Μεγάλη κινητικότητα από εταιρεία σε εταιρεία στη λιανική ρεύματος

Μεγάλη κινητικότητα από εταιρεία σε εταιρεία στη λιανική ρεύματος
Πυλώνες της ΔΕΗ Eurokinissi

Το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφονται σημάδια επιστροφής καταναλωτών ρεύματος από τους ιδιώτες παρόχους προς τη ΔΕΗ, γεγονός που τείνει να «κλείσει» την αγορά που με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας θα έπρεπε να "ανοίξει" περαιτέρω.

Σαφή σημάδια οπισθοχώρησης, όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, δείχνουν τα στοιχεία για τη λιανική ρεύματος το πρώτο τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις υψηλές… πτήσεις που καταγράφονται στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, να παγιώνεται η εκτίμηση πως οδεύουμε σε μια χρονιά που αντί της διεύρυνσης, θα έχουμε εκ νέου συγκέντρωση της αγοράς προμήθειας.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ο μέσος όρος αποχωρήσεων από τους ιδιώτες προμηθευτές είναι αυξημένος από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 κατά περίπου 40%, ενώ σε σχέση με το συνολικό μέσο όρο του 2020 είναι αυξημένος κατά 22%.

Το στοιχείο αυτό θα μπορούσε απλώς να δείχνει τη μεγαλύτερη κινητικότητα που υπάρχει πλέον στην προμήθεια ρεύματος, αφού είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχουν πολλές μετακινήσεις από έναν ιδιώτη προμηθευτή σε άλλο ιδιώτη προμηθευτή, φαινόμενο που θεωρείται θετικό για την ωρίμανση της αγοράς.

Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι πολλοί καταναλωτές εγκαταλείπουν τον πάροχό τους, όχι για έναν άλλο ιδιώτη πάροχο, αλλά για να επιστρέψουν στη ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο τρίμηνο του 2021 οι αποχωρήσεις πελατών από ιδιώτες προς τη ΔΕΗ είναι αυξημένος κατά 56% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και κατά 41% σε σχέση με το μέσο όρο του 2020.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι η τάση αυτή θα φανεί και στα μερίδια αγοράς (σε όγκους) που ανακοινώνει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπου, προς ώρας, παρατηρείται στασιμότητα, σε ότι τουλάχιστον αφορά τα ποσοστά της ΔΕΗ έναντι των εναλλακτικών προμηθευτών.

Ψηλά το χονδρεμπορικό κόστος

Η σαφής τάση «κλεισίματος» της αγοράς προμήθειας αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ενεργοποίησαν τις ρήτρες που περιλαμβάνουν τα συμβόλαιά τους, προκειμένου να μην εκτοξευθούν οι ζημιές τους λόγω των υψηλών τιμών που αγοράζουν το ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά. Οι αυξημένοι λογαριασμοί που είδαν οι καταναλωτές, δημιουργούν δυσαρέσκεια και αναζήτηση άλλης λύσης, ενώ επωάζεται και κλίμα δυσπιστίας έναντι των εναλλακτικών παρόχων.

Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια ανταγωνισμού των ιδιωτών έναντι της ΔΕΗ έχουν περιοριστεί αφού δεν μπορούν εύκολα να υποσχεθούν ή να δώσουν ελκυστικά (έναντι του δεσπόζοντος παίκτη) τιμολόγια και προσφορές.

Το κλίμα αυτό δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί, καθώς το συνολικό κόστος χονδρεμπορικής, για το επόμενο δωδεκάμηνο, προβλέπεται στα 89 ευρώ/MWh για τη χαμηλή τάση και 79-80 ευρώ/MWh για την Μέση Τάση.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να ξεκινήσουν τον φετινό Ιούνιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα