Τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη στους συλληφθέντες – “Θα φτάσω στα άκρα να τιμωρηθούν”, λέει το θύμα

Διαβάζεται σε 6'
Τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη στους συλληφθέντες – “Θα φτάσω στα άκρα να τιμωρηθούν”, λέει το θύμα
TikTok / @provc1ntcyu

Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε όλους τους συλληφθέντες της ομοτρανσφοβικής επίθεσης που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (09/03) στη Θεσσαλονίκη. Τι λέει ένα εκ των θυμάτων.

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι συλληφθέντες για τη σοκαριστική ομοφοβική επίθεση εναντίον δύο μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, χθες το βράδυ στην πλατεία Αριστοτέλους.

Πρόκειται για 9 από τους συνολικά 21 συλληφθέντες, καθώς οι υπόλοιποι 12 είναι ανήλικοι και αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφού τους παρέπεμψε προηγουμένως σε δίκη στο αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων.

Σε όλους τους συλληφθέντες ασκήθηκε ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ σε δύο εκ των ενηλίκων απαγγέλθηκε επιπλέον κατηγορία για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή (πάλι με ρατσιστικά χαρακτηριστικά).

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας Θεσσαλονίκης της ΕΛΑΣ περιλαμβάνει και άγνωστους δράστες οι οποίοι διώκονται για απειλή.

Οι 9 κατηγορούμενοι που παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία, παραμένουν υπό κράτηση και θα οδηγηθούν αύριο στα Δικαστήρια.

Τέλος, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εξετάζεται εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες εναντίον των γονιών των ανηλίκων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ανάμεσα στους 21 συλληφθέντες είναι 9 Έλληνες και 12 αλλοδαποί (με καταγωγή από την Αλβανία και τη Γεωργία).

Οι δράστες της τρανσφοβικής επίθεσης στη Θεσσαλονίκη
Οι δράστες της τρανσφοβικής επίθεσης στη Θεσσαλονίκη thestival.gr
Οι δράστες της τρανσφοβικής επίθεσης στη Θεσσαλονίκη
Οι δράστες της τρανσφοβικής επίθεσης στη Θεσσαλονίκη thestival.gr

“Άμα χρειαστεί θα πληρώσω και με την ίδια μου τη ζωή!”

Αποφασισμένα να φτάσουν στα άκρα για να τιμωρηθούν τέτοιου είδους συμπεριφορές δηλώνουν τα δύο τρανς άτομα, θύματα της επίθεσης.

Δεν θα μείνετε ατιμώρητοι, θα μάθετε τι σημαίνει σεβασμός, θα μάθετε να εσωτερικεύετε όλο αυτό τον θυμό με τους εαυτούς σας και όχι να εκφράζεστε επιθετικά σε άλλα άτομα“, ανέφερε χαρακτηριστικά ένα εκ των θυμάτων της σοκαριστικής ομοφοβικής επίθεσης σε ανάρτησή του στα social media, αποκαλύπτοντας πως δεν είναι η πρώτη επίθεση που δέχεται, ποτέ ξανά όμως σε τέτοιο βαθμό.

“Αλλά θα σας πω ότι δεν θα το βάλω κάτω, θα φτάσω στα άκρα να τιμωρηθούν και να παραδειγματιστούν τέτοιου είδους συμπεριφορές! Άμα χρειαστεί θα πληρώσω και με την ίδια μου τη ζωή!

Για όλα τα 20 χρόνια που ζω και παλεύω θα τα χαρίσω προς όλα τα άτομα που έχουν χαθεί άδικα.

Μπορεί να νομίζετε ότι έχετε το ελεύθερο να επιτίθεστε σε μειονότητες, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχετε καμία ελευθερία, όχι κοινωνική αλλά προσωπική, και για αυτό σας λυπάμαι πραγματικά, που δεν έχετε εκφραστεί ούτε μια φορά στη ζωή σας αληθινά, που δεν θα καταφέρετε ποτέ να μάθετε τι σημαίνει αλληλεγγύη”, έγραψε επίσης στην ανάρτησή του λίγες ώρες μετά την επίθεση που δέχθηκε.

Κάλεσμα για συγκέντρωση ενάντια στην ομοτρανσοφοβία

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στην ομοτρανσοφοβία θα στείλουν το απόγευμα της Κυριακής (10/03) οι Θεσσαλονικείς και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας πραγματοποιώντας μετά από κάλεσμα που έγινε, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο που έγινε χθες βράδυ η επίθεση.

Το ραντεβού έχει δοθεί για σήμερα στις 19:00 το απόγευμα στη Πλατεία Αριστοτέλους με Λεωφόρο Νίκης.

Όπως σημειώνει το κείμενο του καλέσματος:

Χτες το βράδυ δύο αδέρφια μας, δύο κουήρ υποκείμενα, ενώ έκαναν τη βόλτα τους στο πιο κεντρικό σημείου της Θεσσαλονίκης, δέχτηκαν επίθεση από όχλο άνω των 150 ατόμων. Τα άτομα αυτά ήταν κυρίως ανήλικα αγόρια που αράζουν στο σημείο. Ούτε οργανωμένοι φασίστες, ουτε οπαδοί. Το περιστατικό δείχνει ξεκάθαρα το ποσό βαθιά έχει σαπίσει ο κορμός της ελληνικής κοινωνίας. Τα παιδιά αυτά δεν έδρασαν μόνα τους. Οπλιστηκαν από τις ομοτρανσφοβικές απόψεις που αναπαραγονται στα σπίτια τους, στην τηλεόραση και το ίντερνετ. Κι έδρασανς αυτό τον τρόπο αντανακλαστικα, όχι οργανωμένα. Τις ημέρες του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και λίγες εβδομάδες πριν το Europride. Εμείς κατηγορούμε ευθέως καθε άτομο που συμμετείχε σε αυτό το σκηνικό. Ενήλικο η ανήλικο. Οι μέρες που μας τραμπουκίζατε έχουν περάσει. Τώρα ο φόβος αλλάζει πλευρά. Κατηγορούμε επιπλέον κάθε δημόσιο πρόσωπο, κάθε βουλευτή, κάθε δημοσιογράφο ή πανελιστα, κάθε σελέμπριτι και κάθε ιερέα που με αφορμή την ψήφιση του ομόφυλου γάμου χλεύασε εμάς, τις ταυτότητες μας, τις ζωές μας και τις αδερφές μας. Απόψε στις 19.00 συγκέντρωση στο σημείο του περιστατικού (Πλατεία Αριστοτέλους με Λεωφόρο Νίκης). Έχουμε μόνο το ένα το άλλο.

Ελεύθεροι οι ανήλικοι συλληφθέντες

Ελεύθεροι αφέθησαν οι ανήλικοι που συνελήφθησαν για την τρανσφοβική επίθεση σε βάρος δύο ατόμων, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το πρωί της Κυριακής στον εισαγγελέα και με απόφασή του αφέθησαν ελεύθεροι, ενώ οι ενήλικοι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον ανακριτή προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Αγγελούδης: Στην πολύχρωμη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης τοποθετήθηκε για την ομοφοβική επίθεση που δέχθηκαν χθες βράδυ δύο τρανς άτομα.

Με ανάρτησή του στα social media καταδίκασε το περιστατικό και ανέφερε μεταξύ άλλων πως «στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές».

Αναλυτικά η ανάρτηση του:

“Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη χυδαία, ομοφοβική επίθεση στην καρδιά της πόλης, που συνέβη χθες το βράδυ. Η αποδοχή είναι δείγμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας. Στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές”.

Το χρονικό της τρανσφοβικής επίθεσης

Η φρικιαστική ομοφοβική και τρανσφοβική επίθεση σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (09/023) στην πλατεία Αριστοτέλους, όταν όχλος νεαρών αντάλλαξαν ύβρεις με τα δύο τρανς άτομα και όσο εκείνα απομακρύνονταν άρχισαν να τους πετούν μπουκάλια, ενώ κάποιοι τους έφτυσαν.

Τα θύματα της επίθεσης βρήκαν τότε “καταφύγιο” σε παρακείμενο κατάστημα εστίασης για να προστατευθούν και εκεί ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε συλλήψεις 21 ατόμων (12 ανήλικους και 9 ενήλικες).

Πρόκειται για 12 αλλοδαπούς και 9 ημεδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, για τα κατά περίσταση αδικήματα της απλής σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, εξύβρισης και απειλής, σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 82Α του Ποινικού Κώδικα “Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα