Χτύπησε κόκκινο ο υδράργυρος

Χτύπησε κόκκινο ο υδράργυρος
Καμίνι η χώρα

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι ρύποι έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα στη χώρα για ακόμη μια ημέρα

Θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 45 βαθμούς υπό σκιά, κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα στη χώρα, ενώ ο κίνδυνος του μπλακάουτ καραδοκεί. Ο υδράργυρος χτύπησε κόκκινο την Τετάρτη. Ειδικότερα, οι μέγιστες θερμοκρασίες  έφτασαν τους 45 στην Αθήνα, τη Λαμία, τη Λάρισα, το Άργος, το Άστρος και τα Τρίκαλα. Στους 44 βαθμούς Καρδίτσα, Θήβα και Κόρινθο, ενώ ο υδράργυρος έφτασε τους 42 στη Θεσσαλονίκη.

Ο καύσωνας είχε τέσσερα θύματα. Τρεις άνθρωποι, δύο άνδρες και μία γυναίκα άνω των 75 ετών, εξέπνευσαν τη νύχτα της Τρίτης σε νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπου μεταφέρθηκαν με συμπτώματα θερμοπληξίας. Μία 80χρονη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή στην Έδεσσα.

Δήμοι και νομαρχίες έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών, όπως διάθεση κλιματιζόμενων χώρων, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. 

Η κατάσταση είναι ανυπόφορη στις μεγάλες πόλεις και λόγω του νέφους. Το ΥΠΕΧΩΔΕ συνιστά τη μείωση της χρήσης των ΙΧ αυτοκινήτων και την αποφυγή διακίνησης υγρών καυσίμων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, ο καύσωνας θα αρχίσει να υποχωρεί από την Πέμπτη, αλλά οι θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Με το φόβο του μπλακάουτ

Με περικοπές στην ηλεκτροδότηση επιχείρησε η ΔΕΗ να ελέγξει την Τετάρτη την αυξημένη ζήτηση ρεύματος, μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν την Τρίτη και τις πολύωρες διακοπές.

Στην Αττική, χωρίς ρεύμα έμειναν πολλές περιοχές σε Κηφισιά, Βριλήσσια, Φάληρο, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Πειραιά και αλλού. Εκτός Αττικής, χωρίς ρεύμα έμεινε η Κατερίνη για περίπου επτά ώρες, οι Σέρρες,  η Πέλλα και η Φθιώτιδα. Χωρίς ρεύμα επίσης έμειναν πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Ημαθίας, του Κιλκίς και της Πιερίας.

Στην κατάρρευση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της ΠΓΔΜ (φωτιά σε ηλεκτρικό σταθμό βύθισε τη χώρα στο σκοτάδι), του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου απέδωσε τα προβλήματα στο σύστημα της Ελλάδας ο υπ. Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Τα συστήματα ηλεκτροδότησης των τριών αυτών χωρών, καθώς και της Βουλγαρίας, συνδέονται με το ελληνικό.

Όπως δήλωσε ο υπουργός: “Η κατάρρευση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της ΠΓΔΜ, του Κοσσυφοπεδίου και μερικώς του Μαυροβουνίου δημιούργησε διαταραχή και στο δικό μας σύστημα, λόγω της διασύνδεσης των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Αμεση συνέπεια ήταν να τεθούν εκτός λειτουργίας η μονάδα ΑΗΣ Μελίτης και οι δύο μονάδες του Αμυνταίου”.

Ζητάμε την κατανόηση των πολιτών που επηρεάστηκαν από την κατάσταση αυτή, που οφειλόταν σε παράγοντες που ήταν απρόβλεπτοι και εξωγενείς” πρόσθεσε ο κ. Σιούφας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα