Επένδυση 850 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ για έξυπνους μετρητές ρεύματος

Επένδυση 850 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ για έξυπνους μετρητές ρεύματος
Τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ Eurokinissi

Σε έξι χρόνια θα ολοκληρωθεί το έργο της τηλεμέτρησης και των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης στα σπίτια και τα καταστήματα. Θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πενταετές σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 2,3 δις. ευρώ που εκπόνησε ο ΔΕΔΔΗΕ και δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, περιγράφεται αναλυτικά το έργο της τηλεμέτρησης και της αντικατάστασης των παλιών ρολογιών της ΔΕΗ με “έξυπνους” μετρητές.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 850 εκ. ευρώ και θα δανειοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα έχει ολοκληρωθεί, στο σύνολό του, σε έξι χρόνια.

Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 7,5 εκ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την ελληνική επικράτεια (5.400.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί), αλλά και την ένταξή τους σε κέντρο τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκ. μετρητικών σημείων.

Ταυτόχρονα θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει:

  • Προμήθεια και εγκατάσταση Συστήματος Τηλεμέτρησης για την πανελλαδική συλλογή μετρήσεων κατανάλωσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από 8 εκ. έξυπνους ηλεκτρονικούς μετρητές χαμηλής τάσης, που θα υποστηρίζουν ασύρματη τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας μέχρι και 5G
  • Προμήθεια 7,5 εκ. έξυπνων μετρητών Χαμηλής Τάσης
  • Προμήθεια 7,5 εκ. κιβωτίων τοποθέτησης έξυπνων μετρητών Χαμηλής Τάσης
  • Εργασίες Πεδίου στις 5 Περιφέρειες της Διανομής που περιλαμβάνουν την αντικατάσταση υφιστάμενων κιβωτίων και μετρητών με έξυπνους μετρητές.

Πώς αλλάζει η αγορά

Τα πιο σημαντικά αναμενόμενα οφέλη, όπως τα περιγράφει ο ΔΕΔΔΗΕ από την υλοποίηση του έργου αφορούν τους καταναλωτές, που θα μπορούν να παρακολουθούν συνεχώς την κατανάλωσή τους, μέσω home device ή web application και να μετατοπίζουν τις ενεργοβόρες συνήθειές τους σε ώρες χαμηλού κόστους σύμφωνα με το σήμα που θα τους δοθεί από τον Προμηθευτή τους.

Ωστόσο, με τους έξυπνους μετρητές και οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν τις δυνατότητες για κατάρτιση τιμολογίων ανάλογα με τη ζήτηση, έτσι ώστε να δίνουν κίνητρα στους πελάτες τους για να μεταφέρουν την κατανάλωση από ώρες υψηλού κόστους σε ώρες χαμηλού κόστους και συνεπώς μείωση του κόστους προμήθειας του ανταγωνιστικού σκέλους της ενέργειας.

Θα μπορούν επίσης να καταρτίζουν τιμολόγια ανάλογα με προφίλ κατανάλωσης των πελατών τους, ενώ συνολικά θα επιταχυνθεί η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή.

Σε άλλους εμπλεκόμενους της αγοράς, όπως οι Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών, με την εγκατάσταση των smart συστημάτων δίνεται η δυνατότητα να δομήσουν καλύτερες προτάσεις προς τους πελάτες τους.

Για τον Διαχειριστή Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) τα οφέλη από τους έξυπνους μετρητές μεταξύ άλλων είναι:

· Βελτίωση ελέγχου και εποπτείας του Δικτύου

· Μείωση κόστους λόγω αυτοματοποίησης διαδικασιών καταμέτρησης κατανάλωσης και αλλαγής προμηθευτή.

· Ευκολότερος εντοπισμός σφαλμάτων δικτύου/ρευματοκλοπών

· Πιστοποίηση στοιχείων για την ποιότητα ενέργειας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα