Πρωτομαγιά: Τι ισχύει φέτος με την εργασία

Πρωτομαγιά: Τι ισχύει φέτος με την εργασία
Εργατική Πρωτομαγιά (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Η Πρωτομαγιά είναι υποχρεωτική αργία. Δείτε τι ισχύει για τους εργαζομένους με τη μεταφορά των εορτασμών για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων. Πώς πληρώνονται όσοι εργαστούν.

Η Πρωτομαγιά αποτελεί υποχρεωτική αργία κι αυτό θα ισχύσει και φέτος, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μεταφορά των εορτασμών για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων της 4ης Μαΐου για τον κορονοϊό.

Η Πρωτομαγιά 2020 θα μεταφερθεί για το Σάββατο, 9 Μαΐου μετά την άρση των μέτρων, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξηγώντας ότι οι απεργιακές συγκεντρώσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

“Οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων”, δήλωσε συγκεκριμένα.

Καθώς τα μέτρα περιορισμού παραμένουν σε ισχύ μέχρι τις 4 Μαΐου, αυτό σημαίνει ότι η Πρωτομαγιά μεταφέρεται για το Σάββατο, 9 Μαΐου 2020.

Ο κ. Πέτσας αναφερόταν στους εορτασμούς και τις πορείες. “Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία και οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς. Όπως το Πάσχα έτσι και την Πρωτομαγιά”, σημείωσε.

Τα παραπάνω δεν αναμένεται να επηρεάσουν την αργία όσον αφορά τους εργαζομένους.

Βάσει νόμου, η Πρωτομαγιά έχει κηρυχθεί υποχρεωτική αργία με το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017 κι ως εκ τούτου ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα για μία υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας σημαίνει ότι κατά την ημέρα της Πρωτομαγιάς, εκτός των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές θα πρέπει να καταβάλλουν στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, κανονικά το ημερομίσθιό τους χωρίς καμιά προσαύξηση. Όσοι αμείβονται με μισθό θα πάρουν κανονικά τον μισθό τους, χωρίς περικοπή.

Εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα δουλέψουν την Πρωτομαγιά, δικαιούνται να λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και εργαστούν την Πρωτομαγιά, η επιπλέον αμοιβή εξαρτάται εάν η επιχείρηση λειτουργεί νομίμως τις Κυριακές ή όχι, όπως αναφέρει το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας:

-Αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό τους και

-Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα