“Έκλεισε” η συμφωνία της ΔΕΗ με τη Γερμανική RWE για νέα φωτοβολταϊκά 2 Γιγαβάτ

“Έκλεισε” η συμφωνία της ΔΕΗ με τη Γερμανική RWE για νέα φωτοβολταϊκά 2 Γιγαβάτ
Πάρκο με φωτοβολταϊκά AP

Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, θα ιδρυθεί κοινό εταιρικό σχήμα το οποίο θα αναπτύξει, σταδιακά, ηλιακά πάρκα κατά κύριο λόγο στη Δυτική Μακεδονία.

«Κλείδωσαν» και οι τελευταίες λεπτομέρειες στη φόρμουλα σύμπραξης της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, για την από κοινού ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ έως 2 Γιγαβάτ φωτοβολταϊκών. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που απομένει πλέον είναι η έγκριση της συμφωνίας από τις διοικήσεις των δύο επιχειρήσεων, ώστε να συνυπογραφεί από τους δύο εταίρους και να ενεργοποιηθεί.

Από την πλευρά της ΔΕΗ, πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως» από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Οι δύο αυτές διοικητικές αποφάσεις εκτιμάται ότι θα ληφθούν έως τις 10 Φεβρουαρίου.

Το όχημα της «πράσινης» συμμαχίας ΔΕΗ και RWE θα αποτελέσει μία κοινή εταιρεία που θα ιδρύσουν, και η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2021. Η συμφωνία προβλέπει την από κοινού εγκατάσταση έως 2 Γιγαβάτ φωτοβολταϊκών από το κοινό σχήμα, με κάθε έναν εταίρο να εισφέρει σε αυτό, χαρτοφυλάκιο ίδιας ισχύος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, αν υποθέσουμε ότι θα έφτανε πράγματι κάποια στιγμή το κοινό σχήμα να εγκαταστήσει 2 Γιγαβάτ, το 1 θα ήταν από έργα που θα εισέφερε η ΔΕΗ και το άλλο από έργα που θα εισέφερε η RWE.

Η υλοποίηση του εγχειρήματος θα γίνεται σταδιακά, με βάση το ρυθμό αδειοδοτικής ωρίμανσης των έργων. Άλλωστε, από αυτό θα εξαρτηθεί πόσα Μεγαβάτ έργων θα πραγματοποιηθούν τελικά μέσω της σύμπραξης.

Σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, η συμφωνία παρουσιάστηκε την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης στην πολιτική ηγεσία των υπουργείου Ανάπτυξης και του ΥΠΕΝ. Το «παρών» στην τηλεδιάσκεψη έδωσαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, η Γενική Γραμματέας Ορυκτών Πρώτων Υλών Α. Σδούκου, και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κ. Μουσουρούλης.

Από την πλευρά της ΔΕΗ, συμμετείχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Α. Στάσσης, ενώ από την RWE ο διευθύνων σύμβουλός της R. M. Schmitz. «Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένει ισχυρό», κατέληγε στο μήνυμά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης.

Στο επίκεντρο της «συμμαχίας» ΔΕΗ-RWE βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία, εξ ου και η παρουσία του κ. Μουσουρούλη στην τηλεδιάσκεψη. Η ΔΕΗ, μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εισφέρει στο joint venture μέρος από το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σταθμών που σχεδιάζει να αναπτύξει στις εκτάσεις ορυχείων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα