Τα 6 νέα μεγάλα οδικά έργα της επόμενης πενταετίας

Τα 6 νέα μεγάλα οδικά έργα της επόμενης πενταετίας

Ξεχωρίζουν έξι μεγάλα φιλόδοξα πλάνα για τα οδικά έργα, που θα μας συντροφεύσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Τα οδικά έργα τα τελευταία χρόνια τα “ξορκίζουμε”. Σε αυτό συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες. Από τα δισ. ευρώ που δόθηκαν για τους αυτοκινητόδρομους, την στροφή προς το σιδηρόδρομο, την άρνηση της Κομισιόν να χρηματοδοτήσει τα περισσότερα νέα project κ.α. Όλα αυτά φαντάζουν ότι μας έχουν φέρει σε μία εποχή όπου τα μεγάλα οδικά έργα έλαβαν τέλος.

Στην Ελλάδα του 2020 όμως ο σχεδιασμός για οδικά έργα, ζει και βασιλεύει. Ποιος είπε πως με την ολοκλήρωση των έργων στους αυτοκινητόδρομους ξεμπερδέψαμε για πολλά χρόνια από τα μεγάλα οδικά έργα;

Νέες γενιές έργων έρχονται και μάλιστα άμεσα προκειμένου το οδικό σύνδρομο του σύγχρονου Έλληνα να παραμείνει ικανοποιημένο. Πέρα όμως από αυτό, θα συμπληρώσει σημαντικές ανάγκες σε περιοχές της χώρας που σήμερα δεν έχουν καλή οδική κάλυψη και στερούνται των οδικών υποδομών που έχουν ή πρόκειται να αποκτήσουν άλλες περιοχές της χώρας όπως η Κρήτη.

Μπορούμε να πούμε ότι ξεχωρίζουν έξι μεγάλα φιλόδοξα πλάνα για τα οδικά έργα που θα μας συντροφεύσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

1. ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ (εκτίμηση: 1 δισ. ευρώ)

Πρόκειται για τις πολυσυζητημένες επεκτάσεις που έχουν γίνει θέμα από το 2004 αρκετές φορές και κάθε φορά με διαφορετικό αντικείμενο. Στην παρούσα φάση μιλάμε για την επέκταση από το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας, την αστική σήραγγα “Ηλιούπολης” που θα έρθει να συνδέσει την Κατεχάκη με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης αλλά και την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την Λ.Κηφισού. Το κόστος είναι μεγάλο και σίγουρα είναι το κορυφαίο μελλοντικό έργο οδικών υποδομών της Αττικής. Το πρώτο έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί το 2021 και θα αφορά την επέκταση της Λ.Κύμης. Όλες οι επεκτάσεις θα δημοπρατηθούν ως δημόσια έργα.

2. ΒΟΑΚ (εκτίμηση: 1,5 δισ. ευρώ)

Εδώ δεν μιλάμε για ένα μελλοντικό πλάνο. Υπάρχει από το 2018 ένας διπλός διαγωνισμός στην πρώτη του φάση. Με τις μεθόδους της παραχώρησης και του ΣΔΙΤ αφορά στα τμήματα Χανιά-Χερσόνησος και Χερσόνησος-Νεάπολη. Φιλοδοξεί να μεταμορφώσει την σημερινή καρμανιόλα που συνδέει τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του νησιού, μαζί με το υπό κατασκευή Αεροδρόμιο του Καστελίου. Στόχος είναι να έχουμε ανάδοχο το 2022 για να ξεκινήσουν τα έργα. Φιλοδοξία είναι να προστεθεί και το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

3. ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ (300 εκατ. ευρώ)

Πρόκειται για το γνωστό αυτοκινητόδρομο, φυσική συνέχεια της Ολυμπίας Οδού βγήκε από την παραχώρηση τ0 2013, μοιράστηκε σε 8 εργολαβίες το 2015 και τώρα επιδιώκεται η επανασύνδεση του με την Ολυμπία Οδό. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκτιμάται για το 2021. Προς το παρόν αναμένονται οι εγκρίσεις από τις “δύσκολες” Διευθύνσεις της Κομισιόν. Από την πλευρά της η τοπική κοινωνία ζητά επιτακτικά να ξεκινήσουν τα έργα που θα ανεβάσουν το επίπεδο της ασφάλειας και θα φέρουν τον αυτοκινητόδρομο μία ανάσα από την Αρχαία Ολυμπία, δικαιολογώντας το όνομα της.

4. Flyover Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (370 εκατ. ευρώ)

Μία νέα προσθήκη στην “φαρέτρα” των μεγάλων οδικών έργων. Είχε παρουσιαστεί το 2010 και χάθηκε για 9 χρόνια. Πέρυσι από το βήμα της ΔΕΘ το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ένα χρόνο αργότερα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση. Θα είναι ένα έργο ΣΔΙΤ που θα αφορά στην κατασκευή μίας οδικής γέφυρας από την περιοχή του κόμβου του νοσοκομείου Παπαγεωργίου μέχρι και το τέλος της Περιφερειακής στα ανατολικά της πόλης. Πρόκειται για έργο που θα αντιμετωπίσει τον κορεσμό που παρουσιάζει ο άξονας, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής.

5. ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΚΑΚΑΒΙΑ (340 εκατ. ευρώ)

Είναι ο αυτοκινητόδρομος που αποτελεί φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού. Σημαντικός δρόμος που καταλήγει στα σύνορα με Αλβανία και ολοκληρώνει το οδικό πλέγμα της Ηπείρου. Θα μπει στην επέκταση της Ιόνιας Οδού, θα γίνει ως δημόσιο έργο; θα γίνει η ντρίμπλα και θα υλοποιηθεί ως ΣΔΙΤ; ερωτήματα που προς το παρόν δεν έχουν απάντηση. Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει την ωρίμανση του έργου ενώ γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

6. ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (ΝΕΑ ΛΑΜΨΑΚΟΣ-ΨΑΧΝΑ 180-200 εκατ. ευρώ)

Εξαγγέλθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Η παρούσα το ωριμάζει, η χρηματοδότηση μάλλον κλειδώνει στην ΕΤΕπ, αναμένονται και οι απαλλοτριώσεις για να το δούμε να δημοπρατείται. Πότε; το 2021 λένε αυτοί που ξέρουν. Εκτιμάται πως με την υλοποίηση του, θα αναβαθμίσει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας στην Εύβοια που έχει ένα από τα χειρότερα οδικά δίκτυα σε όλη τη χώρα παρότι είναι κοντά στην Αθήνα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα