Καύσιμα: Σε τροχιά ανόδου οι τιμές στην αντλία – Τι προβλέπεται;

Καύσιμα: Σε τροχιά ανόδου οι τιμές στην αντλία – Τι προβλέπεται;
Καύσιμα Getty Images/iStockphoto

Άμεση αναμένεται να είναι η “απόκριση” της αλυσίδας λιανικού εμπορίου καυσίμων στις ανοδικές τιμές του πετρελαίου διεθνώς. Μόνο “ανάχωμα” η άνοδος του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, νόμισμα με το οποίο γίνονται οι αγορές πετρελαίου διεθνώς.

Από την ερχόμενη Τρίτη, στις νέες παραδόσεις καυσίμων που θα κάνουν τα διυλιστήρια, αναμένεται να φανεί στην αλυσίδα λιανικής, με βάση όσα αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, μια σημαντική άνοδος των τιμών των υγρών καυσίμων. Με βάση, δε, το παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης, με βάση τις μετρήσεις της περασμένης Πέμπτης η αμόλυβδη των 95 οκτανίων είναι στο 1,85 ευρώ το λίτρο, το ντίζελ κίνησης στο 1,78, το υγραέριο στο 0,95 και το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,24 ευρώ το λίτρο.

Με δεδομένη την εμπειρία που παραπέμπει σε άμεση “αντίδραση” της λιανικής αγοράς σε περιόδους ανοδικής των διεθνών τιμών, αναμένεται να υπάρξει, μετά από αρκετό καιρό, σημαντική ανατίμηση σε όλους τους τύπους καυσίμων

Με βάση, δε, στελέχη της αγοράς, καθώς η διεθνής τιμή του πετρελαίου μπρεντ περίπου στα 85 δολάρια το βαρέλι,  η αύξηση αναμένεται να είναι περίπου στα 5 λεπτά το λίτρο. Έτσι στην Αττική από 1,814 ευρώ που είναι η μέση τιμή, εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβεί τα 1,864 ευρώ το λίτρο, ενώ αντίστοιχα πανελλαδικά δεν αποκλείονται και τιμές από 1,90 έως και 2 ευρώ, στη νησιωτική χώρα.

Στο, δε, πετρέλαιο θέρμανσης η ύπαρξη ποσοτήτων στις δεξαμενές των πρατηρίων που είναι αγορασμένες με παλιές τιμές είναι ένα “ανάχωμα”, ωστόσο και εδώ αναμένεται να μπει η τιμή σε ανιούσα.

Υπενθυμίζεται, ότι την Παρασκευή έληξε η προθεσμία για την κατάθεση αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης και στον αριθμ 1.235.001 έφτασαν οι ενδιαφερόμενοι.

Πάντως θετικά για την τιμή των καυσίμων στην αντλία λειτουργεί η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου, που πλέον είναι πάνω από το 1,08, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε βρεθεί και στο 1,04.

Διεθνείς τιμές

Υπενθυμίζεται ότι ανοδικά κινείται το πετρέλαιο εσχάτως με την ανατίμηση σε περίοδο μηνός να είναι πάνω από το 3% (μπρεντ). Σε εβδομαδιαία βάση έχει “πάρει” πάνω από 8,5%. Κι αυτό την ώρα που κλειδί για τις τιμές θα είναι το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας μετά τις γιορτές για το κινεζικό νέο έτος, με βάση όσα είπε ο παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της Goldman Sachs, Τζεφ Κάρι, ο οποίος δεν αποκλείει να φτάσει η τιμή του μαύρου χρυσού και στα 110 δολάρια.  

Συγκεκριμένα, μιλώντας ο αναλυτής στο Bloomberg για τις τιμές των εμπορευμάτων και δη του αργού πετρελαίου,  είπε χαρακτηριστικά ότι το πετρέλαιο είναι «το καλύτερο παιχνίδι επανέναρξης». Όπως εξήγησε εάν ανακάμψει η κίνηση αεροπλάνων, τρένων και αυτοκινήτων, αναμένεται μεγάλη αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Brent θα μπορούσε να φτάσει και στα 110 δολάρια το βαρέλι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 εάν η Κίνα και άλλες ασιατικές οικονομίες επιστρέψουν στην κανονικότητα μετά τους μακροχρόνιους περιορισμούς για την πανδημία.

Την ίδια ώρα η Bank of America (BofA) αναφέρει ότι οι τιμές του αργού δεν θα πέσουν κάτω από 75 δολάρια το βαρέλι εάν διεθνώς καταγραφεί μια υφεσιακή τάση, ενώ σχολιάζοντας απόψεις για πιθανή μεγάλη πτώση στις τιμές, ισχυρίζεται ότι ο ΟΠΕΚ με μειώσεις παραγωγής κτλ δεν θα αφήσει να συμβεί κάτι τέτοιο. 

Στον αντίποδα η Citigroup, εκτιμά ότι σε περίοδο ύφεσης, οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν στα 65 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στα 45 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2023.

Η παράμετρος του ρωσικού ντίζελ

Στο μεταξύ μια σημαντική παράμετρος που έρχεται τις επόμενες μέρες έχει να κάνει με το μπλοκ στις παραδόσεις ρωσικού ντίζελ μέσω της θαλάσσιας οδού. Το θέμα είναι εάν θα καταγραφούν ελλείψεις στην αγορά της Ευρώπης και έτσι και πάλι πιεστούν σημαντικά οι τιμές κάτι που θα έχει προβολή σε όλη την οικονομία.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε περίπου 220 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ από τη Ρωσία πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa Ltd. που παραθέτει το Bloomberg. 

Όπως αναφέρεται το 2021, πάνω από το 50% των εισαγωγών ντίζελ προς την Ε.Ε. και την Βρετανία προέρχονταν από τη Ρωσία. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 40%, λόγω της διαφοροποίησης των εισαγωγών από εναλλακτικές όπως η Σαουδική Αραβία και η Ινδία.

Σύμφωνα με τον Γιουτζίν Λιντέλ, επικεφαλή του τομέα προϊόντων διύλισης της συμβουλευτικής Facts Global Energy, “οι απολεσθέντες ρωσικές ροές ντίζελ δύναται να αντικατασταθούν με πηγές τροφοδισίας από τη Μέση Ανατολή κύρια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα