Οριστική καταδίκη Αμβροσίου για το ομοφοβικό παραλήρημα

Οριστική καταδίκη Αμβροσίου για το ομοφοβικό παραλήρημα
Μητροπολίτης Αμβρόσιος Eurokinissi

Ο Αμβρόσιος είναι οριστικά και αμετάκλητα ένοχος για το ομοφιβικό του παραλήρημα όπως έκρινε ο Αρειος Πάγος.

Ο Αρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του Αμβροσίου σύμφωνα με απόφαση που κοινοποιήθηκε την Τρίτη.

Ο τέως μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης για ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ και κατάχρηση του εκκλησιαστικού του αξιώματος σε ακραία ομοφοβικό του κείμενο που δημοσίευσε στο ιστολόγιό του, για το οποίο έγινε μηνυτήρια αναφορά από εννέα ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές.

Την Τρίτη έγινε αποδεκτή η πρόταση του αντιεισαγγελέα για διατήρηση της ποινής που του είχε επιβληθεί από τον Τριμελές Εφετείο Αιγίου όσο προς το σκέλος της ρητορικής μίσους για τους ΛΟΑΤΚΙ.

Σχετικά με την κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, προτάθηκε η αθώωσή του λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα.

Η ρητορική του τέως, πια, μητροπολίτη είναι έτσι και αλλιώς ακραία και διχαστική. Ακόμα και στο στενό πολιτικό πεδίο ο Αμβρόσιος “πλησίασε” τη Χρυσή Αυγή με μέλη της οποίας έχει φωτογραφηθεί (πχ Παναγιώταρος). 

Στο ιστολόγιό του πάντως ο Αμβρόσιος συνεχίζει να μιλά για άθεους και εθνομηδενιστές Αριστερούς και να επιτίθεται ακόμα και στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

ΕΕΔΑ: Τομή για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά

“Τομή για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά” αποτελεί σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία επικυρώνει την καταδίκη του πρώην μητροπολίτη Αμβρόσιου για το αδίκημα της ρητορικής μίσους.

Ο αντιρατσιστικός νόμος στη χώρα μας, σημειώνει η ΕΕΔΑ, είχε μείνει απολύτως αδρανής επί δεκαετίες ενώ άρχισε να εφαρμόζεται διστακτικά τα τελευταία χρόνια. Η απόφαση συμπλέει με τη νομολογία που έχει πλέον διαμορφωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προσθέτει η Ένωση.

Η καταδίκη του μητροπολίτη αφορά ανάρτησή του στο ιστολόγιό του με τίτλο “Φτύστε τους!” σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. “Δεν είναι κάθε ρατσιστικός λόγος αξιόποινος”, αναφέρει η Ένωση στην ανακοίνωσή της. “Αλλά η δημόσια προτροπή σε λιντσάρισμα και κοινωνική απομόνωση, και μάλιστα από ανώτατο θρησκευτικό λειτουργό, όχι απλώς είναι αξιόποινη, είναι και αντικοινωνική”.

Η ΕΕΔΑ αναμένει την καθαρογραφή της απόφασης, ώστε να φανεί το σκεπτικό της, σε κάθε πάντως περίπτωση, καταλήγει, “η απόφαση αυτή βάζει όριο στο ρατσιστικό δημόσιο λόγο, όταν αυτός υποκινεί σε διακρίσεις και βία και θέτει σε διακινδύνευση ζωτικά έννομα αγαθά, όπως η ελευθερία και η αξιοπρέπεια ενός προσώπου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα