Στις κάλπες σήμερα οι δικηγόροι των 63 συλλόγων της χώρας

Στις κάλπες σήμερα οι δικηγόροι των 63 συλλόγων της χώρας
Στιγμιότυπο από εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας

Άνοιξαν οι κάλπες για τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των δικηγόρων που έχουν δικαίωμα ψήφου ανέρχεται στους 44.856.

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου και τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στους 63 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέων προέδρων και νέων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων τους, ενώ οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2021.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί εφόσον στον πρώτο γύρο δεν συγκεντρώσει κανένας υποψήφιος πρόεδρος το 50 συν 1 των ψήφων. Ο συνολικός πανελλαδικός αριθμός των δικηγόρων που έχουν δικαίωμα ψήφου ανέρχεται στους 44.856.

Στον μεγαλύτερο δικηγορικό σύλλογος της χώρας από πλευράς μελών, δηλαδή στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών δικαίωμα ψήφου έχουν 23.427 δικηγόροι, στη Θεσσαλονίκη 6.453, στον Πειραιά 2.298, στο Ηράκλειο της Κρήτης 802, στη Λάρισα 751, στην Πάτρα 748, στον Βόλο 564 κ.λπ. Οι υποψήφιοι πρόεδροι στους 63 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας ανέρχονται στους 129, οι υποψήφιοι συνδυασμοί είναι 86 και οι υποψήφιοι σύμβουλοι 1.280.

Να επισημανθεί ότι οι δικηγόροι ψηφίζουν σε δύο κάλπες. Στη μία ψηφίζουν χωριστά για πρόεδρο και στην άλλη για τους συμβούλους, έτσι εξηγείται και το ότι ο αριθμός των υποψηφίων προέδρων δε συμπίπτει με τον αριθμό των συνδυασμών, καθώς σε ορισμένους Συλλόγους υπάρχουν υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου που δεν συνδέονται ευθέως με κάποιο συνδυασμό.

Στις εκλογές της Αθήνας θα συμμετάσχουν 7 συνδυασμοί με υποψήφιο πρόεδρο, 4 συνδυασμοί χωρίς πρόεδρο και ένας ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος, που είναι ο απερχόμενος σήμερα πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός. Ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων στην Αθήνα ανέρχεται στους 288.

Για τις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αξίζει να σημειωθούν τα εξής ενδιαφέροντα. Παρότι τα μέλη του Δ.Σ.Θ. είναι 4 φορές λιγότερα απ’ ότι του Συλλόγου της Αθήνας, οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι 13, όταν στον Δ.Σ.Α. είναι 8, ενώ οι συνδυασμοί είναι 10, δηλαδή μόνο κατά έναν, λιγότεροι της Αθήνας. Να σημειωθεί ότι απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ήταν το παράβολο συμμετοχής για τους υποψηφίους να κρατηθεί σε ένα μικρό ποσό (100 ευρώ), ώστε σε οικονομικούς όρους όλα τα ενεργά μέλη να έχουν δυνατότητα υποψηφιότητας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα