Φάμελλος: Να σταματήσει ο Χατζηδάκης την καταστροφολογική ρητορεία για τη ΔΕΗ

Φάμελλος: Να σταματήσει ο Χατζηδάκης την καταστροφολογική ρητορεία για τη ΔΕΗ
Ο Σωκράτης Φάμελλος. Eurokinissi

Να παρουσιάσει η κυβέρνηση "ένα ξεκάθαρο και μακροπρόθεσμο πλάνο για τη ΔΕΗ" ζητεί ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του ΥΠΕΝ ο κύριος Χατζηδάκης απομακρύνεται συνεχώς από το καταστροφικό πλάνο της “Μικρής ΔΕΗ”», το οποίο θα αποστερούσε τη ΔΕΗ από τον σχεδόν μοναδικό ανανεώσιμό της πόρο, τα υδροηλεκτρικά», αναφέρει ο Σωκράτης Φάμελλος, «καλωσορίζοντας» τον υπουργό «στην υιοθέτηση της δικής μας πολιτικής».

Ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κ. Χατζηδάκη «εφόσον συμφωνεί με την πάγια θέση μας, ότι η ΔΕΗ αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, να σταματήσει την καταστροφολογική ρητορεία…» και να παρουσιάσει «ένα ξεκάθαρο και μακροπρόθεσμο πλάνο για τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας». «Αυτό διότι μέχρι σήμερα, έχει παρουσιάσει παραπλανητικά ως προτάσεις του, μέτρα που είχε ήδη υιοθετήσει η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως η είσπραξη και κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, σχέδιο εξόφλησης των Υ.Κ.Ω για το 2011 κ.ά.», συνεχίζει. «Το μόνο ουσιαστικά νέο μέτρο που μας παρουσιάζει», προσθέτει, «είναι ένα αρνητικό μέτρο για τους καταναλωτές. Πρόκειται για την απόδοση των 300 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, ποσού που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μειωθεί το κόστος ενέργειας για τους πολίτες και τους παραγωγούς της χώρας».

Ο κ. Φάμελλος δηλώνει ότι το σχέδιο για τη ΔΕΗ της επόμενης ημέρας, «οφείλει να απαντάει σε δύο μεγάλες προκλήσεις: Στην υποχρέωση απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, που ίσχυε ήδη από το 2003, και στη μετάβαση του παραγωγικού μοντέλου της ΔΕΗ σε καθαρές μορφές ενέργειας με προτεραιότητα στην πρόληψη και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής».

«Αναρωτιόμαστε τελικά, αν ο κ. Χατζηδάκης βαφτίζει δωρεάν ιδιωτικοποίηση την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων», σχολιάζει. Δηλώνει δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει «με συγκεκριμένες προτάσεις,στη συνέχιση ενός ουσιαστικού διαλόγου για το μετασχηματισμό και τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, κάτι που είχε ήδη ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (businessplan, επενδύσεις σε Α.Π.Ε.)». «Είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε οποιοδήποτε σχέδιο εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες, λαμβάνει υπόψη τον κεντρικό ρόλο της ΔΕΗ στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, διασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο των δικτύων ηλεκτρισμού και ενισχύει τον ρόλο της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», τονίζει.

Απευθυνόμενος στον υπουργό, «υπενθυμίζει» ότι «η “καταστροφική” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακύρωσε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των υδροηλεκτρικών και διατήρησε σταθερά τα τιμολόγια ρεύματος», ενώ «η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, την περίοδο 2012-2014, αύξησε κατά 60%, τα τιμολόγια ρεύματος» και «την ίδια περίοδο το Α.Ε.Π. της χώρας μειώθηκε κατά 25%, με αποτέλεσμα τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα