Συλληφθέντες ΑΣΟΕΕ: “Κατηγορούμενος για κακούργημα χωρίς κανένα στοιχείο στη δικογραφία”

Συλληφθέντες ΑΣΟΕΕ: “Κατηγορούμενος για κακούργημα χωρίς κανένα στοιχείο στη δικογραφία”
Η ομάδα "Δράση" της ΕΛΑΣ και ΜΑΤ Eurokinissi

Μια λεπτομέρεια που είχε περάσει "στα ψιλά" αναφορικά με τις 3 συλλήψεις μετά την πλατεία Βικτωρίας, αναδείχθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν συλληφθέντες, δικηγόροι και επιτροπή υποστήριξης των συλληφθέντων της 15ης Ιουλίου.

Ο Αλέξανδρος Τιτκώβ, ο Θανάσης Λάλος, μαζί με τους δικηγόρους τους και την ομάδα υποστήριξης που έχει δημιουργηθεί, μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, για την συνθήκες σύλληψής τους, μετά την αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας, το κατηγορητήριο αλλά και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης συμμετοχής σε διαδηλώσεις και της απαγόρευσης προσέλευσης στα Εξάρχεια.

Ένα σημείο της υπόθεσης που δεν είχε φωτιστεί ιδιαίτερα μέχρι σήμερα, αφορούσε τον τρίτο συλληφθέντα, έναν Αργεντινό, που ζει και εργάζεται μόνιμα στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Ο 27χρονος Νάτσο, συνελήφθη το ίδιο απόγευμα, σύμφωνα με τον συνήγορό του, Δημήτρη Μαντζούκα, ενώ κατευθυνόταν προς τη στάση του τρόλεϊ με σκοπό να επιστρέψει στο σπίτι του. Μαζί του, είχε μόνο ένα τετράδιο που κρατούσε στο χέρι του.

Περιγράφοντας το περιστατικό, ο κ. Μαντζούκας είπε: «Καθώς κατευθυνόταν στην στάση του τρόλεϊ, δέχθηκε επίθεση από την ομάδα «ΔΡΑΣΗ» και συνελήφθη. Απλά για τα πρακτικά αναφέρω πως δεν είχε πάνω του, ούτε μάσκα, ούτε σακίδιο, ούτε τίποτα άλλο. Μόνο ένα τετράδιο. Στη μαρτυρική κατάθεσή του, ο αστυνομικός που τον συνέλαβε, αναφέρει πως τον εντόπισε ανάμεσα σε πλήθος 100 ατόμων, κάποιοι εκ των οποίων πετούσαν πέτρες. Αργότερα τον συνέλαβε. Το μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος του, είναι αυτή η εντελώς γενική και ψευδής μαρτυρία, η οποία βέβαια έχει ήδη καταρριφθεί από τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δείχνουν πως η συγκέντρωση ήταν απολύτως ειρηνική. Ακόμη κι αυτό το επιβαρυντικό στοιχείο θα επέσυρε μόνο πλημμελήματα, καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε εμπρηστικό μηχανισμό, μολότοφ ή οτιδήποτε άλλο. Παρ’ όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει οτιδήποτε άλλο, ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται να κατηγορείται για κακούργημα. Για έκρηξη. Χωρίς να στοιχειοθετείται από πουθενά. Στις άλλες δύο περιπτώσεις, τήρησαν τουλάχιστον τα προσχήματα, αναφέρονταν πως κάπου γύρω τους βρέθηκε ένα μπουκάλι. Στην περίπτωση του τρίτου συλληφθέντα, δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά. Στη συνέχεια, η εισαγγελέας που απεύθυνε τις κατηγορίες, δεν μας δέχτηκε ώστε να του εκφράσουμε τον παραλογισμό του κατηγορητηρίου. Δεν δέχθηκε να δει ούτε τους συλληφθέντες, ούτε τους δικηγόρους τους. Μελέτησε τον φάκελο και τους παρέπεμψε στον ανακριτή».

Συνέντευξη Τύπου από τους συλληφθέντες της συγκέντρωσης της Τετάρτης 15 Ιουλίου Θωμά Λάλο και Αλέξανδρο Τιτκώβ, τους συνήγορους Αντωνία Λεγάκη και Δημήτρη Μαντζούκα, καθώς και την Επιτροπή Υποστήριξης που έχει δημιουργηθεί.Στην συνέντευξη υπήρξαν τοποθετήσεις,σχετικά με τις συνθήκες σύλληψής τους, το κατηγορητήριο που συντάχθηκε από την αστυνομία και τους πρωτοφανείς περιοριστικούς όρους που τέθηκαν, καθώς και τις δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας, Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 (EUROKINISSI/ ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ) Eurokinissi

Λάλος-Τιτκώβ: “Πήραμε εξαρχής την ακραία θέση, ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι”

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου, ήταν και οι καλλιτέχνες, Αλέξανδρος Τιτκώβ και Θωμάς Λάλος που συνελήφθησαν.

Περιγράφοντας τα περιστατικά, ο Θωμάς Λάλος είπε: «Υπήρχε μια πολύ μεγάλη αντιρατσιστική συγκέντρωση, 500 ατόμων, στην Πλατεία Βικτωρίας, για την υπεράσπιση προσφύγων και μεταναστών. Η συγκέντρωση ήταν ειρηνική και είχαμε ξεκαθαρίσει πως θα την προστατεύσουμε για να παραμείνει ειρηνική, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε συμπλοκή που θα κατέληγε με μετανάστες και πρόσφυγες μαχαιρωμένους από τους φασίστες που βρίσκονταν στην περιοχή. Πίσω από τον αστυνομικό φραγμό, υπήρχαν για πολλή ώρα, 40-50 γνωστοί φασίστες των γειτονιών και σε αυτούς προστέθηκαν ο Κασιδιάρης και άλλοι.

Μετά από ανταλλαγή συνθημάτων, η Αστυνομία μας προειδοποιεί ότι πρέπει να αφήσουμε τον χώρο. Με τις δύο κλούβες κλείνει την οδό Χεϋδεν και η συγκέντρωση των φασιστών βρέθηκε πάνω στην πλατεία Βικτωρίας. Κάποια στιγμή αποφασίζουμε να αποχωρήσουμε προς την οδό Πατησίων, με σκοπό να διαλυθεί η συγκέντρωση. Το κάναμε οργανωμένα και περιφρουρημένα, για να μην μας επιτεθούν μαχαιροβγάλτες χρυσαυγίτες από τα στενά.

Πηγαίνουμε στο ρεύμα της Πατησίων. Ενώ είμαστε έτοιμοι να διαλυθούμε, εμφανίζεται τρέχοντας και επιθετικά διμοιρία των ΜΑΤ και ομάδα μηχανών «ΔΡΑΣΗ». Ακούμε να φωνάζουν από τους ασυρμάτους, απίστευτα πράγματα όπως «φάτε τους», «διαλύστε τους», κλπ. Αρχίζουν να μαρσάρουν και να προκαλούν έναν κόσμο που εκείνη την ώρα διαλυόταν. Στήθηκε μια ανθρώπινη αλυσίδα αλλά με το που ξεκίνησε η ομάδα «ΔΡΑΣΗ» να επιτίθεται διαλύθηκαν όλοι. Μεταφερόμαστε στο σημείο Πατησίων και Κοδριγκτώνος. Κατηγορούν πως πετάχτηκαν πέτρες, μολότοφ και ότι έγινε επίθεση σε αστυνομικούς. Φαίνεται ξεκάθαρα και από τα βίντεο και από την Πατησίων που ήταν πεντακάθαρος δρόμος, ότι δεν έγινε καμία επίθεση. Στην ουσία εφαρμόστηκε στην πράξη ο καινούριος νόμος που λέει πως ακόμα και αν δεν υπάρχει περιστατικό θα το δημιουργούμε. Μας απαγορεύεται να κάνουμε κάτι που είναι δικαίωμα μας. Το μήνυμα της επίθεσης είναι ξεκάθαρο: αν υπερασπιστείς τους πρόσφυγες, αν αντισταθείς θα έχεις την ίδια μοίρα με τους πρόσφυγες».

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Τιτκώβ, επικεντρώθηκε στους περιοριστικούς όρους που επεβλήθησαν: «Θα βγει αύριο-μεθαύριο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, να μας πει ότι είμαστε τρελοί και να μην πιστεύουμε τα βίντεο που κυκλοφορούν. Πήραμε την ακραία θέση εξαρχής ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι. Η επίθεση ήταν κατόπιν εντολής, αφού τα ΜΑΤ έκλεισαν τον δρόμο για να επιτεθεί η ομάδα «ΔΡΑΣΗ». Δεν μου μίλησαν καν, μου επιτέθηκαν με ανελέητο ξύλο. Υποτίθεται ότι είμαστε Ευρώπη και μπορούμε να διαδηλώνουμε, γιατί είναι ένα δικαίωμα που έχει κερδηθεί χρόνια. Η λογική που θέλουν να περάσουν είναι «κάτσε σπίτι και βλέπε τον κόσμο να καταστρέφεται από τον καναπέ σου».

Πλέον, μετά την απόφαση δεν μπορούμε να πάμε και στα Εξάρχεια, τα οποία υποτίθεται πως θα καθάριζαν. Φταίμε εμείς δηλαδή που δεν κάνει καλά η κυβέρνηση τη δουλειά της; Ευτυχώς που τελειώνω τη σχολή και δεν θα χρειαστεί να πάω παράνομα να αγοράσω βιβλία. Ευτυχώς που δεν έχουμε μόνιμη κατοικία εκεί. Φυσικά μας χτυπάει πολύ οικονομικά αυτή η απόφαση, γιατί εγώ προσωπικά κάνω συχνά stand up comedy εκεί, ο Θωμάς παίζει μουσική και συνεργάζεται με μουσικούς. Τώρα απαγορεύονται όλα αυτά. Δεν μπορούμε και να φύγουμε από τη χώρα να πάμε στο Πακιστάν όπως μας προτρέπουν οι φασίστες, οπότε αναγκαστικά θα μείνουμε εδώ και θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν μπροστά τους».

Συνέντευξη Τύπου από τους συλληφθέντες της συγκέντρωσης της Τετάρτης 15 Ιουλίου Θωμά Λάλο και Αλέξανδρο Τιτκώβ, τους συνήγορους Αντωνία Λεγάκη και Δημήτρη Μαντζούκα, καθώς και την Επιτροπή Υποστήριξης που έχει δημιουργηθεί.Στην συνέντευξη υπήρξαν τοποθετήσεις,σχετικά με τις συνθήκες σύλληψής τους, το κατηγορητήριο που συντάχθηκε από την αστυνομία και τους πρωτοφανείς περιοριστικούς όρους που τέθηκαν, καθώς και τις δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας, Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 (EUROKINISSI/ ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ) Eurokinissi

Η ομάδα “ΔΡΑΣΗ” έχει λειτουργία συμμορίας”

Με τη σειρά της, η Αντωνία Λεγάκη, συνήγορος των δύο καλλιτεχνών, έκανε λόγο για συμμορία, αφού η ομάδα «ΔΡΑΣΗ» επιχειρεί χωρίς διακριτικά και χωρίς έλεγχο, ενώ μίλησε για παράνομους περιοριστικούς όρους και στημένο κατηγορητήριο:

«Όλη η Ελλάδα, εκτός από τη Δικαιοσύνη, την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα είδε τι έγινε από τα βίντεο που αναρτήθηκαν. Η σκηνή που είδε όλη η Ελλάδα είναι ότι δύο παιδιά που περιφρουρούν μια συγκέντρωση ανθρώπων, πισωπατώντας, δέχονται επίθεση από ομάδα της Αστυνομίας. Χωρίς διακριτικά, με καλυμμένα χαρακτηριστικά, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα, με εντολές που δεν μας ανακοινώνουν, χωρίς δυνατότητα καταγγελίας και μήνυσης για παράνομες πράξεις. Άρα, νομιμοποιούμαι και με την ιδιότητά μου, να πω πως συνιστά λειτουργία συμμορίας. Αρπάζουν πρώτα τον Αλέξανδρο, επτά άτομα, τον στριμώχνουν και τον πατάνε κάτω. Αν δεν υπήρχε ο Θωμάς να απλώσει το χέρι του και να βάλει μπροστά το σώμα του, ίσως μιλούσαμε σήμερα για ένα ακόμη πτώμα. Αυτό αποτυπώνεται στο άρθρο 137Α του ποινικού κώδικα ως βασανιστήριο, αποτελεί κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη ως 10 χρόνια. Οποιοσδήποτε δικαστικός λειτουργός και εισαγγελέας, όφειλε και οφείλει ακόμα να ασκήσει αυτεπάγγελτη δίωξη στους αστυνομικούς για κακούργημα.

Όσον αφορά τους περιοριστικούς όρους, η απαγόρευση συμμετοχής σε διαμαρτυρία είναι απολύτως παράνομη. Δεν επιτρέπεται από καμιά διάταξη νόμου. Είναι παράνομη. Δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου αν θα το επιτρέπει. Απαγορεύεται ρητά από το άρθρο 11 του Συντάγματος. Μόνο μετά από απόφαση ποινικού δικαστηρίου που θα έχει εκδοθεί αμετάκλητα. Όλοι οι δικαστές, ορίζονται στο Σύνταγμα να εγγυώνται τα δικαιώματα των πολιτών. Αντί γι αυτό, εγγυάται την παραβίαση του Συντάγματος και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Δεν αποδεχόμαστε αυτούς τους παράνομους και αντιδημοκρατικούς περιοριστικούς όρους και θα προσφύγουμε για την άρση τους. Αυτά τα δικαιώματα δεν απονεμήθηκαν. Κερδήθηκαν με πολύ σκληρή κοινωνική πάλη και θα διαφυλαχθούν με τον ίδιο τρόπο. Δεν πρόκειται να τα απεμπολήσουμε.

Για το κακούργημα για το οποίο κατηγορούνται, είδαμε ένα βίντεο, που έδειχνε να βάζουν ένα μπουκαλάκι στην τσάντα του ενός παιδιού. Προστέθηκαν πάνω στο μπουκαλάκι πράγματα που δεν φαίνονταν στο βίντεο, όπως φυτίλι καμένο. Οπότε ή δεν είναι αυτό το μπουκάλι που αναφέρεται στη δικογραφία ή προστέθηκε στη συνέχεια το φυτίλι. Αυτό ήταν το μπουκάλι- πρόσχημα για να εκδοθεί απόφαση κατάργησης δικαιώματος συμμετοχής σε οποιαδήποτε διαδήλωση. Αυτά τα παιδιά που το καθένα κάνει τρεις δουλειές με ένσημα, έχουν ένα πρόσθετο πρόβλημα για το πως θα επιβιώσουν, διότι έτσι αποδίδεται Δικαιοσύνη στην Ελλάδα.».

Aπό την Επιτροπή Υποστήριξης που έχει δημιουργηθεί, εκπροσώπησε ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης, λέγοντας: «Υπάρχει μια ξεκάθαρη απόπειρα της αστυνομίας να δημιουργήσει κατηγορητήριο επινοώντας και κατασκευάζοντας στοιχεία. Η προσωρινή απόφαση της δικαιοσύνης είναι πρωτοφανής, απαγορεύει την παρουσία δύο νέων ανθρώπων σε κάθε συνάθροιση και διαμαρτυρία αλλά και την παρουσία τους στα Εξάρχεια. Σε μία περίοδο ελέγχου της ενημέρωσης, έρχεται το κράτος να σιωπήσει τους δημοσιογράφους που θέλουν να καταγράψουν τα γεγονότα. Αν δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι, δεν θα είχαμε μάθει ποτέ για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στην Αμερική και δεν θα είχαμε μάθει ποτέ για το Βασίλη Μάγγο που πέθανε «από πνευμονικό οίδημα», που δεν ξέρουμε από τι προκλήθηκε λίγες μέρες αφού είχε δεχθεί άγριο ξύλο από την αστυνομία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα