Τι λέει στο NEWS 24/7 η παίκτρια της Εθνικής Ράγκμπι Λιγκ που ύψωσε την σημαία της Παλαιστίνης

Διαβάζεται σε 5'
Ράγκμπι
Η παίκτρια της Εθνικής Ομάδας Γυναικών Ράγκμπι, Ελευθερία Αγγέλη Nikos Karanikolas Photography

“Το no politica στον αθλητισμό είναι απολύτως πολιτικό” δήλωσε στο NEWS 24/7 η παίκτρια της Εθνικής Ομάδας Ράγκμπι Λιγκ που ύψωσε την παλαιστινιακή σημαία στον αγώνα με την Ολλανδία και λογοκρίθηκε από την Ομοσπονδία. Η εξήγηση της ίδιας της Ομοσπονδίας.

Την έντονη κριτική του αθλητικού κόσμου και όχι μόνο έχει προκαλέσει η επιλογή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ράγκμπι Λιγκ να εξαφανίσει την παλαιστινιακή σημαία από φωτογραφία της Εθνικής Ομάδας Γυναικών και να την αντικαταστήσει ψηφιακά με την ελληνική, προκειμένου να τη δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε με ανάρτησή του στο Facebook, ο ψηφιακός δημιουργός, Βαγγέλης Στεφάνου, την Κυριακή (10/12) ανέβασε σε στόρι στο Instagram μία φωτογραφία από τον αγώνα της Ελλάδας με την Ολλανδία, με μία από τις παίκτριες να κρατά στα χέρια της την σημαία της Παλαιστίνης.

Η Ομοσπονδία, αναδημοσιεύοντας την εν λόγω φωτογραφία στον λογαριασμό της, αποφάσισε να καλύψει την σημαία της Παλαιστίνης και στη θέση της να “τοποθετήσει” μία ελληνική, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, οι οποίες έκαναν λόγο για κατάφωρη λογοκρισία. Μιλάμε μάλιστα για κάκιστο photoshop, το οποίο επίσης δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο στα social media.

Εδώ η αρχική φωτογραφία:

Facebook

Εδώ η φωτογραφία που δημοσίευσε η Ομοσπονδία:

Facebook

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Στεφάνου:

“Η απαράδεκτη Ελληνική Ομοσπονδία Ράγκμπι Λίγκ Greek Rugby League Federation, παραποιώντας τη φωτογραφία μου από το χθεσινό ματς με την Ολλανδία, αλλά και μη σεβόμενη όλους όσους βρέθηκαν εκεί να στηρίξουν την εθνική ομάδα και τις παίκτριες και χειροκρότησαν τις προσπάθειες τους, έσβησε τη σημαία της Παλαιστίνης που κρατήθηκε από μια παίκτρια, σκεπάζοντας την με την ελληνική και απειλώντας με κυρώσεις.

Για άλλη μια φορά, ακόμα και σε ένα τόσο νέο άθλημα και νέα Ομοσπονδία, που όλοι στηρίξαμε εξαρχής, εμφανίζονται μικροπολιτικές παθογένειες και απαράδεκτες συμπεριφορές από άλλες δεκαετίες, δείγμα του γιατί ο αθλητισμός στη χώρα μας πάει κατά διαόλου και στηρίζεται μόνο στις προσπάθειες των παικτών που απλά προσπαθούν μόνοι τους. Μακάρι να ανακαλέσουν.”

Η απάντηση της Ομοσπονδίας

Στον απόηχο των αντιδράσεων, η Ελληνική Ομοσπονδία Ράγκμπι Λιγκ με ανάρτησή της στο Facebook ξεκαθάρισε ότιη παραπάνω κίνηση δεν αποτελούσε σε καμία περίπτωση δήλωση πολιτικών πεποιθήσεων ούτε τάχθηκε υπέρ ή κατά της διαμαρτυρίας της παίκτριας”, κάνοντας λόγο για “λάθος διαχείριση της αναδημοσίευσης” ενώ την πλήρη ευθύνη για το συμβάν ανέλαβε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γ. Στυλιανός.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

“Κατόπιν των πρόσφατων γεγονότων αναφορικά με την δημοσίευση της φωτογραφίας με την Ελληνική σημαία αντί της σημαίας της Παλαιστίνης, η Ελληνική Ομοσπονδία Ράγκμπυ Λιγκ, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Γ. Στυλιανος ο οποίος προέβη στην ως άνω αναδημοσίευση και αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη, δηλώνει ότι η παραπάνω κίνηση δεν αποτελούσε σε καμία περίπτωση δήλωση πολιτικών πεποιθήσεων ούτε τάχθηκε υπέρ ή κατά της διαμαρτυρίας της παίκτριας της εθνικής ομάδας γυναικών.

Αποτελεί λάθος διαχείριση της αναδημοσίευσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ομοσπονδίας μας, και επιθυμία μας ήταν να μην θιχτεί πολιτικό θέμα σε αγώνα εθνικής ομάδας και να επισκιάσει με τον τρόπο αυτό όλη την προσπάθεια, προετοιμασία και τον μεγάλο αγώνα των παικτριών της εθνικής μας που μας κάνουν υπερήφανους και υπερήφανες! Στην παρούσα ανάρτηση τα σχόλια θα παραμείνουν απενεργοποιημένα ώστε να μην ειπωθούν λόγια που προσβάλουν τα λοιπά μέλη του ΔΣ ή της κοινότητας Ράγκμπι Λιγκ”.

“Το no politica στον αθλητισμό είναι απολύτως πολιτικό”

Η παίκτρια της Εθνικής Ομάδας Γυναικών Ράγκμπι, Ελευθερία Αγγέλη, η οποία ύψωσε την παλαιστινιακή σημαία στο διεθνή αγώνα με την Ολλανδία το Σάββατο (9/12), δήλωσε στο NEWS 24/7,

“Είναι βαθιά μου πεποίθηση πως το “no politica” στον αθλητισμό είναι απολύτως πολιτικό. Στα γήπεδα δημιουργείται πάντα μια κοινωνική κίνηση και γίνεται συχνά χώρος διαμαρτυρίας και έκφρασης. Με το να σηκώσω τη σημαία της Παλαιστίνης, προσπάθησα να δείξω την αμέριστη αλληλεγγύη μου προς τον Παλαιστινιακό λαό που επί δεκαετίες καταπιέζεται και αφανίζεται”.

“Είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να μη σωπαίνει στον πόλεμο”, σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η συγκεκριμένη κίνηση ήταν πρωτοβουλία της ίδιας και όχι της Εθνικής Ομάδας.

Σχολιάζοντας την απάντηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ράγκμπι Λιγκ, ανέφερε,

“Η Ελληνική Ομοσπονδία Ράγκμπι Λιγκ δεν θέλει οποιοδήποτε πολιτικό μήνυμα μέσω των αγώνων. Με αυτό προφανώς διαφωνώ, ωστόσο εκτιμώ την παραδοχή του λάθους τους για την παραποίηση της φωτογραφίας.

Η κοινότητα του Ράγκμπι Λιγκ στην Ελλάδα είναι τόσο μικρή, υποχρηματοδοτουμένη και πολλές φορές απαξιωμένη, που μια χούφτα άνθρωποι με συνεχή συνεργασία και σεβασμό προσπαθούμε καθημερινά να ανταπεξέλθουμε αθλητικά. Άρα, δε με ενδιάφερε σε όλη αυτή τη διαδικασία να διασύρω την Ομοσπονδία, όπως έγινε αναμενόμενα στα social media, αλλά ήταν σημαντικό που πέρασε το μήνυμα και ευελπιστώ να ανοίξει μια κουβέντα για τον ακτιβισμό και το σεβασμό σε αυτόν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα