Έκτακτα μέτρα για την αποφυγή ηλεκτρικού μπλακ άουτ με την έλευση της “Μήδειας”

Έκτακτα μέτρα για την αποφυγή ηλεκτρικού μπλακ άουτ με την έλευση της “Μήδειας”
ΑΚΙΝΗΤΑ (EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ) Eurokinissi

Το ηλεκτρικό σύστημα μεταφοράς έχει "τραυματιστεί" σοβαρά από τη βλάβη και πυρκαγιά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου το βράδυ της Κυριακής, ενώ είχε ήδη σοβαρά προβλήματα λόγω παλαιότητας.

Ανησυχία, (που τουλάχιστον συνοδεύεται από εγρήγορση) προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας “Μήδεια” που αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη χώρα, όσον αφορά τις δυνατότητες του συστήματος μεταφοράς ρεύματος να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των καταναλωτών που πάντα, σε τέτοιες συνθήκες, «χτυπάνε κόκκινο».

Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη καθώς, στις πάγιες αδυναμίες του συστήματος, το οποίο στηρίζεται σε πολλές περιπτώσεις σε πεπαλαιωμένο εξοπλισμό του ΄70 και του ΄80, έχουν προστεθεί οι ζημιές που προκάλεσε η βλάβη και η πυρκαγιά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην περιοχή Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο.

Ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τα στελέχη του, έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο άμεσης δράσης για τη θωράκιση του Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το Διαχειριστή, τα εν λόγω μέτρα έχουν έκτακτο χαρακτήρα, καθώς λαμβάνονται ως αποτέλεσμα της εξασθένισης του Συστήματος της Αττικής και της Πελοποννήσου μετά την απώλεια του αυτομετασχηματιστή στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Έχουν, ωστόσο, βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα καθώς στο επόμενο διάστημα η Εταιρεία αναμένεται να παραλάβει 10 νέους αυτομετασχηματιστές στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανανέωσης Εξοπλισμού, με τους οποίους θα αναβαθμιστούν και θα ενισχυθούν οι υποδομές των Κέντρων Υψηλής Τάσης, μεταξύ άλλων και στην περιοχή της Αττικής.

Έκτακτα μέτρα από τον ΑΔΜΗΕ ενόψει της κακοκαιρίας “Μήδεια”

Ειδικότερα, ο Διαχειριστής προχωρά στην ανάληψη των εξής έκτακτων μέτρων:

  • Συντονισμένες ενέργειες με τον ΔΕΔΔΗΕ για μεταφορά φορτίων από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου σε άλλα εγγύτερα ΚΥΤ (ΚΥΤ Αχαρνών, ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου) με στόχο την αποφόρτιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου και ευρύτερα στη χρήση εναλλακτικών οδεύσεων τροφοδοσίας καταναλωτών.
  • Αναστολή των συντηρήσεων για διαθεσιμότητα όλων των μονάδων παραγωγής. Ο ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει από τους παραγωγούς αυξημένη επιμέλεια στη λειτουργία των μονάδων τους προκειμένου να ανταποκριθούν εγκαίρως και επαρκώς στις ανάγκες λειτουργίας του συστήματος σύμφωνα το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο.
  • Επιβεβλημένη παραγωγή στις ευρύτερες περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, για τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής «Μεγαλόπολη 5», «Μεγαλόπολη 4», «Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ) Λάδωνα» και ΥΗΣ Καστρακίου της ΔΕΗ, «Θερμοηλεκτρικός Σταθμός (ΘΗΣ) Αγίων Θεοδώρων» της Korinthos Power και «Ήρων-Ι» της ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ.
  • Συντονισμένες ενέργειες με τον ΔΕΣΦΑ για διασφάλιση ποσοτήτων φυσικού αερίου προς κάλυψη της συνεχούς και υψηλής παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου.
  • Επαναπρογραμματισμός και αναδιάταξη όλων των συνεργείων κατασκευών και συντήρησης του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με τις νέες έκτακτες προτεραιότητες, τα οποία είναι σε πλήρη ετοιμότητα με στόχο την άμεση παρέμβαση και αντιμετώπιση συμβάντων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα