Φυσικό αέριο: Φτάνει σε Λαμία, Χαλκίδα και Θήβα – Επιλέχτηκαν οι εργολάβοι

Φυσικό αέριο: Φτάνει σε Λαμία, Χαλκίδα και Θήβα – Επιλέχτηκαν οι εργολάβοι
Αγωγός φυσικού αερίου shutterstock

Σε ρυθμό υλοποίησης μπαίνει πλέον το πρόγραμμα ανάπτυξης της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) καθώς, μετά την τοποθέτηση εργολάβων στη Θρακη, σειρά έχουν τώρα οι τρεις πόλεις της Κεντρικής Ελλάδας.

Την κοινοπραξία Intrakat-ΕΡΓΩ και την τεχνική εταιρεία ΤΕΚΑΛ έχει ανακηρύξει η ΔΕΔΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, ως προσωρινούς αναδόχους των διαγωνισμών για την κατασκευή των έργων δικτύου φυσικού αερίου στη Λαμία και τις πόλεις Χαλκίδα-Θήβα, αντίστοιχα.

Μαζί με τη Λιβαδειά, την Άμφισσα, το Καρπενήσι και τα Οινόφυτα, οι τρεις παραπάνω πόλεις περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη δικτύων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στο σύνολο της Περιφέρειας, η ΔΕΔΑ προβλέπει συνολικό ύψος επενδύσεων 48 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν για την κατασκευή δικτύου μήκους 328 χιλιομέτρων, για τη σύνδεση περίπου 14.500 καταναλωτών μέχρι το 2024.

Η ΤΕΚΑΛ επικράτησε στον διαγωνισμό της ΔΕΔΑ για τα δίκτυα σε Χαλκίδα και Θήβα, με τον προϋπολογισμό των έργων να έχει εκτιμηθεί στη διακήρυξη σε 16,6 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 13,4 εκατ. ευρώ). Η σύμβαση αφορά την επέκταση χαλύβδινου δικτύου (19 bar), δικτύου πολυαιθυλενίου, και συνδέσεις οικιακών και εμπορικών πελατών στα δίκτυα χαμηλής πίεσης (4 bar). Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας προβλέπει την πραγματοποίηση 7.600 συνδέσεων καταναλωτών όλων των κατηγοριών.

Όπως σε όλα τα έργα που δρομολογεί η ΔΕΔΑ, οι συνδέσεις των καταναλωτών θα γίνονται παράλληλα με τις κατασκευαστικές εργασίες. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των συνδέσεων καταναλωτών που προβλέπεται για κάθε πόλη στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας είναι ο ελάχιστος που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από την τοπική κοινωνία, οι συνδέσεις θα είναι πολλαπλάσιες. Επίσης, σε όλους τους καταναλωτές παρέχεται έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης.

Η Intrakat-ΕΡΓΩ ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος στη δημοπράτηση των έργων που θα υλοποιηθούν στη Λαμία, με το ύψος της σχετικής δαπάνης να έχει εκτιμηθεί στη διακήρυξη στα 11,9 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 9,6 εκατ. ευρώ). Όπως και στη Χαλκίδα, έτσι και στη Λαμία η ΔΕΔΑ διαθέτει ήδη δίκτυο διανομής, μήκους 17 χιλιομέτρων, το οποίο έχει ενεργοποιήσει από τον Νοέμβριο του 2017.

Έτσι, η σύμβαση αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου για την κάλυψη όλου του αστικού ιστού, με την επέκταση του χαλύβδινου δικτύου (19 bar) και του δικτύου πολυαιθυλενίου, καθώς και τη σύνδεση νέων οικιακών και εμπορικών πελατών στα δίκτυα χαμηλής πίεσης (4 bar). Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας, με ορίζοντα το 2024 θα πραγματοποιηθούν 4.600 καινούριες συνδέσεις.

Και στους δύο διαγωνισμούς, η διάρκεια των έργων έχει οριστεί στους 30 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Τα έργα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Πλάνου (ΠΕΠ) Στερεάς Ελλάδας και θα χρηματοδοτηθούν επιπλέον από τη ΔΕΔΑ. Οι συμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν κατά 55,6% από ίδιους πόρους και κατά 44,84% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-ΕΤΠΑ).

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα