ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού με στόχευση τον διχασμό της κοινωνίας

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού με στόχευση τον διχασμό της κοινωνίας
Σύσκεψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκε την περιοχή του Έβρου, τόνισε ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, καθώς αξιοποιεί το προσφυγικό ως μέσο πίεσης.

Τη χρήση όλων των προσφερόμενων διπλωματικών μέσων και δικαιωμάτων της χώρας, όπως αυτό της άσκησης βέτο στα όργανα της Ε.Ε., για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία που εργαλειοποιεί το προσφυγικό στα σύνορα, ζήτησε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Καστανιές Έβρου, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκε την περιοχή.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούνταν από τον βουλευτή και πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Νίκο Τόσκα και τους βουλευτές Έβρου, Νατάσα Γκαρά και Ροδόπης, Δημήτρη Χαρίτο, είχε πλήρη ενημέρωση για το χρονικό των συμβάντων στα σύνορα, από την στρατιωτική και αστυνομική ηγεσία στο φυλάκιο στις Καστανιές. Επισκέφθηκαν το τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών, συναντήθηκαν με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου – Ορεστιάδας – Σουφλίου, Δαμασκηνό, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, Άνθιμο, συναντήθηκαν επίσης με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο και είχαν επαφές με δημάρχους του Έβρου στο φυλάκιο στις Καστανιές.

Αναλυτικά τα όσα είπαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Αρχικά, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε: «Αυτό που εμείς προτάξαμε από την πρώτη στιγμή, είναι η διεθνοποίηση του προβλήματος και κατ’ επέκταση η αξιοποίηση όλων των διπλωματικών μέσων που διαθέτει η χώρα. Η χώρα μας είναι μέλος της Ε.Ε., η πλευρά της Τουρκίας έχει καταπατήσει τη συμφωνία που υπήρξε ανάμεσα στην Ε.Ε. και αυτή, κατά συνέπεια εμείς έχουμε κάθε δικαίωμα και συμφέρον να ζητήσουμε με τον πιο κατηγορηματικό και έντονο τρόπο, να υπάρξει μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και εκεί να θέσουμε τα πράγματα όπως είναι. Να αξιοποιήσουμε και το μέσο του βέτο και να μιλήσουμε για κυρώσεις απέναντι στην τουρκική πλευρά, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για τους δικούς της στρατηγικούς σκοπούς, το ανθρώπινο δράμα».

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ακόμη ότι «εμείς οφείλουμε να είμαστε μια δύναμη που, πέρα από τον αναγκαίο έλεγχο των συνόρων μας, θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε τις διεθνείς συμφωνίες, τους διεθνείς κανόνες δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα…Η πατριωτική στάση σήμερα, από την πλευρά μας, είναι η υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας».

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ακόμα ότι «ο Ερντογάν εργαλειοποιεί, για τα δικά του συμφέροντα, ένα υπαρκτό ζήτημα. Ας μην εργαλειοποιήσουμε κι εμείς, για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας, ένα υπαρκτό πρόβλημα. Και είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτές τις διχαστικές φωνές, οι οποίες υποτιμούν την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης και προσπαθούν να ανακαλύψουν εσωτερικό εχθρό. Είναι ολισθηρός ο δρόμος του διχασμού, η προσπάθεια ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών. Με αυτή την έννοια, η προχθεσινή δήλωση του κ. Πέτσα είναι το λιγότερο ατυχής και κατάπτυστη. Η δήλωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Δούρειος Ίππος της τουρκικής πλευράς… Ούτε μπορούμε να ανεχόμαστε παρακρατικού τύπου φωνές και δηλώσεις από διάφορα κόμματα – που είναι ακόμη και εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου, την Ελληνική Λύση εννοώ – οι οποίοι παραχαράσσουν πολιτικές αφίσες, κάνουν αναρτήσεις, απειλούν».

Ο Γιάννης Μουζάλας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «συναντηθήκαμε με τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό και είχαμε δύο μακρόχρονες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Μητροπολίτη Άνθιμο στην Αλεξανδρούπολή. Το λέω αυτό, γιατί ήδη κάποια site γράφουν ότι ο Άνθιμος αρνήθηκε να δει τον ΣΥΡΙΖΑ…Εκφράσαμε και στους δύο την ικανοποίησή μας για τον λόγο καταλαγής και ψυχραιμίας που εκφράζουν, και τονίσαμε το πόσο σημαντικό είναι η Εκκλησία, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να έχει αυτή τη στάση. Συμφωνήσαμε και με τον κ. Δαμασκηνό και με τον κ. Άνθιμο, για τη μεγάλη σημασία του να παρέμβει η Εκκλησία προκειμένου να διατηρηθεί η ψυχραιμία, και να αποφευχθούν οι διχασμοί – και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας καλοδέχτηκαν και κάναμε αυτές τις πολύ ωραίες συζητήσεις μαζί τους, που είχαν και πρακτικά αποτελέσματα».

Ο Νίκος Τόσκας τόνισε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε έργο στον Έβρο, χωρίς κάμερες και χωρίς προβολή». Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ήρθαν, μας χτύπησαν στην πλάτη, μας υποσχέθηκαν λεφτά, που είναι αμφίβολο εάν θα τα δώσουν, αρνήθηκαν να παραλάβουν πέντε χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα στη Γερμανία, και η δική μας κυβέρνηση δεν ασκεί πίεση για σύγκλιση οργάνων σε υψηλό επίπεδο, ενώ μας έχουν ως ασπίδα της Ευρώπης. Ο κ. Τόσκας τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε τα νησιά μας «μαύρη τρύπα».

Η βουλευτής Έβρου, Νατάσα Γκαρά, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από την αρχή στο πλευρό των κατοίκων της ακριτικής αυτής περιοχής και συνεχώς διατυπώνει προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε τι χώρο ζούμε, ποια γη πρέπει να υπερασπιστούμε και με ποιο υπεύθυνο τρόπο μπορούμε να το κάνουμε…Ωστόσο πάντοτε η δράση των πολιτών, πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του κράτους για να μην εκτεθούμε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα