Τι είναι το ‘Σύστημα Μορφέας’ που ενεργοποίησε η Γαλλία για να προλάβει νέους θανάτους

Τι είναι το ‘Σύστημα Μορφέας’ που ενεργοποίησε η Γαλλία για να προλάβει νέους θανάτους
Ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά από ένα αεροσκάφος του γαλλικού στρατού Ludovic Marin/Pool Photo via AP

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν έθεσε σε λειτουργία μια τακτική που αφορούσε μέχρι σήμερα μονάχα τραυματίες πολέμου. Τι δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε τη Δευτέρα γιατί η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο με τον κορονοϊό και έδωσε εντολή στο στρατό να ενεργοποίησει άμεσα το ‘Systeme Morphee – Σύστημα Μορφέας’. Την τακτική που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση τραυματιών πολέμου από εμπόλεμες ζώνες με μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη (Air Bus) εξοπλισμένα με ΜΕΘ. Μέχρι στιγμής είχε χρησιμοποιηθεί πέντε φορές στο Αφγανιστάν και στο Κόσοβο, πλέον κρίθηκε απαραίτητο να τεθεί στις υπηρεσίες των απλών πολιτών της χώρας.

Ήδη ανακοινώθηκε η μεταφορά από την ανατολική Γαλλία σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Τουλόν ασθενών με Covid-19, οι οποίοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η απόφαση ελήφθη όταν οι γιατροί που βρίσκονται στον πυρήνα της επιδημίας προειδοποίησαν ότι το σύστημα υγείας έφθασε στα όρια της κατάρρευσης.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουμε κατακλυσθεί από επείγοντα περιστατικά και αδιάκοπη ροή ασθενών που χρήζουν νοσηλείας“, αναφέρεται σε εσωτερικό σημείωμα γιατρού νοσοκομείου της περιοχής. Η ανατολική Γαλλία βιώνει μια πολύ οδυνηρή κατάσταση. Οι γιατροί αναφέρουν 10 νέες περιπτώσεις σε κρίσιμη κατάσταση κάθε μέρα, ελλείψεις σε εξοπλισμό και μάσκες, εξάντληση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αυξανόμενο αριθμό μελών του προσωπικού που προβάλλονται από τον ιό. Οι γιατροί δηλώνουν ότι πλησιάζουν στο σημείο όπου θα πρέπει να αποφασίζουν σε ποιους ασθενείς θα δώσουν προτεραιότητα.

Η Γαλλία διαθέτει 5.000 κλίνες ΜΕΘ σε ολόκληρη την χώρα. Από τα 7.500 κρούσματα σε εθνικό επίπεδο, στην Μιλούζ μόνο έχουν καταγραφεί τα 1.800 και αυξάνονται με ρυθμό 300ων ημερησίως. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην εντατική και με τον ρυθμό των 10 επιπλέον ασθενών που χρήζουν νοσηλείας καθημερινά, τα νοσοκομεία της ανατολικής Γαλλίας δεν έχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες.

Είναι η πρώτη φορά που το σύστημα χρησιμοποιείται για μη στρατιωτικούς ασθενείς. Η κρίσιμη κατάσταση στην Αλσατία το δικαιολογεί“, δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού. Η μεταφορά των έξι ασθενών θα είναι η πρώτη από πολλές τέτοιες επιχειρήσεις που θ’ ακολουθήσουν. Πέντε ακόμη στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού σε άλλες περιοχές της Γαλλίας. Ο στρατός ετοιμάζεται επίσης να οργανώσει νοσοκομείο εκστρατείας με 30 μονάδες ΜΕΘ, δίπλα στα νοσοκομεία της Μιλούζ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα