Έντονη αντίδραση της βιομηχανίας στην προοπτική αύξησης τιμών στο ρεύμα

Έντονη αντίδραση της βιομηχανίας στην προοπτική αύξησης τιμών στο ρεύμα
Πυλώνες της ΔΕΗ Eurokinissi

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) ζητεί την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να μην επιβληθούν αυξήσεις στα τιμολόγια της Υψηλής Τάσης.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις βιομηχανίας και ΔΕΗ δεν έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα, η ΕΒΙΚΕΝ με δημόσια παρέμβασή της κάνει λόγο για σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες και ζητεί την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα διαβλέπει, όπως αναφέρει, «ολοκληρωμένο σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες. Ξεκίνησε με την αύξηση κατά 20% των τιμολογίων στη Μέση Τάση (ΜΤ) από τη ΔΕΗ τον Οκτώβριο του 2019, η οποία «έσπρωξε» το σύνολο των παικτών της Μέσης Τάσης στους ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι σήμερα, με τη σειρά τους, αυξάνουν αντιστοίχως τα τιμολόγια σε όλη τη βιομηχανία».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών, η τελευταία πράξη της χειραγώγησης των τιμών στην αγορά ολοκληρώνεται με την προσπάθεια της ΔΕΗ να επιβάλει τις ίδιες αυξήσεις και στις βιομηχανίες Υψηλής Τάσης, με δικαιολογία το υψηλό κόστος στην αγορά εξισορρόπησης, το οποίο οι ίδιοι προκαλούν με την στρατηγική προσφορών τους.

«Ξεχνούν βέβαια, ότι με την ιδιότητά τους, ως παραγωγοί, είναι οι ίδιοι που εισπράττουν τα ποσά αυτά ως αμοιβή στην αγορά εξισορρόπησης και τα οποία πληρώνει το σύνολο της αγοράς, μεταξύ αυτών και οι μικροί προμηθευτές» τονίζουν οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών και καταλήγουν:

«Έχοντας πλήρη συναίσθηση του πλήθους των θεμάτων που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος Υπουργός, στην προσπάθεια να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες, ζητούμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να μην επιβληθούν αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια και να εξορθολογιστεί η λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης.

Καλούμε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ουσιαστικών ρυθμιστικών μέτρων με αναδρομική ισχύ, ώστε να «συγκρατηθεί» το συνολικό κόστος της αγοράς εξισορρόπησης στα 5 Ευρώ/Μwh για όσο χρονικό διάστημα δεν συμμετέχει η Ζήτηση στην αγορά και λειτουργήσει ουσιαστικά ένας εποπτικός μηχανισμός.

Άλλως, δυστυχώς, θα είναι θέμα χρόνου το σβήσιμο και άλλων φουγάρων».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα