Πρώην ιερέας ο “εγκέφαλος” της οργάνωσης νοθευμένων καυσίμων και αλκοόλ

Διαβάζεται σε 4'
astynomia
Αστυνομία(αρχείου) Eurokinissi

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την υπόθεση κυκλώματος νοθείας καυσίμων και ποτών. Ο εγκέφαλος και ο χώρος που χρησιμοποιούσε, που ανήκε σε γνωστό Νονό της «Greek Mafia».

«Πάτερ» αποκαλούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης λαθραίων και νοθευμένων καυσίμων και νοθευμένων ποτών τον «εγκέφαλο», και όχι τυχαία, αφού ήταν ιερέας επί 12 χρόνια στο Λονδίνο όπου ζούσε, μέχρι που έβγαλε τα ράσα και επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ο συγκεκριμένος αποθηκευτικός χώρος που χρησιμοποιούσε μάλιστα η οργάνωση ανήκε παλιότερα σε γνωστό Νονό της «Greek Mafia» που είχε δολοφονηθεί στα Δερβενοχώρια, ωστόσο από την έρευνα δεν προέκυψε κάποια άμεση σύνδεση. Οι σχέσεις του με την Βουλγαρία για την προμήθεια των διαλυτών δεν ήταν δύσκολο να αναπτυχθούν αφού στο παρελθόν ο «εγκέφαλος» σπούδαζε στη Βουλγαρία, απέκτησε καλή γνώση της γλώσσας και κατάφερε σύντομα να δικτυωθεί.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και η προσωρινή υπεύθυνη ενός πρατηρίου καυσίμων στα Πατήσια, που είναι γνωστή για την συμμετοχή της σε εκπομπές ριάλιτι, και η οποία ήταν εκεί όταν έγινε η επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας, την στιγμή της μετάγγισης των καυσίμων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 20 μέλη της οργάνωσης, Έλληνες και αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται ακόμη 10 μέλη της.

Ειδικότερα, από την έρευνα και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών, προέκυψε η συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη συστηματική εισαγωγή από τη Βουλγαρία χημικών προϊόντων, με σκοπό τη νοθεία καυσίμων και αιθυλικής αλκοόλης, χωρίς την καταβολή φόρων και δασμών. Παράλληλα, εκμεταλλευόμενοι τη νόμιμη λειτουργία εταιρείας απολυμαντικών στη Θήβα, λειτουργούσαν και παράνομο εργοστάσιο παρασκευής χημικών διαλυτών κατάλληλων για νόθευση καυσίμων.

Προς τον σκοπό αυτό, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είχε συγκροτήσει τρεις ανεξάρτητες υποομάδες, με κατάλληλη υποδομή και τεχνικό εξοπλισμό. Από αυτές οι δύο ασχολούνταν με τη διοχέτευση χημικών διαλυτών σε πρατήρια υγρών καυσίμων, είτε μέσω της εισαγωγής τους από τη Βουλγαρία είτε λειτουργώντας το παράνομο εργοστάσιο παραγωγής αυτών, ενώ η τρίτη στη μεταφορά λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης σε ποτοποιίες, μέσω των οποίων ακολούθως διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά για κατανάλωση.

Τα μέλη των υποομάδων είχαν συγκεκριμένους ρόλους, όπως η αναζήτηση χημικών διαλυτών, αποθηκευτικών χώρων και φορτηγών οχημάτων, η συνεννόηση με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Βουλγαρίας, για τον χρόνο και τρόπο εισαγωγής των χημικών διαλυτών, καθώς και τη μετέπειτα μεταφορά και αποθήκευση, η ανεύρεση και παραγγελία πρώτων υλών για την παραγωγή χημικών διαλυτών, η εποπτεία της διαδικασίας παραγωγής και μεταφοράς των διαλυτών και η προμήθεια και διακίνηση της λαθραία εισαγόμενης αιθυλικής αλκοόλης σε επιχειρήσεις εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Ως βασικό χώρο για τις δραστηριότητές τους χρησιμοποιούσαν χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων στον Ασπρόπυργο, όπου κατέληγαν τόσο οι ποσότητες της αιθυλικής αλκοόλης όσο και οι ποσότητες των χημικών διαλυτών και των νοθευμένων καυσίμων.

Πιο αναλυτικά, χρησιμοποιούνταν δύο αποθηκευτικοί χώροι στη Δυτική Αττική, στους οποίους έφταναν αρχικά οι χημικοί διαλύτες από τη Βουλγαρία και στη συνεχεία κατέληγαν στον ανωτέρω χώρο στάθμευσης, όπου πραγματοποιούνταν η νόθευση του αγνώστου προελεύσεως καυσίμου.

Παράλληλα, σε τρίτο χώρο, ανεξάρτητο από τους δυο προηγούμενους, υπήρχε έδρα εταιρίας στη Θήβα, η οποία λόγω της δραστηριότητάς της προμηθευόταν όλα τα απαραίτητα χημικά υλικά, για την παραγωγή παράνομων χημικών διαλυτών, οι οποίοι αμέσως μετά κατέληγαν στον ίδιο χώρο στάθμευσης, ώστε να διοχετευτούν με βυτιοφόρα υγρών καυσίμων στα πρατήρια.

Αναφορικά με την προμήθεια και διακίνηση της αιθυλικής αλκοόλης, εκμεταλλεύονται το δίκτυο που διατηρεί το αρχηγικό μέλος για το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι ποσότητες αποθηκεύονται στις ίδιες εγκαταστάσεις, απ’ όπου παραλαμβάνονται από μέλος της τρίτης υποομάδας, είτε με το δικό του όχημα είτε με οχήματα από εταιρία ενοικιάσεων, ώστε να παραδοθούν στη συνέχεια σε πελάτες- ποτοποιίες και επιχειρήσεις εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε έξι πρατήρια υγρών καυσίμων, έναν χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων, επτά οικίες, δύο αποθήκες, μία εταιρία παραγωγής απολυμαντικών και χονδρικού εμπορίου χημικών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης, μία εταιρία χονδρικού εμπορίου ποτών και δύο ποτοποιίες.

Οι ποσότητες των παράνομων χημικών διαλυτών που διακινήθηκαν από την πρώτη υποομάδα ανέρχονται σε 111 τόνους και από τη δεύτερη σε 150 τόνους, ενώ οι δασμοί και οι λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, τόσο από τις κατασχεθείσες όσο και από τις διακινηθείσες ποσότητες χημικών διαλυτών, λαθραίων καυσίμων, αιθυλικής αλκοόλης και λοιπών αλκοολούχων ποτών ξεπερνούν τα 1.200.000 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα