Για πρώτη φορά με δικό της περίπτερο η Ελλάδα στην COP28

Διαβάζεται σε 3'
Για πρώτη φορά με δικό της περίπτερο η Ελλάδα στην COP28
COP AP Photo Michael Probst

Πάνω από 25 εκδηλώσεις διοργανώνει το ΥΠΕΝ φέρνοντας στο διεθνές προσκήνιο τα ελληνικά project ενέργειας

Δυναμική παρουσία αναμένεται να έχει η Ελλάδα στην επερχόμενη COP28 για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 12 Δεκεμβρίου 2023 στο Ντουμπάι, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά θα υπάρχει ελληνικό «περίπτερο» στα πλαίσια της έκθεσης και πλήθος εκδηλώσεων που θα καλύψουν όλο το εύρος των θεμάτων που βρίσκονται στην «ατζέντα» της έκθεσης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το αρμόδιο για την παρουσία της χώρας στην έκθεση, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διοργανώνει πάνω από 25 εκδηλώσεις-συζητήσεις που στο σύνολό τους θα «αποτυπώσουν» τόσο την στρατηγική όσο και τα βήματα της Ελλάδας στους άξονες της ενεργειακής μετάβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία της χώρας, πλέον και με περίπτερο, αποτελεί το αποτέλεσμα μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας που έχει ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς ήδη από πέρυσι και κορυφώνεται φέτος τόσο με την δημιουργία του περιπτέρου όσο και δίνοντας «βήμα» σε κρίσιμης σημασίας ελληνικά ενεργειακά project. Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια της COP27, η τότε Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, είχε παρουσιάσει την πρωτοβουλία GR-Eco Islands, δηλαδή μικρά νησιά που μπορούν να λειτουργήσουν ως παραδείγματα, πρότυπα και case studies στην κατεύθυνση της πράσινης αειφορίας εν συνόλω.

Στα πλαίσια της φετινής έκθεσης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ειδική ευθύνη της Υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου και σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς όπως ο ΔΕΣΦΑ, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΣΕΒ προγραμματίζει μια σειρά από events, φέρνοντας στην παγκόσμια «ενεργειακή προμετωπίδα» τις πρωτοβουλίες της χώρας σχετικά με την βιώσιμη ανάπτυξη, την πράσινη ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση. Σημαντική συμβολή στο εγχείρημα έχει και η Enterprise Greece που συνεργάζεται με το ΥΠΕΝ για την δημιουργία του περιπτέρου.

Σημειώνεται ότι η Enterprise Greece είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, που προσελκύει ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και προωθεί τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό.

Ως μέλος πλέον του μηχανισμού Οικονομικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, συνεργάζεται στενά με το δίκτυο Πρεσβειών και των Γραφείων ΟΕΥ, μεταξύ άλλων, σε όλες τις σημαντικές αγορές του κόσμου, ώστε να επιτυγχάνει συνέργειες και να υλοποιεί κοινές δράσεις, εξοικονομώντας πόρους και αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, για την επίτευξη αποτελεσμάτων με το μεγαλύτερο δυνατό θετικό αντίκτυπο.

Τέλος να αναφερθεί ότι το Υπουργείο σχεδιάζει και ένα ειδικό site όπου θα φιλοξενούνται όλες οι σχετικές πληροφορίες για την ελληνική παρουσία στην COP και το οποίο πρόκειται να βγει στον αέρα το αμέσως επόμενο διάστημα. Επιπρόσθετα, υπάρχει πρόβλεψη για livestreaming μετάδοση των εκδηλώσεων προκειμένου να μπορεί να τις παρακολουθήσει και κάποιος από την Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα