Ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα σε βάρος των υπευθύνων της ΑΕΠΙ

Ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα σε βάρος των υπευθύνων της ΑΕΠΙ
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) Eurokinissi

Η δίωξη στρέφεται σε βάρος του επί χρόνια επικεφαλής της εταιρίας μελών της οικογένειας του που είχαν θέσεις ευθύνης, αλλά και σε βάρος εκπροσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο που είχαν εκτελεστικά καθήκοντα

Επτά κακουργήματα περιλαμβάνονται στην ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Παναγόπουλος σε βάρος των υπευθύνων της Ανώνυμης Εταιρίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) για κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση ποσών που φθάνουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κακουργηματικές κατηγορίες που καταλογίζει ο Εισαγγελέας στους εμπλεκόμενους αφορούν τα αδικήματα της:

– Συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματικής οργάνωση,

– Υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο,

– Απάτης από κοινού και κατ’ επάγγελμα,

– Απιστίας από κοινού,

– Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα,

– Ανακριβούς απόδοσης ΦΠΑ και

– Φοροδιαφυγής δια ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.

Τις βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν κάποια από τα μέλη του ΔΣ της ΑΕΠΙ  καθώς και εκτελεστικοί παράγοντες, για την τρύπα ύψους 30.000.000 ευρώ που εντοπίστηκε στην εταιρία.

Η έρευνα διήρκησε περισσότερο από έναν χρόνο, καθώς τόσο η Εισαγγελία όσο και η ΦΑΕ Αθηνών αλλά και η οικονομική αστυνομία, είχαν μπει στα άδυτα των οικονομικών στοιχείων της εταιρίας που διαχειριζόταν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, από το 2003 έως το 2017.

Από τα στοιχεία, καθώς και τα δύο πορίσματα της εταιρίας Ernst&Young, προκύπτει υπεξαίρεση ποσού άνω των 30.000.000 ευρώ, με τους δημιουργούς να βρίσκονται σε τεράστια ανησυχία για το μέλλον των δικαιωμάτων τους.

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή αναφορά του υπουργείου πολιτισμού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μετά την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο  διαχειριστικό έλεγχο. Η εισαγγελία παρενέβη άμεσα, ζητώντας από την ΦΑΕ Αθηνών να προβεί σε έλεγχο των χρήσεων 2010-2015, κατάσχοντας όλα τα βιβλία της ΑΕΠΙ, ενώ στη συνέχεια έγινε έφοδος στα γραφεία της από την οικονομική αστυνομία.

Το πόρισμα που ήρθε στη συνέχεια από την Ernst&Young έδειξε πάρτι εκατομμυρίων από την σκανδαλώδη διαχείριση, με υπέρογκους μισθούς συγγενών, και αδιανέμητα δικαιώματα στους δημιουργούς.

Τον λόγο τώρα έχει ο ανακριτής, ο οποίος θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες σε καθέναν από τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι στη συνέχεια θα κληθούν σε απολογία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα