο του Μαρβούργου, το οποίο θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες παραγωγής του εμβολίου BioNTech/Pfizer. «Όταν θα είναι έτοιμο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα διασφαλίσει επιπλέον 75 εκατομμύρια δόσεις για το β’ τρίμηνο. Και για να ετοιμαστεί, βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα