ΟΑΚΑ: Προκαταρκτική έρευνα για το στέγαστρο Καλατράβα – Τι ερευνάται

Διαβάζεται σε 7'
ΟΑΚΑ
ΟΑΚΑ EUROKINISSI

Εισαγγελική παρέμβαση διατάχθηκε προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν στην επ’ αόριστον αναστολή δραστηριοτήτων στο ΟΑΚΑ, μετά τη μελέτη γθια τη στατικότατα των δύο στεγάστρων. Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση.

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου προκάλεσαν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας γύρω από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΟΑΚΑ, όπου δαπιστώθηκαν προβλήματα στατικότητας με αποτέλεσμα να κλείσει επ’ αόριστον.

Ο κ. Ελευθεριάνος έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας μετά την απόφαση του ΟΑΚΑ για αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο επικαλούμενος μελέτη που φαίνεται να διαπιστώνει ότι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα «δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».

Η εντολή του κ. Ελευθεριάνου είναι στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας να ερευνηθεί σε βάθος πενταετίας, μεταξύ άλλων:

  • ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν αυτές τηρήθηκαν,
  • αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους,
  • γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Την προκαταρκτική ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης, ενώ τα αδικήματα που θα επικεντρωθεί είναι, μεταξύ άλλων, αυτά που αφορούν έκθεση σε κίνδυνο καθώς και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Καμία συντήρηση εδώ και 20 χρόνια

Το στέγαστρο Καλατράβα τοποθετήθηκε στις 18 Ιουλίου του 2004, λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ωστόσο, εδώ και περίπου 20 χρόνια δεν έχει γίνει συντήρηση.

Η ελλιπής συντήρηση έγινε εμφανής και το 2018, όταν κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα για το Champions League, μεταξύ ΑΕΚ- Μπάγιερν Μονάχου, σημειώθηκε έντονη ταλάντωση στο άνω διάζωμα του ΟΑΚΑ, η οποία ήταν αντιληπτή και με γυμνό μάτι.

Μάλιστα, αναφορικά με την συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ είχε αποκαλύψει πριν δύο χρόνια πως ουσιαστικά δεν είχε γίνει καμία συντήρηση, κάτι που επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας το Σάββατο (30/09) στον ΑΝΤ1.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων για το πρωτοφανές φιάσκο στο ΟΑΚΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης τονίζει τα εξής: “Πάμε να δούμε τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τη συντήρηση του Στεγάστρου Καλατράβα. Ήταν 2021! Χθες το Ολυμπιακό Στάδιο έκλεισε λόγω στατικής ανεπάρκειας – δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Στέγαστρο Καλατράβα. Το 2004, σύμβολο μίας χώρας που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2023, σύμβολο μίας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα. Ενός Κράτους που αφήνει όλα και όλους στη μοίρα τους. Η παρακμή τελειώνει. Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα”.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ τόνισε τα εξής: “Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία και την έντονη δυσαρέσκεια για τις αρνητικές εξελίξεις στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Η ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης για το πρόβλημα στατικής επάρκειας στο στέγαστρο αποτελεί σοβαρή απόδειξη αδιαφορίας και αμέλειας όσων είχαν την ευθύνη του Σταδίου τα τελευταία χρόνια και όφειλαν να δουλέψουν αποτελεσματικά ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο αυτό.

Το γεγονός ότι το στάδιο έκλεισε για άγνωστο χρονικό διάστημα αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, δημιουργώντας κατά συνέπεια μεγάλο ζήτημα στον προγραμματισμό αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της έλλειψης σχεδιασμού της κυβέρνησης για τον Αθλητισμό.

Το ΟΑΚΑ, η Ακρόπολη του Αθλητισμού, δεν πρέπει να έχει την τύχη των υπόλοιπων Ολυμπιακών Ακινήτων, τα οποία σήμερα εντελώς παραμελημένα, είτε υπολειτουργούν είτε παραμένουν χρόνια υπό εγκατάλειψη.

Πρόκειται για μια ακόμη παταγώδη αποτυχία του «επιτελικού» κράτους, ένα ακόμη κατόρθωμα στη μακρά λίστα των «επιτυχιών» του. Αναμένουμε σαφείς εξηγήσεις από πλευράς κυβέρνησης για το πώς από το «όραμα» το 2021 για «ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ, υπερτοπικό πόλο αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού, με εθνική εμβέλεια, φτάσαμε σήμερα σε ένα σφραγισμένο με λουκέτο ΟΑΚΑ.

Στη σχετική παρουσίαση το καλοκαίρι του 2021 ο Πρωθυπουργός επαιρόταν ότι «το ΟΑΚΑ 2.0, θα είναι η ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας». Σήμερα, δύο χρονιά μετά, κανείς δεν θέλει να σκεφθεί τι θα συνέβαινε αν παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα στη διάρκεια ενός αγώνα με 60.000 θεατές μέσα στο γήπεδο.

Καλούμε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν άμεσα για την αποκατάσταση του Σταδίου.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί το γρηγορότερο δυνατόν η επαναχρησιμοποίησή του ΟΑΚΑ από αθλητές και συλλόγους. Υπάρχουν πολλά αθλητικά σωματεία σε διαφορετικά αθλήματα που πληρώνουν για τη χρήση του και που θα παραμείνουν άστεγα για άγνωστο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου το Υπουργείο οφείλει να τους παρέχει προσωρινή στέγη σε άλλες εγκαταστάσεις.

Πέραν αυτού, είναι επιτακτική η ανάγκη να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τον τρόπο διαχείρισης του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων στη χώρα μας, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Η κυβέρνηση οφείλει επίσης να παρουσιάσει αναλυτικό σχεδιασμό για την διάσωση όσων ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχουν αφεθεί στη τύχη τους. Οι πολίτες αξίζουν ασφαλείς και λειτουργικές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το ΠΑΣΟΚ το 1982 ολοκλήρωσε και ανάπτυξε τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο ΟΑΚΑ, τις προσάρμοσε για τις ανάγκες του «Αθήνα 2004» και σήμερα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπαίνει πάλι μπροστά για να στηρίξει τον δημόσιο χαρακτήρα τους, με βαθιά πίστη πως ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό”.

Εξίσου επικριτικό τέλος ήταν και το ΚΚΕ που σημείωσε: “Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί γνώριζε. Γνώριζε και τα προβλήματα και τις προειδοποιήσεις. Πριν λίγο καιρό ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με άρθρο του αναφερόταν στην κατάσταση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων για το ότι μετά το 2004 οι “χρυσοπληρωμένες” απ’ τον ελληνικό λαό υποδομές, αντί να δοθούν στον λαό και στη νεολαία αφέθηκαν στη μοίρα τους. Άλλες σήμερα είναι κουφάρια, άλλες δόθηκαν σε ιδιώτες και εταιρείες “αντί πινακίου φακής” και άλλες σε δήμους που δυσκολεύονται να τις συντηρήσουν χωρίς πόρους. Και τότε ο ανεκδιήγητος πρώην υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης μας χαρακτήριζε “αδιάβαστους”.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

–Δεν γνώριζαν την κατάσταση όταν τον περασμένο Δεκέμβρη ο πρωθυπουργός παρουσίαζε με φιέστα τη λεγόμενη αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων;
–Δεν γνώριζαν τη μελέτη στο ΟΑΚΑ;
–Δεν γνώριζαν την κατάσταση σε άλλες εγκαταστάσεις, όπως στο Καυτανζόγλειο που λόγω ακαταλληλότητας δεν πήρε αδειοδότηση;
–Πως άφησαν να περάσει σχεδόν ένας χρόνος αφήνοντας εκτεθειμένους χιλιάδες θεατές και αθλητές; Σημειωτέον, πρόσφατα βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ 120.000 θεατές.
–Δεν διάβασαν ποτέ τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν από τον κόσμο του αθλητισμού ότι το ΟΑΚΑ παραμένει ασυντήρητο από το 2004, όπως και το στέγαστρο;».
«Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες, όπως ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά από το 2004 που άφησαν τις εγκαταστάσεις στη μοίρα τους. Ο αυτονόητος έλεγχος δεν πρέπει να αφορά μόνο το ΟΑΚΑ, αλλά όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Έλεγχος και συντήρηση εδώ και τώρα, για να μην θρηνήσουμε θύματα και στον αθλητισμό!”

Βρούτσης: Ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα ξαναλειτουργήσει

Ο κ. Βρούτσης με δηλώσεις του στην ΕΡΤ την ίδια μέρα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για λουκέτο στο ΟΑΚΑ αλλά για προσωρινή αναστολή λειτουργίας του. Ακόμα τόνισε ότι «ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στο ΤΕΕ όλη τη μελέτη για να δούμε εκ νέου αναλυτικά τα επίμαχα σημεία της».

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα ξαναλειτουργήσει ενώ έκανε λόγο για ένα εμβληματικό στάδιο και υπογράμμισε ότι «θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».

Σε άλλο σημείο είπε ότι η ταλάντωση του γηπέδου που είχε καταγραφεί παλιότερα σε βίντεο δεν έχει σχέση με τα στέγαστρα Καλατράβα κι ότι τότε έγινε μελέτη και είναι επαρκές το στάδιο για τη στατικότητά του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα