'Κλειδώνει' η πρόταση για την πώληση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ

Επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017, στο Αμύνταιο, για να δει από κοντά το μέγεθος των καταστροφών, που προκάλεσε στην περιοχή η κατολίσθηση στο ορυχείο της Δ.Ε.Η. Ενημερώθηκε για τις συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες, τη Δ.Ε.Η. και την ενεργειακή ευστάθεια της χώρας.
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017, στο Αμύνταιο, για να δει από κοντά το μέγεθος των καταστροφών, που προκάλεσε στην περιοχή η κατολίσθηση στο ορυχείο της Δ.Ε.Η. Ενημερώθηκε για τις συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες, τη Δ.Ε.Η. και την ενεργειακή ευστάθεια της χώρας. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ) EUROKINISSI

Οι μονάδες του Αμυνταίου και της Μελίτης φαίνεται, ότι θα περιληφθούν στο βασικό σενάριο

Σε μία βασική πρόταση κορμό φαίνεται να καταλήγει η ελληνική πλευρά για το θέμα της πώλησης του 40% των λιγνιτών. Η πρόταση αυτή αναμένεται να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για τη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν ενώ εκτός από το βασικό σενάριο θα περιλαμβάνονται ακόμη μία ή δύο παραλλαγές.

Όπως έχει αποκαλύψει ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά και μέσα στον Ιούλιο θα πρέπει να κατατεθεί στις Βρυξέλλες η ελληνική πρόταση.

Τώρα ως προς το περιεχόμενο της πρότασης, εδώ φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά θα κινηθεί μαξιμαλιστικά παρουσιάζοντας προς τις Βρυξέλλες το πλέον ευνοϊκό για τη ΔΕΗ σενάριο, υπό την έννοια ότι βασικός στόχος της εταιρείας είναι να αποχωριστεί από πάγια που δεν περιλαμβάνονται στο μεσομακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της.

Αυτό σημαίνει ότι θα επιδιωχθεί να παραμείνει στη ΔΕΗ το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου (που δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο), καθώς και μία από τις δύο πιο σύγχρονες μονάδες της Πτολεμαΐδας (σε πρώτη προτεραιότητα) ή εναλλακτικά της Μελίτης.

Εφόσον, δε, επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τελικά στο πακέτο να περιλαμβάνεται το συγκρότημα μονάδων του Αμύνταιου, μαζί με τη μονάδα της Μελίτης (τόσο τη μονάδα εν λειτουργία όσο και την άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας), τότε εγείρονται αρκετά ερωτηματικά σε σχέση με το κατά πόσο θα υπάρξει ανταπόκριση των επενδυτών.

Ειδικά για την περίπτωση του Αμύνταιου να σημειωθεί ότι προτείνεται προς πώληση παρά τα πρόσφατα προβλήματα της κατολίσθησης. Ωστόσο η ελληνική πρόταση προβλέπει την παραχώρηση μαζί με το ορυχείο της Λακκιάς, η οποία θεωρείται ότι μπορεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου μέχρι την αποκατάσταση του ορυχείου.

Σε ό,τι αφορά τα εναλλακτικά σενάρια που θα συνοδεύουν την πρόταση, εδώ φαίνεται ότι οι παραλλαγές της ελληνικής πρότασης θα περιλαμβάνουν είτε τις μονάδες της Μεγαλόπολης (αντί του Αμύνταιου) ή την μονάδα της Πτολεμαΐδας (αντί της Μελίτης).

Σημειώνεται ότι με την παράδοση της πρότασης εντός του μήνα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις - διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, ώστε μέχρι το Φθινόπωρο να έχει επιλεγεί το τελικό πακέτο που θα περιληφθεί στο market test που τοποθετείται χρονικά για τον Οκτώβριο.

Πάντως, το μεγάλο στοίχημα αφορά στο κατά πόσο το πακέτο που θα παρουσιαστεί θα είναι αρκετό για να προκαλέσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Ήδη πάντως το γεγονός ότι πωλούνται μόνο λιγνιτικές μονάδες χωρίς να περιλαμβάνονται στο πακέτο και υδροηλεκτρικά, φαίνεται να λειτουργεί ανασταλτικά ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως ευρωπαϊκών εταιρειών που έχουν σηκώσει απαγορευτικό απέναντι στις ρυπογόνες επενδύσεις σε λιθάνθρακα και λιγνίτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΗ
SHARE:

24Media Network