Τραγωδία στη Λιβύη: Εισαγγελική έρευνα για ανθρωποκτονία και ερωτήματα για τις ευθύνες

Τραγωδία στη Λιβύη: Εισαγγελική έρευνα για ανθρωποκτονία και ερωτήματα για τις ευθύνες
Σωστικά οχήματα έξω από την Ντέρνα στη Λιβύη ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA/STRINGER

Να εξεταστεί το τροχαίο στη Λιβύη, το οποίο κόστισε τη ζωή σε Έλληνες στρατιωτικούς και πολίτες, για να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις, ζητά η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Εντολή για την διερεύνηση των συνθηκών του τροχαίου που κόστισε την ζωή στρατιωτικών και πολιτών που μετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή στην Λιβύη, έδωσε το απόγευμα της Τρίτης (19/09) η Εισαγγελία Πρωτοδικών στην Αστυνομία.

Με παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, η Εισαγγελία ζητά να εξεταστεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας το τροχαίο, ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις. Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται ενδεικτικά αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και από αμέλεια.

Στην εκδοχή του τροχαίου δυστυχήματος συγκλίνουν όλα τα στοιχεία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για τον τραγικό θάνατο των πέντε μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως τις μεταφέρει η ΕΡΤ, στο τζιπ, το οποίο συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο, επέβαινε μια εξαμελής οικογένεια, η οποία μάλιστα συμμετείχε σε φιλανθρωπικές δράσεις στην πόλη Ντέρνα.

Ο κ. Μαρινάκης όμως διέψευσε και τα δημοσιεύματα περί αποστολής κλιμακίου της ΕΥΠ στη Λιβύη προκειμένου να συλλεχθούν επιπλέον πληροφορίες, επισημαίνοντας πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση συνέλεξε τις απαραίτητες πληροφορίες μετά το τραγικό συμβάν.

Ερωτήματα υπάρχουν, αρμόδιοι είναι το ΓΕΕΘΑ και το Υπουργείο Άμυνας, είπε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων παρέχουν στην κυβέρνηση συνεχή ενημέρωση.

Τα ερωτήματα σχετίζονται κατά κύριο λόγο με το αν τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για μια επιχείρηση σε χώρα που μαστίζεται από πολυετή εμφύλιο.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα στηριχθεί στις καταθέσεις των επιζώντων της αποστολής.

Νέο βίντεο αμέσως μετά το δυστύχημα

Νέο βίντεο ήρθε στο φως και δείχνει τις στιγμές δευτερόλεπτα μετά το τραγικό συμβάν:

Αυτά είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το ΓΕΕΘΑ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχασαν τη ζωή τους στη Λιβύη.

Διαπιστώθηκε ότι οι θανάσιμα τραυματισμένοι-στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι:

Η αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.

Η Γλυκερία Μεμεκίδου Eurokinissi

 

Η επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.

Η Ευαγγελία Ανδρεαδάκη Eurokinissi

 

Ο αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ

Ο Γιώργος Βούλγαρης Eurokinissi

 

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα