Μέχρι και 100% η επιδότηση της μπαταρίας στο νέο πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στέγης

Φωτοβολταϊκά
Φωτοβολταϊκά ISTOCK

Μόνο κριτήριο για τους δικαιούχους θα είναι η διασφάλιση σύμβασης σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Μόνο φωτοβολταϊκά με μπαταρίες θα λαμβάνουν επιδοτήσεις στα πλαίσια του προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στις στέγες“, όπως δηλώνει πλέον ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εγκατάσταση της μπαταρίας θα επιδοτείται σε ποσοστό 100%, ενώ η επιδότηση θα καλύπτει το 60% της συνολικής δαπάνης του συστήματος φωτοβολταϊκό-μπαταρία .

Στόχος του μέτρου που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι η εγκατάσταση συνολικά 250.000 φωτοβολταϊκών, ενώ μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου αναμένεται να έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.

Μόνο κριτήριο για τους δικαιούχους θα είναι η διασφάλιση σύμβασης σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση του Οδηγού, ώστε να γίνει η επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες, η προδημοσίευση του Οδηγού αναμένεται στο επόμενο 15μερο.

Στόχος είναι να εγκατασταθούν περί τα 250.000 φωτοβολταϊκά από τις τρεις κατηγορίες δικαιούχων (νοικοκυριά, αγρότες, ΜμΕ), με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προώθηση των συστημάτων που θα συνοδεύονται με μπαταρίες.

Ενδεικτικό της παραπάνω κατεύθυνσης είναι το γεγονός ότι προβλέπεται πως θα διατεθούν 350 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις συστημάτων που θα συνδυάζονται με μπαταρίες, ώστε όπως εκτιμάται ο αριθμός τους να φτάσει τις 80.000, από τις 250.000 μικρές μονάδες που θα καλύψει με ενισχύσεις το πρόγραμμα.

Πάντως, ο προϋπολογισμός του προγράμματος αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω στην πορεία, συγκεντρώνοντας κονδύλια και από άλλες πηγές, όπως το REPowerEU.

Υπενθυμίζεται ότι με το πρόγραμμα θα παρασχεθεί ενίσχυση για την εγκατάσταση τουλάχιστον 100.000 φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά, 75.000 από μικρές επιχειρήσεις και 75.000 από αγρότες. Επίσης, είναι «κλειδωμένο» πως οι δικαιούχοι θα προκύψουν με κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης, χωρίς να υπάρχει καμία σκέψη να επανεξεταστεί το «φίλτρο» αυτό, στο ενδεχόμενο εισαγωγής οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Επίσης, μέχρι την έναρξη υποβολής αιτήσεων θα έχει απλοποιηθεί η διαδικασία αιτήματος για σύνδεση του φωτοβολταϊκού στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είοναι να καταργηθεί οποιοδήποτε περιττό δικαιολογητικό: «Αν είναι δυνατόν, η διαδικασία να είναι τόσο απλή όπως όταν κάποιος εγκαθιστά ηλιακό θερμοσίφωνα».

Την ίδια στιγμή, αν και ο σχεδιασμός του προγράμματος γίνεται από το ΥΠΕΝ, υπάρχουν σκέψεις να μην το «τρέξει» εκείνο για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων. Έτσι, παρόλο που είναι βέβαιο πως το υπουργείο Ενέργειας θα αναλάβει την υλοποίηση της δράσης για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, εξετάζεται το ενδεχόμενο το σκέλος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υλοποιηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης ή το «τμήμα» για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα