Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες της Θεσσαλίας – “Μόνο εμφιαλωμένο νερό για όλες τις εργασίες”

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες της Θεσσαλίας – “Μόνο εμφιαλωμένο νερό για όλες τις εργασίες”
Σπίτια και γεωργικά μηχανήματα βυθισμένα στο νερό στον Κοσκινά Καρδίτσας ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ενημέρωσή της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη ενημέρωσε τους κατοίκους της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό και να μην έρχονται σε επαφή με τα λιμνάζοντα νερά.

“Οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να μην καταναλώνουν μολυσμένο νερό. Όλα τα στάσιμα και λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ως δυνητικά μολυσμένα”, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής (10/9/2023) από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη Λάρισα.

Η κα Αγαπηδάκη, επεσήμανε ότι “οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για κάθε είδους εργασία, για την προσωπική τους υγιεινή, για να πιουν νερό, για να μαγειρέψουν, ενδεχομένως ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουν μέσα στο σπίτι”.

“Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι σε όλες τις πληγείσες περιοχές διενεργούνται έλεγχοι από το αρμόδιο εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε σχέση με την ποιότητα του νερού και οι κατά τόπους αρχές ανακοινώνουν πότε είναι ασφαλές να έχουν οι πολίτες πρόσβαση και να δώσουν στην κυκλοφορία το δίκτυο υδροδότησης.

Άρα, μέχρι να έχουν οι πολίτες επίσημα ενημέρωση από τις τοπικές αρχές ότι το νερό της περιοχής είναι ασφαλές, θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό”, τόνισε.

“Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγουμε την επαφή με τα μολυσμένα ύδατα, τις λάσπες, να μην αφήνουμε τα κατοικίδιά μας να παίζουν μέσα στις λάσπες ή να πίνουν νερό από αυτό γιατί, όπως είπαμε, το αντιμετωπίζουμε όλοι ως δυνητικά μολυσμένο.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι όλα αυτά τα στάσιμα ύδατα έχουν φερτά υλικά που έχουν παρασυρθεί όλες αυτές τις ημέρες από τις πλημμύρες, νεκρά ζώα, και είναι σημαντικό να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να απομονώνουμε τα ζωντανά κατοικίδια, ζώα εκτροφής, από τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν νεκρά ζώα”, πρόσθεσε.

“Σε σχέση με αυτό οι πολίτες που εντοπίζουν νεκρά ζώα που έχουν παρασυρθεί από τις πλημμύρες στις διάφορες περιοχές είναι σημαντικό να ειδοποιούν την Περιφέρεια, τους δήμους, τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να γίνεται άμεσα η συλλογή των ζώων και να προχωρήσουμε στις διαδικασίες καύσης και ταφής”, επεσήμανε.

Όπως είπε, “έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις σε αυτό τον τομέα. Γίνεται ήδη από σήμερα τα χαράματα εντατική επιχείρηση συλλογής των νεκρών ζώων, τόσο αυτών που βρίσκονται σε κτηνοτροφικές μονάδες όσο και αυτών που βρίσκονται διάσπαρτα στις διάφορες περιοχές”.

“Εξίσου σημαντικό είναι όταν οι πολίτες επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους για να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης, να έχουν κατά νου ότι ενδεχομένως νεκρά ζώα, όπως τρωκτικά, ερπετά ή και κατοικίδια τα οποία, δυστυχώς, παρασύρθηκαν από την πλημμύρα και είναι νεκρά, μπορεί να βρίσκονται μέσα στα σπίτια τους μαζί με άλλα φερτά υλικά.

Επομένως χρειάζεται να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό, αδιάβροχα ρούχα, γαλότσες, να μην έρχονται σε επαφή με λάσπες και ιδιαίτερη προσοχή καθώς σε κάποιες περιοχές υπάρχει ηλεκτροδότηση, μπορεί όμως μέσα στα σπίτια να υπάρχουν γυμνά καλώδια και πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας”, πρόσθεσε.

“Να επισημάνω ότι το Κέντρο Αναφοράς στο Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει ήδη εγκαταστήσει σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης, προκειμένου να εντοπίσουμε κρούσματα, όπως γαστρεντερίτιδας ή άλλων μολυσματικών ασθενειών, εξαιτίας των στάσιμων υδάτων και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τις πλημμύρες.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, είναι όμως σημαντικό οι πολίτες να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό, ασφαλή τρόφιμα, σφραγισμένα, να προσέχουν ιδιαίτερα τα τρόφιμα και το νερό να μην έχουν έρθει σε επαφή με λάσπες.

Αν οι συσκευασίες είναι τσακισμένες ή μερικώς κατεστραμμένες, να απορρίπτουν τα τρόφιμα και το νερό αυτό και να μην τα χρησιμοποιούν”, ανέφερε.

“Σε σχέση με τα κουνούπια, έχουμε ήδη εγκαταστήσει σημεία δειγματοληψιών για να ξέρουμε ακριβώς το είδος που υπάρχει στις πληγείσες περιοχές.

Παρακολουθούμε την κατάσταση. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα και αν χρειαστεί θα ληφθούν επιπλέον μέτρα. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι οποιαδήποτε είδους ιατρική βοήθεια παρέχεται ήδη από τις κατά τόπους ιατρικές υπηρεσίες, τα κέντρα υγείας, τα νοσοκομεία, ενώ κινητοποιούμε και τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ για να παρέχουν επιπλέον βοήθεια στους πληγέντες, όπου υπάρχει ανάγκη.

Καλύπτονται ήδη ανάγκες σε φάρμακα, σε κατά τόπους παροχή υπηρεσιών υγείας σε ηλικιωμένους, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, δερματικά εξανθήματα, γαστρεντερίτιδα και τα λοιπά”, συμπλήρωσε και κατέληξε,

“Εάν οι πολίτες παρατηρήσουν εξανθήματα, πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, διάρροια, θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στις ιατρικές υπηρεσίες της περιοχές τους, οι οποίες κατά αναλογία, αντίστοιχα ενημερώνουν το Κέντρο Δημόσιας Υγείας για να πάρουμε και εμείς αμέσως την πληροφόρηση και διερευνούμε την αιτιολογία των ασθενειών, προκειμένου να ξέρουμε αν κάτι οφείλεται σε κάποιο ιογενές αίτιο ή άλλο τύπου αίτιο, ούτως ώστε να ληφθούν και σε ευρύτερη κλίμακα τα μέτρα που χρειάζεται”.

Συστάσεις από το Υπουργείο Υγείας προς τους πολίτες των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες Υπουργείο Υγείας

Συστάσεις από το Υπουργείο Υγείας προς τους πολίτες των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες Υπουργείο Υγείας

Συστάσεις από το Υπουργείο Υγείας προς τους πολίτες των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες Υπουργείο Υγείας

Συστάσεις από το Υπουργείο Υγείας προς τους πολίτες των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες Υπουργείο Υγείας

Συστάσεις από το Υπουργείο Υγείας προς τους πολίτες των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα