Θάνατος 17χρονου: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο αστυνομικός

Διαβάζεται σε 4'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου ISTOCK

Με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ελεύθερος ο αστυνομικός που κατηγορείται ότι σκότωσε τον 17χρονο Ρομ στη Βοιωτία.

Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα αφέθηκε ο αστυνομικός που κατηγορείται για τον θάνατο του 17χρονου Ρομ στη Βοιωτία.

Η κατηγορία που του έχει απαγγελθεί για τον θάνατο του 17χρονου στη Βοιωτία, είναι ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Ο αρχιφύλακας έφτασε στον ανακριτή στις 11:45 το πρωί της Πέμπτης προκειμένου να απολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ στην απολογίας του ισχυρίστηκε ότι αντιλήφθηκε την επικινδυνότητα της κατάστασης αφού στην πόρτα του αυτοκινήτου βρισκόταν ένα αιχμηρό αντικείμενο, μια μεγάλη λάμα, ενώ στη θήκη του συνοδηγού υπήρχε ένα κατσαβίδι, το οποίο δεν εξηγείται από τις δραστηριότητες τόσο του θύματος, όσο και του αδελφού του.

Σημειώνεται πως ο αστυνομικός έχει τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα, ενώ για το περιστατικό επενέβη και η Διεθνής Αμνηστία, ζητώντας τη διερεύνηση του πιθανού κινήτρου διακρίσεων για τον 17χρονο Ρομ.

Καρέ-καρέ η καταδίωξη του 17χρονου και η στιγμή του πυροβολισμού

Τα τελευταία 14 δευτερόλεπτα της καταδίωξης του 17χρονου Ρομ στη Βοιωτία, πριν τραυματιστεί θανάσιμα από όπλο αστυνομικού, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Κάμερες ασφαλείας από την περιοχή κατέγραψαν τις επίμαχες στιγμές λίγο πριν την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου του θύματος και την καταδίωξή του από όχημα της ΟΠΚΕ, ενώ στη συνέχεια ακούγεται ο πυροβολισμός που του στοίχισε τη ζωή όπως επίσης και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν από τους παρευρισκόμενους.

Στο βίντεο – ντοκουμέντο που φέρνει στη δημοσιότητα ο Alpha αποκαλύπτεται ότι μεσολάβησαν μόλις 7 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που ο αστυνομικός φωνάζει “πίσω πίσω” και “σταμάτα ρε” στον οδηγό πριν σπάσει το τζάμι και ακουστεί ο πυροβολισμός.

Αμέσως μετά, ακολουθούν ουρλιαχτά από μια κοπέλα που φαίνεται πως αντιλαμβάνεται ότι ο 17χρονος είναι νεκρός και στη συνέχεια ακούγονται τα εξής “Γιατί; γιατί το παιδί;”, “τον πυροβόλησε αυτός”. Γιατί δεν βγήκε έξω, γι’ αυτό τον πυροβόλησες;“.

“Γιατί θεέ μου; Τι έκανα, τι έκανα;” ακούγεται ακόμα και στη συνέχεια κάποιος φωνάζει: “Γιατί το κάνατε; 17 χρονών;”, “Αδερφέ μου, γιατί αδερφέ μου; Δε σε σώζει τίποτα πια. Ένα ασθενοφόρο ρε παιδιά γρήγορα”.

Αργότερα ακούγεται μία άλλη φωνή να λέει: “Γιατί δε σταμάτησες ρε φίλε; Γιατί ρε θεέ μου;”, ενώ κάποιος άλλος πιο μετά λέει: “Ρε, τι κάνατε ρε;”. “Τον κύριο που κλαίει… παλιάνθρωπος. Έχει θράσος”.

Σφοδρές αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του αστυνομικού

Ως “πρόκληση” χαρακτηρίζει η ΚΕΕΡΦΑ την αποφυλάκιση του κατηγορούμενου αστυνομικού.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε τα εξής: “Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός, που πυροβόλησε τον 17χρονο μαθητή και εργαζόμενο Χ.Μ., στο Λεοντάρι Βοιωτίας μετά από καταδίωξη είναι σκάνδαλο. Η ζωή ενός νέου ανθρώπου Ρομ που βγήκε για βόλτα με την παρέα του δεν μετράει αλλά μετράνε τα εξώφθαλμα ψέματα ενός αστυνομικού.

Η ΚΕΕΡΦΑ, έχοντας επισκεφθεί την οικογένεια και συνομιλήσει με τους συγγενείς του Χρήστου έχει την εικόνα ότι ο εν λόγω αστυνομικός πυροβόλησε χωρίς δισταγμό.

Όμως, τη δολοφονία έτρεξαν να συγκαλύψουν η ίδια η ΕΛΑΣ και πρώτος απ’ όλους ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, πιστός στη ρατσιστική πολιτική καταστολής των Ρομά της κυβέρνησης της ΝΔ, που κόστισε την ζωή στον Νίκο Σαμπάνη και τον Κώστα Φραγκούλη. Μια κυβέρνηση, που της έχει γίνει συνήθεια η συγκάλυψη των δολοφονιών από τα Τέμπη και τη Δαδιά μέχρι την Πύλο και τον καταπέλτη του Blue Horizon.

Ο Χρήστος Μιχαλόπουλος ήταν ένα 17χρονος μαθητής Νυχτερινού Λυκείου διότι παράλληλα εργάζονταν σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών για να ενισχύσει την μητέρα του. Αναρωτιόνται τα σαΐνια της ΕΛΑΣ γιατί βρέθηκε κατσαβίδι(!) στο αυτοκίνητο, εμφανίζοντας το μάλιστα ως όπλο! Ντροπή! ¨Ήταν ορφανός καθώς ο πατέρας του πέθανε πριν μερικά χρόνια.

Στεκόμαστε στο πλευρό της οικογένειας για δικαιοσύνη και απαιτούμε την άμεση φυλάκιση του δολοφόνου. Προσβάλλει το περί κοινού δικαίου αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας που δεν ανέχεται τα όπλα των αστυνομικών να δολοφονούν νέα παιδιά.
Ήδη η οργή έχει εκφραστεί με τις κινητοποιήσεις των μαθητών στη Θήβα και τη Λιβαδειά όπως και των Ρομά σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη, με συγκέντρωση στη πλατεία Κλαυθμώνος στις 3μμ. Θα βαδίσουμε με το πανό «ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ, ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ»”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα