Bloomberg: Το σχέδιο της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Bloomberg: Το σχέδιο της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Αγωγός φυσικού αερίου ap

Με δημοσίευμά του το Bloomberg αναφέρει ότι η Κομισιόν σκοπεύει να προτείνει πλαφόν τιμής για το πανευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για τις τιμές φυσικού αερίου.

Η Κομισιόν κατέθεσε στα κράτη μέλη χθες εν όψει των συνεδριάσεων του Συμβουλίου έγγραφο με τις ιδέες της για τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς ως προς το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου (TTF) με βάση το Bloomberg.

Όπως αναφέρεται το διεθνές πρακτορείο είναι σε γνώση του εγγράφου με το σχέδιο δράσης, όπου υπάρχουν επίσης δικλείδες ασφαλείας ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα μπορεί να ανασταλεί ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να μην διακινδυνευτεί η ασφάλεια των προμηθειών και των ροών αερίου προς την Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται το πλαφόν θα ενεργοποιηθεί “εάν η βάση της τιμής του TTF αγγίξει ένα προκαθορισμένο επίπεδο και εάν η εκτίναξη της τιμής δεν ανταποκρίνεται σε μια ανάλογη αύξηση στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου“, αναφέρεται στο έγγραφο της Κομισιόν. Όταν ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς ενεργοποιηθεί, οι παραγγελίες για παράγωγα TTF επόμενου μηνός με τιμές άνω του προκαθορισμένου πλαφόν δεν θα επιτρέπεται να εκτελούνται, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν.

Με βάση το δημοσίευμα ο μηχανισμός που προτείνεται περιλαμβάνει συγκεκριμένα ανώτατο πλαφόν που θα αναθεωρείται σε μηνιαία βάση και το οποίο θα μπορεί να ανασταλεί εάν οι λόγοι που το επέβαλαν εκλείψουν. Επίσης προβλέπονται “κλειδιά ενεργοποίησης” σε περιπτώσεις που εκτιναχθεί η τιμή στον Ολλανδικό Δείκτη, ή το spread μεταξύ του spot TTF και ενός καλαθιού τιμών spot LNG κινηθεί πάνω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο.

Επίσης, δεν προβλέπεται καμία κάλυψη για συμφωνίες μέσω μεσιτικών δικτύων, καθώς δεν μπορούν να εποπτευθούν, αλλά κι εφαρμογή για περιορισμένη περίοδο ενός έτους.

“Εάν δεν γίνει σεβαστή η προϋπόθεση το πλαφόν να είναι υψηλότερο των σημερινών παγκόσμιων τιμών του LNG, θα μπορούσε να υπάρξει επίδραση στην προσέλκυση φορτίων προς την ΕΕ“, σημειώνει η Κομισιόν. “Τα futures χρησιμεύουν ως σημεία αναφοράς για μακρόπνοες επενδύσεις. Ένα πολύ χαμηλό πλαφόν θα μπορούσε να πλήξει τη μελλοντική ασφάλεια των προμηθειών” τονίζεται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα