“Ω γλυκύ μου έαρ” – Σε κλίμα κατάνυξης η περιφορά των Επιταφίων ανά την Ελλάδα

Διαβάζεται σε 7'
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΛΟΥΜΠΑΔΙΑΡΗ
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΛΟΥΜΠΑΔΙΑΡΗ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Κατανυκτική ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα, όπου πραγματοποιήθηκαν οι περιφορές των Επιταφίων το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης τελέστηκε η περιφορά των Επιταφίων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής (03/05), συμβολίζοντας τον ενταφιασμό του Ιησού Χριστού και την πορεία προς την Ανάσταση και το Πάσχα.

Ολάνθιστοι επιτάφιοι, άλλοι λιτοί και άλλοι πιο επιβλητικοί, κόσμησαν τις εκκλησίες, όπου “φιλοξενήθηκαν” οι χιλιάδες πιστοί για την καθιερωμένη λειτουργία. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας εψάλησαν σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια πολύ αγαπητά στο λαό, αγνώστου ποιητή. Τα «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και ο κατανυκτικός ύμνος «Ω γλυκύ μου Έαρ…» ήχησαν στους ιερούς ναούς όλης της χώρας.

Η μεγαλειώδης περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης Αθηνών

Σε κλίμα κατάνυξης και πένθους πραγματοποιήθηκε η Ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Το “παρών” έδωσαν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και εκατοντάδες πολίτες.

Η ατμόσφαιρα και έξω από την Μητρόπολη ήταν κατανυκτική, με τις καμπάνες να ηχούν πένθημα και πλήθος κόσμου να ακολουθεί την περιφορά του Επιταφίου, που έφτασε έως την πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή.

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον Άγιο Δημήτριο Λουμπαρδιάρη στην Αθήνα

Πλήθος Αθηναίων βρέθηκε στον Άγιο Δημήτριο Λουμπαρδιάρη στο Θησείο στην Αθήνα και στην Περιφορά του Επιταφίου, που πραγματοποιείται στην περιοχή με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΛΟΥΜΠΑΔΙΑΡΗ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΛΟΥΜΠΑΔΙΑΡΗ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΛΟΥΜΠΑΔΙΑΡΗ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΛΟΥΜΠΑΔΙΑΡΗ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Πέντε Επιτάφιοι για πρώτη φορά στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη

Μεγαλοπρέπεια στη Θεσσαλονίκη, όπου για πρώτη φορά πέντε επιτάφιοι από ενορίες της πόλης συναντήθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους.

Σύμφωνα με το Thestival.gr, η ιστορική συνάντηση των Επιταφίων έγινε σε κλίμα συγκίνησης και υπό το εγκώμιο του Επιταφίου Θρήνου της Μεγάλης Παρασκευής “Ω γλυκύ μου έαρ” στην πλατεία Αριστοτέλους, με χιλιάδες κόσμου να παρακολουθεί.

Συγκεκριμένα, οι Επιτάφιοι που βρέθηκαν μαζί στο ίδιο σημείο είναι του μητροπολιτικού ιερού ναού του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του καθεδρικού ιερού ναού της του Θεού Σοφίας, του ιερού ναού Παναγίας των Χαλκέων, της ιεράς μονής της Αγίας Θεοδώρας, του ιερού ναού Αγίου Νικολάου του Τρανού.

Σύμφωνα με το Thesstoday.gr, στο κέντρο της πλατείας στήθηκε εξέδρα όπου έψελνε ο μητροπολίτης Φιλόθεος μαζί με τους ιερείς των πέντε εκκλησιών. Γύρω, σχηματίστηκε μια αλυσίδα με τους επιτάφιους και τις μοιροφόρες που τους ραίνουν με λουλούδια.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής (03/05), πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την πρώτη περιφορά Επιταφίου που γίνεται κάθε χρόνο στην πόλη, νωρίτερα από κάθε άλλη εκκλησία, ώστε να την παρακολουθήσουν και οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου.

Περιφορά Επιταφίων στην Κέρκυρα συνοδεία χορωδιών

Στην πανέμορφη Κέρκυρα με τα ιδιαίτερα έθιμα του Πάσχα, όλες οι εκκλησίες της πόλης περιέφεραν τους Επιταφίους τους, με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων.

Οι χορωδίες των Ιερών Ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, καθώς και η Δημοτική Χορωδία, έψαλαν κατανυκτικά τα «Εγκώμια», ενώ οι μπάντες των φιλαρμονικών ερμήνευσαν διασκευές από κλασικά έργα, όπως είναι η «Εις Άδου Κάθοδος».

Περιφορά Επιταφίου στην Κέρκυρα
Περιφορά Επιταφίου στην Κέρκυρα ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
Περιφορά Επιταφίου στην Κέρκυρα
Περιφορά Επιταφίου στην Κέρκυρα ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Στον Επιτάφιο της Μητρόπολης της Κέρκυρας, το “παρών” έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στον Επιτάφιο στην Κέρκυρα
Ο Στέφανος Κασσελάκης στον Επιτάφιο στην Κέρκυρα ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Λάρισα: Πλήθος κόσμου στην Κεντρική Πλατεία

Στη Λάρισα, πλήθος κόσμου κατέκλυσε από νωρίς τις εκκλησίες στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο για να προσκυνήσει τον Επιτάφιο και να συμμετάσχει στις περιφορές.

Πιστοί συγκεντρώθηκαν και παρακολούθησαν σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τις περιφορές των στολισμένων Επιταφίων, οι οποίες κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης για να συναντηθούν στην Κεντρική Πλατεία, σύμφωνα με το Larissanet.gr.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε περιφορά του Επιταφίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Νάξος: Ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα

Πλήθος πιστών παρακολούθησαν και φέτος την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και την περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στην Νάξο.

Σύμφωνα με το Cyclades24.gr, πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην περιοχή Πολιχνίου, με τους επισκέπτες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους να συμμετέχουν και να παρακολουθούν ευλαβικά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Παρασκευής στο παραθαλάσσιο ξωκλήσι της Αγίας Γρηγορούσας.

Ο Επιτάφιος είναι φτιαγμένος από ξύλα και στολισμένος ελάχιστα, την ώρα που τον συνοδεύουν οι ψαλμωδίες των πιστών, στην περιφορά του, εντός της θάλασσας.

Η περιφορά του επιταφίου στο Καστράκι της Νάξου πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού Ιωάννη Βρούτση, του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανού και Δημοτικών Συμβούλων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα