"Κραυγή αγωνίας" από τις παραγωγικές επιχειρήσεις που χάνουν ανταγωνιστικότητα λόγω υψηλού ενεργειακού κόστους

Λογαριασμός ρεύματος
Λογαριασμός ρεύματος EUROKINISSI

Εκφράζουμε την αγωνία μας και ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης, τονίζουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος επαπειλεί όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων έντασης ενέργειας αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητά τους, με τις βιομηχανίες να εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης παραγωγής, αναστολής λειτουργίας ή ακόμη και μετεγκατάστασής τους σε τρίτες χώρες.

Η «κραυγή αγωνίας» των βιομηχανικών επιχειρήσεων διατυπώθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησε χθες η ΕΒΙΚΕΝ, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.

ADVERTISING

Όπως αναφέρουν στα συμπεράσματά τους, ελλείψει κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στο πρόβλημα, τα κράτη-μέλη λαμβάνουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στις σημερινές συνθήκες κρίσης και να αποτραπεί η αποβιομηχάνιση. Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεσπίζουν και εφαρμόζουν, η μια μετά την άλλη, εθνικά σχέδια εγγυημένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες τους, ώστε να μην είναι εκτεθειμένες στις ανεξέλεγκτες, λόγω κρίσης, διακυμάνσεις της αγοράς.

Δημιουργείται έτσι ένα πλαίσιο ασφάλειας, αλλά και προβλεψιμότητας για το κόστος ενέργειας, χωρίς το οποίο η βιομηχανία δεν μπορεί να προΰπολογίσει το παραγωγικό της κόστος ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της. Εκτός από μεγάλες βιομηχανικές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ακόμα και η γειτονική μας Βουλγαρία έχει διαμορφώσει ένα τέτοιο πλαίσιο, με εγγυημένες στο 100% τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις μεγάλες βιομηχανίες της στα 120€/MWh για φέτος αλλά και για την επόμενη χρονιά.

Στη χώρα μας, η μέση τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία επιβαρύνθηκαν οι βιομηχανίες την περίοδο Ιαν.-Νοέμβριος 2022, ήταν, μετά την επιδότηση, 172€/ΜWh - τιμή η οποία αναμένεται να κυμανθεί άνω των 300€/ΜWh για το μήνα Δεκέμβριο, μετά την απροσδόκητη μείωση του ύψους της ενίσχυσης.

Αντίστοιχα, η μέση τιμή προμήθειας του φ.α στην περίοδο Αυγ-Νοε από 1.8.2022 για τις βιομηχανίες είναι 160€/Μwh, τιμή από τις πιο υψηλές μεταξύ των κρατών μελών Ε.Ε. λόγω της σχεδόν μηδενικής επιδότησης. Άλλα κράτη μέλη, όπως η Βουλγαρία, για το μήνα Νοέμβριο εξασφάλισαν τιμή φυσικού αερίου 63€/MWh για τις βιομηχανίες της χώρας!

Είναι προφανές ότι σε αυτά τα επίπεδα τιμών, με ανεπαρκείς επιδοτήσεις που μάλιστα ανακοινώνονται ανά μήνα, χωρίς καμία ορατότητα, οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας και κυρίως οι εξαγωγικές, έχουν σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι ομοειδών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, αλλά και σε τρίτες χώρες όπου οι τιμές ενέργειας είναι πολύ πιο ανταγωνιστικές.

Είναι επείγουσα η ανάγκη να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα δίχτυ ασφαλείας για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας, ώστε να μην είναι εκτεθειμένες στις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς και να περιοριστεί ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης.

Εξίσου επείγον ζήτημα για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και ιδιαίτερα της βιομηχανίας έντασης ενέργειας είναι η θέσπιση ενός λειτουργικού πλαισίου που να διασφαλίζει την κατά προτεραιότητα πρόσβασή τους σε πράσινη ενέργεια, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

«Εκφράζουμε την αγωνία μας και ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης, ιδιαίτερα για τις βιομηχανίες έντασης», τονίζουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ηλεκτρική Ενέργεια
SHARE:

24Media Network