Κίνδυνος για τους παραγωγούς ΑΠΕ από την αφαίμαξη πόρων για να καταβληθεί η επιδότηση στο ρεύμα

Κίνδυνος για τους παραγωγούς ΑΠΕ από την αφαίμαξη πόρων για να καταβληθεί η επιδότηση στο ρεύμα
Αιολικό πάρκο στην Αρκαδία EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι λόγω της συνεχιζόμενης κούρσας στις τιμές του αερίου, η επιδότηση ρεύματος θα χρειαστεί να αυξηθεί κι άλλο. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθούν νέοι πόροι.

Το σύνολο της μέχρι τώρα αποφασισθείσας επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος για τη Χαμηλή Τάση στηρίχτηκε σε έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων. Η δραματική μείωση του ποσοστού των εσόδων που κατευθύνεται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (από 75% στο 7%) έδωσε τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί ο Ειδικός Λογαριασμός Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΕΛΤΕΜ) ο οποίος θα πληρώσει στους προμηθευτές το κόστος της επιδότησης ρεύματος.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα λογιστικά και ταμειακά διαθέσιμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς, το έτος θα κλείσει με τον ΕΛΑΠΕ οριακά πλεονασματικό, με το πλεόνασμα μάλιστα να κινείται κάτω από τα 70 εκατ. ευρώ που είχε θεσπιστεί ως «μαξιλάρι» ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις και να εξασφαλιστεί η πληρωμή των παραγωγών φωτοβολταϊκών, αιολικών κ.λπ.

Τα πράγματα μέχρι εδώ δημιουργούν μεν ανησυχία στους παραγωγούς ΑΠΕ για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά η ανησυχία αυτή καθησυχάζεται από το γεγονός ότι το πρόσημο του Ειδικού Λογαριασμού παραμένει θετικό.

Δεν συμβαίνει το ίδιο, ωστόσο, με το «παράθυρο» που άνοιξε ο πρόσφατος νόμος 4839 με τον οποίο δημιουργήθηκε ο Ειδικός Λογαριασμός Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΕΛΤΕΜ). Όπως υποστηρίζουν φορείς της αγοράς ΑΠΕ, στις εισροές του ΕΛΤΕΜ, με βάση το νόμο, περιλαμβάνονται, αφενός μεν έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων (φέτος, με βάση τις μέχρι τώρα αποφάσεις, θα πάρει το 70%), αφετέρου δε, έστω και δυνητικά, χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και χρηματοδότηση απευθείας από τον ΕΛΑΠΕ, μετά από σχετική Υπουργική Απόφαση.

Μετά τη νέα κορύφωση των τιμών αερίου λόγω των προβλημάτων αδειοδότησης του Nord Stream 2, φαίνεται ότι βρίσκεται στο τραπέζι η περαιτέρω αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου.

Αν ληφθεί μία τέτοια απόφαση τότε η ενίσχυση θα ξεπεράσει τα 39 ευρώ ανά λογαριασμό το μήνα που, υπενθυμίζεται, είχε πρόσφατα αναπροσαρμόσει το ΥΠΕΝ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν νέοι πόροι και το ερώτημα είναι αν θα αξιοποιηθεί η παραπάνω πρόβλεψη του νόμου και αν θα μεταφερθούν κονδύλια από τον ΕΛΑΠΕ στον ΕΛΤΕΜ, δημιουργώντας και πάλι, μετά από μια μακρά περίοδο κανονικότητας, προβλήματα στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ.

Πρέπει να σημειωθεί, επιπλέον, ότι ακόμα και με πλεονασματικό «λογιστήριο», η ταμειακή κατάσταση του ΕΛΑΠΕ (η οποία καθορίζει και τη δυνατότητα έγκαιρων πληρωμών), υπό τις παρούσες συνθήκες παρουσιάζει προβλήματα. Για παράδειγμα, οι ροές καταβολής των ποσών του ΕΤΜΕΑΡ από τους προμηθευτές χαρακτηρίζονται από καθυστερήσεις, ενώ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να μπαίνουν στο ταμείο έσοδα από τη διαφορική προσαύξηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα