Με παγκόσμια τεχνολογική πρωτιά συνδέθηκε ηλεκτρικά η Κρήτη με την Πελοπόννησο

Με παγκόσμια τεχνολογική πρωτιά συνδέθηκε ηλεκτρικά η Κρήτη με την Πελοπόννησο
Eurokinissi

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η πόντιση του καλωδίου από τη Νεάπολη της Λακωνίας έως τα Χανιά σε βάθη θάλασσας 1000 μέτρων, που δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα διεθνώς.

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι εργασίες πόντισης του υποβρύχιου καλωδίου Κρήτης – Πελοποννήσου από τον ΑΔΜΗΕ.

Οι διαδικασίες προσαιγιάλωσης πραγματοποιήθηκαν από τον ανάδοχο Prysmian εντός χρονοδιαγράμματος, παρά την πανδημία, και εντός των επόμενων εβδομάδων, δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου, η νέα γραμμή θα “ηλεκτριστεί” μεταφέροντας για πρώτη φορά στην Κρήτη φορτία υψηλής τάσης.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για το Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας και το μεγαλύτερο νησί της χώρας, καθώς ένα όραμα πολλών ετών πλησιάζει στην υλοποίησή του. Η νέα σταθερή λειτουργία του ενεργειακού συστήματος της Κρήτης θα τροφοδοτείται από τα πρωτοπόρα παγκοσμίως και ανθεκτικά τριπολικά καλώδια μόνωσης XLPE, τα οποία ποντίζονται σε βάθος 1000 μέτρων, κάτι το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτιά», δηλώνουν πηγές του ΑΔΜΗΕ με γνώση του θέματος.

Να σημειωθεί ότι με τη «μικρή διασύνδεση» της Κρήτης, ύψους 356 εκατ. ευρώ που συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, θα καλυφθεί το 34% των ενεργειακών αναγκών του νησιού.

Η συνολική απόσταση που καλύπτει η υποθαλάσσια σύνδεση φτάνει τα 132 χιλιόμετρα, ενώ στην Κρήτη έχουν γίνει και οι απαραίτητες χερσαίες εγκαταστάσεις για να γίνει η ομαλή διασύνδεση με το τοπικό δίκτυο μεταφοράς και διανομής.

Το καλώδιο Πελοπόννησος – Κρήτη είναι το πρώτο μεγάλο έργο για να αρθεί η ηλεκτρική απομόνωση της μεγαλονήσου, ενώ το επόμενο βήμα είναι η λεγόμενη “μεγάλη” διασύνδεση, δηλαδή εκείνη που θα ενώνει την Κρήτη με την Αττική, έργο που έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί, με βάση το χρονοδιάγραμμα, στο τέλος του 2023.

Αναφερόμενοι στα οφέλη της τωρινής διασύνδεσης σε συνδυασμό με το «μεγάλο καλώδιο», πηγές του ΑΔΜΗΕ υπογραμμίζουν ότι «η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική το 2023 θα εξασφαλίσει την τροφοδότηση της Κρήτης αποκλειστικά από το ηπειρωτικό σύστημα, διασφαλίζοντας ασφαλή και καθαρή ενέργεια για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Με την ολοκλήρωσή της, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν οι καταναλωτές όλης της χώρας μέσω των λογαριασμών ρεύματος θα μειωθούν κατά 300 με 400 εκατ. ευρώ το χρόνο, και οι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο νησί θα μειωθούν κατά 60%.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα