Συγγενείς θυμάτων Τεμπών: Να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους όσοι εμπλέκονται στο δυστύχημα

Διαβάζεται σε 4'
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη EUROKINISSI

Με ανακοίνωση τους οι συγγενείς των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών αναδεικνύουν το ζήτημα πως οι κατηγορούμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες παραμένουν στις θέσεις τους.

Οι συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία αναδεικνύουν το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες και υπάλληλοι των εμπλεκόμενων φορέων παραμένουν στις θέσεις τους 15 μήνες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

«Τους γνωρίζετε και οφείλετε να το πράξετε άμεσα, και κυρίως όλοι εσείς που μετέχετε στα ΔΣ των νομικών προσώπων όπου αυτοί υπηρετούν, τα οποία φέρουν ακέραια την ευθύνη για την διατήρηση/παραμονή αυτών στις θέσεις τους (ειδικά όσων έχουν ήδη την ιδιότητα του κατηγορουμένου) κατά παράβαση των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα περί κίνησης της πειθαρχικής διαδικασίας και της θέσης τους σε αργία» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών.

«Έχει κατ’ επανάληψη διατυπωθεί από συγγενείς θυμάτων είτε σε οργανωμένες συνεντεύξεις τύπου, είτε σε ατομικές συνεντεύξεις συγγενών, είτε σε συγκεντρώσεις συγγενών θυμάτων ανά την Ελλάδα, η εύλογη απορία πώς είναι δυνατόν 15 μήνες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα/έγκλημα των Τεμπών να παραμένουν ακόμα στις θέσεις τους οι κατηγορούμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες και υπάλληλοι των εμπλεκόμενων φορέων.

Η συγκεκριμένη απορία/ένσταση έχει απευθυνθεί προς πάσα κατεύθυνση και θεσμό, που ασχολείται με την διερεύνηση της υπόθεσης χωρίς όμως να υπάρξει μέχρι στιγμής η παραμικρή αντίδραση.

Το ερώτημα μετατρέπεται πια σε οργή και αγανάκτηση μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα έγκυρων ειδησεογραφικών μέσων, τα οποία κατονομάζουν τα πρόσωπα που εμπλέκονται όχι μόνο στη διερεύνηση της υπόθεσης ως ελεγχόμενοι που οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις, αλλά και στην επείγουσα σύσκεψη για ταχύτατη «ανάπλαση» του χώρου του τραγικού δυστυχήματος με το πρόσχημα την άμεση απόδοση του σιδηροδρομικού δικτύου στην κυκλοφορία, ενώ στην πραγματικότητα μεθόδευσαν και εκτέλεσαν το «μπάζωμα» του χώρου με στόχο την συγκάλυψη των συνθηκών και ευθυνών όσων εμπλέκονται σε αυτό.

Ορισμένα άτομα εξ αυτών μάλιστα κατέθεσαν ως μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή για να “διαφωτίσουν” την υπόθεση και αρκετά πρόσωπα εξ αυτών “προσπαθούν ακόμη  να διαφωτίσουν” τις συνθήκες που οδήγησαν στην εθνική αυτή τραγωδία καθώς ερωτώνται και δίνουν απαντήσεις επί καίριων και ουσιαστικών ζητημάτων που θέτουν οι ανακριτικές αρχές, παρά το ασυμβίβαστο που λογικά δημιουργεί η εμπλοκή τους εκ της θέσεώς τους στους ελεγχόμενους φορείς. Προφανώς στην Ελλάδα το να καλείται να δίνει υπεύθυνες, έγκυρες και πλήρεις απαντήσεις το ίδιο άτομο, που ταυτόχρονα ελέγχεται για τις ενέργειες που έκανε ή παρέλειψε να κάνει το  διάστημα πριν το τραγικό συμβάν, είναι απολύτως  νόμιμο, λογικό και θεμιτό. Αυτό όμως αναδεικνύει το πρόβλημα της αναποτελεσματικότητας της Εκτελεστικής και Δικαστικής Εξουσίας, εξουσίες οι οποίες δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις δείχνουν αδυναμία ή και απροθυμία να υπηρετήσουν τον ρόλο τους με την ανεξαρτησία που το Σύνταγμα επιβάλλει, ή με την ταχύτητα και κυρίως την πληρότητα που οι συνθήκες επιβάλλουν.

Στην περίπτωσή μας δε, πλείστα είναι τα παραδείγματα, όπως ενδεικτικά, του χαμένου βιντεοληπτικού υλικού της εμπορικής αμαξοστοιχίας, της αδράνειας να επιληφθούν αυτεπαγγέλτως οι αρμόδιες αρχές της «τακτοποίησης» του τόπου δυστυχήματος, της παράδοσης ηχητικού υλικού σε “δόσεις”, των ημιτελών απαντήσεων και της προσκόμισης δεδομένων από καταγραφές GPS, βιβλίων κυκλοφορίας με σβησμένα και ξαναγραμμένα χωρία κλπ.

Τι άλλο θα πρέπει να κάνουμε πλέον εμείς οι συγγενείς των θυμάτων προκειμένου να πράξουν τα αυτονόητα οι απανταχού θεματοφύλακες της νομιμότητας; Εμπρός λοιπόν κύριοι αρχίστε άμεσα να απομακρύνετε πρόσωπα που βρίσκονταν και συνεχίζουν να βρίσκονται σε θέσεις “κλειδιά” σε όλους τους εμπλεκόμενους και ελεγχόμενους φορείς του δυστυχήματος/εγκλήματος των Τεμπών. Τους γνωρίζετε και οφείλετε να το πράξετε άμεσα, και κυρίως όλοι εσείς που μετέχετε στα ΔΣ των νομικών προσώπων όπου αυτοί υπηρετούν, τα οποία φέρουν ακέραια την ευθύνη για την διατήρηση/παραμονή αυτών στις θέσεις τους (ειδικά όσων έχουν ήδη την ιδιότητα του κατηγορουμένου) κατά παράβαση των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα περί κίνησης της πειθαρχικής διαδικασίας και της θέσης τους σε αργία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα