Νέα Αγχίαλος: Η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών προκάλεσε σεισμό

Νέα Αγχίαλος: Η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών προκάλεσε σεισμό
Πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Σεισμό μεγέθους 1 Ρίχτερ φαίνεται πως προκάλεσε μία από τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο. Πού εντοπίστηκε το επίκεντρό του.

Μία από τις εκρήξεις που έγινε στην αποθήκη πυρομαχικών Νέα Αγχίαλο στον Βόλο, την 27η Ιουλίου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που έκαιγε ανεξέλεγκτα στην περιοχή, φέρεται να προκάλεσε σεισμό.

Για την ακρίβεια, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η έκρηξη ήταν ένας “σεισμός επιφανείας” και μάλιστα μεγέθους 1 βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου:

“Σχετικά με την έκρηξη που συνέβη στις αποθήκες πυρομαχικών Καραμπά, κοντά στη Νέα Αγχίαλο, στις 27/7 στις 19:17 τοπική ώρα (16:17 UTC).

Η έκρηξη καταγράφτηκε σαφώς από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του διεθνούς πειράματος AdriaArray. Ο κοντινότερος σταθμός που κατέγραψε καθαρά το γεγονός βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, ενώ ο μακρινότερος βρίσκεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων.

Με την ανάλυση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (Δρ Χρήστος Ευαγγελίδης και Δρ. Μαρίνος Χαραλαμπάκης) των καταγραφών και τον εντοπισμό των αφίξεων των διαμηκών και εγκαρσίων κυμάτων, προσδιορίστηκε το επίκεντρο στην περιοχή της έκρηξης. Εάν θεωρήσουμε ότι η έκρηξη είναι ένας σεισμός επιφανείας, το τοπικό μέγεθος ML εκτιμάται σε περίπου ένα βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ.

Το συγκεκριμένο γεγονός έχει πλέον καταχωρηθεί στον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως “accidental explosion” και θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως “ground truth” γεγονός για την βελτιστοποίηση και βαθμονόμηση σεισμολογικών μεθόδων.”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα