Ολοκληρώθηκε η ανάκριση για τη φωτιά στο Μάτι

Ολοκληρώθηκε η ανάκριση για τη φωτιά στο Μάτι
Φωτιά στο Μάτι Eurokinissi

Οι δικαστικός λειτουργός αναμένεται να διαβιβάσει τη δικογραφία στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο θα αποφανθεί για την παραπομπή ή μη κατηγορουμένων σε δίκη.

Το πέρας της ανάκρισης για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και στις γύρω περιοχές, την 23η Ιουλίου, αφήνοντας πίσω της πάνω από 100 νεκρούς, κήρυξε ο ανακριτής Αθ. Μαρνέρης, βάζοντας τέλος στην έρευνα.

Ο δικαστικός λειτουργός ήδη έχει ολοκληρώσει και τη σύνταξη της διάταξής του, την οποία θα υποβάλει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο και θα αποφανθεί αν και ποιοί κατηγορούμενοι θα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Αθ. Μαρνέρης έχει ζητήσει τρεις φορές την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, ωστόσο όλα του τα αιτήματα έχουν απορριφθεί.

Η ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, ήταν αυτή που οδηγήσει τον ανακριτή να ζητήσει τη διευρεύνηση και άλλων αδικημάτων, όχι πλημμεληματικής φύσεως. Μεταξύ αυτών και οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), οι οποίες καταδεικνύουν την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού.

Από αυτό ξεχωρίζει ηχητικό ντοκουμέντο που αφορά σε συνομιλία αξιωματικού υπηρεσίας από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, που ζητά να ενημερωθεί για το εάν υπάρχουν νεκροί και λαμβάνει χώρα ο εξής διάλογος:

– Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη. Έχει έρθει εδώ τώρα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός ο κ. Τόσκας. Μπορείτε να μου δώσετε  σαφή εικόνα για τους νεκρούς;

 – Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε  παραλάβει έναν. Υπάρχουν  και άλλοι νεκροί όμως, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες. Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες. Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στο δρόμο. Αν είναι μέσα σε  σπίτια δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς… Και το ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα  που είναι για τις κρίσεις, έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο. Έχουμε κάνει  ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο.

-Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τους νεκρούς;

-Όχι. Ξέρω αυτή την στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο Σισμανόγλειο και ένα λίγο πιο κάτω  στο Μάτι. Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί. Πάντως, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς ,αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα.

-Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε… Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε …Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες.

Σε άλλη συνομιλία  που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, πυροσβέστες που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς ακούγονται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους με τα εξής λόγια: «Δεν ξέρουμε πια σε ποιον να διαβιβάζουμε συμβάντα. Είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι. Δεν έχουμε πλέον εικόνα τι γίνεται… Μας δίνουν σε κάποια κομμάτια από το Νέο Βουτζά  ότι η φωτιά έχει περάσει από τη Λ. Μαραθώνος και έχει βγει στη θάλασσα…»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα