Νέα αναβολή για ΑΔΜΗΕ, δεν έχει 'κλειδώσει' η λύση

Νέα αναβολή για ΑΔΜΗΕ, δεν έχει 'κλειδώσει' η λύση

Σε εκκρεμότητα συνεχίζει να παραμένει η μεταφορά δανείων ύψους έως 120 εκατ. ευρώ από την ΔΕΗ στην Εταιρεία Συμμετοχών του ΑΔΜΗΕ, οδηγώντας σε αναβολή την σημερινή επαναληπτική γενική συνέλευση της επιχείρησης

Παρότι μετά τη συνάντηση των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των τραπεζών την Παρασκευή είχε δοθεί η εντύπωση ότι είχε συμφωνηθεί τελική λύση, φαίνεται ότι αυτό δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, αφήνοντας στον αέρα ένα βασικό προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Στελέχη με γνώση των διεργασιών που γίνονταν μέχρι και τις τελευταίες ώρες εξηγούν πως παρά την πρόοδο, εντούτοις το θέμα δεν έχει ακόμη κλειδώσει στις νομικές και τεχνικές του λεπτομέρειες. 

Αυτός είναι και ο λόγος που απόφαση απόσχισης για τον ΑΔΜΗΕ δεν πρόκειται να ληφθεί σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο για τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, αλλά θα παραπεμφθεί σε μεταγενέστερη γενική συνέλευση μετά από επτά έως δέκα ημέρες.

Δίχως την ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της ΔΕΗ, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, οι τράπεζες δεν πρόκειται να πειστούν για την δυνατότητα της επιχείρησης να συνεχίσει να εξυπηρετεί ομαλά τις υποχρεώσεις της. Διότι μεταφέροντας η ΔΕΗ χορηγήσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ στην νέα holding θα είναι σαν να αποζημιώνεται με ένα ισόποσο κεφάλαιο για το asset που εκχωρεί.

Υπό αυτή την έννοια, πρόκειται για ένα αμιγώς διαρθρωτικό μέτρο, αντίθετα με την ενεχυρίαση στις τράπεζες συμβάσεων της επιχείρησης για παροχή ρεύματος σε μεγάλους πελάτες ή την αποπληρωμή από το Δημόσιο προς αυτήν 100 εκατ ευρώ απ' όσα της χρωστά.

Αυτά θα βελτιώσουν πρόσκαιρα μόνο την οικονομική θέση της ΔΕΗ, σε αντίθεση με την μείωση των δανειακών της υποχρεώσεων, μέτρο με πιο διαρκή χαρακτήρα, απαραίτητο προκειμένου οι τράπεζες να άρουν τις αμφιβολίες τους για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες από την ΔΕΗ, η μεταφορά των δανείων στον ΑΔΜΗΕ δεν έχει ακόμη κλειδώσει, είτε λόγω νομικών θεμάτων, είτε ακόμη και λόγω διαφορετικών ερμηνειών. Ως αποτέλεσμα εκκρεμεί η τελική συνεννόηση με τις τράπεζες, και ακριβώς γιαυτό αποφασίστηκε να μετατεθεί για μερικές ημέρες η έγκριση της απόσχισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ώρα να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να προστατέψουμε τον κρατισμό

SHARE:

24Media Network