“Persona non grata” ο Ελπιδοφόρος για το Άγιο Όρος επειδή έκανε το σωστό

Διαβάζεται σε 4'
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Associated Press

Η κίνηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου να βαφτίσει το καλοκαίρι του 2022 τα παιδιά ενός γκέι ζευγαριού έφεραν -σε συνέχεια των σκοταδιστικών απόψεων που εκφράστηκαν τότε- την αντίδραση του Αγίου Όρους.

Με μια επιστολή στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην οποία αποτυπώνονται με τον σαφέστερο τρόπο, οι σκοταδιστικές αντιλήψεις που επικρατούν σε μεγάλο μέρος του Αγίου Όρους, αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι των είκοσι μονών διαμηνύουν πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόφος δεν είναι ευπρόσδεκτος να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μοναστική Πολιτεία κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ο λόγος; Η βάφτιση των παιδιών ενός ομόφυλου ζευγαριού που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, το καλοκαίρι του 2022, στην Αθήνα. Του Ευάγγελου Μπούση και του Πίτερ Ντούντας, γνωστοί ως Dundas world, οι οποίοι ντύνουν μεταξύ άλλων τους πιο διάσημους σταρ του Hollywood.

Επρόκειτο, μάλιστα, για την πρώτη θρησκευτική βάφτιση παιδιού ομόφυλου ζευγαριού που γίνεται στη χώρα μας.

Όπως και τώρα, έτσι και τότε, ακολούθησαν αντιδράσεις από τους γνωστούς οπαδούς της συντήρησης, με το hashtag #ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ_ΤΩΡΑ να γίνεται trend στο Twitter. Σε αυτό, οι αγέλες των πιο σκοτεινών κύκλων της κοινωνίας μας βρήκαν την ευκαιρία να βγουν για λίγο προς τα έξω και να ουρλιάξουν το μίσος τους.

Κάτι αντίστοιχο αποτυπώνεται και στην επιστολή του Αγίου Όρους προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όπως δημοσιεύει ο Εθνικός Κήρυκας.

«Μετά λύπης διαπιστώνομεν ότι, μέσω των δημοσιευθέντων φωτογραφιών του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, μετά το πέρας του μυστηρίου, εδημιουργήθη λανθασμένη εντύπωσις σχετικώς με την αποδοχήν υπό της Εκκλησίας του μυστηρίου του γάμου εξ ατόμων του ιδίου φύλου, μήνυμα αντίθετον προς τα δόγματα και την διδασκαλίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το γεγονός τούτο, απάδον τη ευαγγελική διδασκαλία, προκαλεί τον έντονον προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή στην οποία καλούν τον κ. Βαρθολομαίο να λάβει υπόψιν του την ανησυχία τους για το ευαίσθητο αυτό θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θεωρείται παραπάνω από προοδευτικός για τις εκκλησιαστικές πρακτικές που έχουμε λίγο πολύ συνηθίσει. Ήταν άλλωστε από τους πρώτους που από την αρχή της πανδημίας, ακολουθώντας τις επιταγές της Επιστήμης και της Ιατρικής, έθεσε το ζήτημα της αλλαγής του τρόπου τέλεσης της Θείας Κοινωνίας για λόγους προστασίας της υγείας.

Ακόμη, ο Ελπιδοφόρος συμμετείχε στις πορείες για το Black Lives Matter στη Νέα Υόρκη, και ηγήθηκε της αντιπροσωπείας των Αμερικανών Ορθοδόξων στη κορύφωση των διαμαρτυριών, δίνοντας ένα καθαρό πολιτικό στίγμα ενάντια στον Πρόεδρο Τραμπ, ενώ μέσα από το κήρυγμα και τις δηλώσεις του προσπαθεί να κάνει την Εκκλησία πιο ελκυστική για τους νέους και για όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Αναλυτικά η επιστολή του Αγίου Όρους προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

«Καρυαί τη 15η/28η Δεκεμβρίου 2023

Τη Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητι

Τω Οικουμενικώ Πατριάρχη

Κυρίω κω ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΩ

Πανσεβάστω Πατρί ημών και Δεσπότη

Εις Φανάριον

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Διά του παρόντος ιεροκοινοσφραγίστου ημών γράμματος προαγόμεθα όπως εξ’ αφορμής της επικειμένης επισκέψεως του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου εις την Αγιώνυμον Πολιτείαν, καταθέσωμεν ενώπιον της Υμετέρας Παναγιότητος τον προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος αναφορικώς εις τα επισυμβάντα κατά τη διάρκεια της τελέσως του μυστηρίου της βαπτίσεως παιδιών ‘ομοφύλου ζεύγους’, το οποίον έλαβεν χώραν εις τον Ιερόν Ναόν της Παναγίας Φανερωμένης εις Βουλιαγμένην.

Μετά λύπης διαπιστώνομεν ότι, μέσω των δημοσιευθέντων φωτογραφιών του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, μετά το πέρας του μυστηρίου, εδημιουργήθη λανθασμένη εντύπωσις σχετικώς με την αποδοχήν υπό της Εκκλησίας του μυστηρίου του γάμου εξ ατόμων του ιδίου φύλου, μήνυμα αντίθετον προς τα δόγματα και την διδασκαλίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το γεγονός τούτο, απάδον τη ευαγγελική διδασκαλία, προκαλεί τον έντονον προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος.

Οθεν, Παναγιώτατε, παρακαλούμεν υιικώς, όπως κλίνητε ευήκοον ους εις την ανησυχίαν ημών επί του εξαιρετικώς ευαισθήτου θέματος, το οποίον αφορά εις την ακεραιότητα της ημετέρας πίστεως και των ορθοδόξων παραδόσεων.

Επί δε τούτοις, εμπεπιστευμένοι τη Υμετέρα πεπνυμένη κρίσει εξαιτούμενθα τας Υμετέρας Πατρικάς ευχάς επί ταις εορταίς του Αγίου Δωδεκαημέρου και διατελούμεν εν τω μέλλοντι Κυρίω βαπτισθήναι μεθ’ υιικής αφοσιώσεως κατασπαζόμενοι την σεπτήν Υμετέραν Δεξιάν μετά βαθυτάτου σεβασμού.

Απαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Ορους Αθω».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα