Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη θέρμανση στο σπίτι

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη θέρμανση στο σπίτι

Οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τις τσουχτερές τιμές του πετρελαίου επιβάλουν την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων θέρμανσης στο σπίτι. Αναλυτικός οδηγός αγοράς, ανάλογα με τις ανάγκες σας

Το ζήτημα θέρμανση δεν αποτελεί τωρινό πρόβλημα. Εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, πολυκατοικίες ολόκληρες έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, καθώς η καύση πετρελαίου αποτελεί μάλλον πολυτέλεια.

Ηλεκτρικά σώματα, σόμπες χαλαζία, αλογόνου, υβριδικά συστήματα σωμάτων Mica, αλλά και κλασικές λύσεις με φιάλες υγραερίου είναι μερικές από τις επιλογές που μπορεί κανείς να κάνει για να ζεστάνει το χώρο του εναλλακτικά και οικονομικά. Ποια επιλογή όμως είναι καταλληλότερη για το χώρο σας;

Θέρμανση με πετρέλαιο

Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να αγγίζει το 1 ευρώ/λίτρο, η επιλογή του ως βασική πηγή θέρμανσης στο σπίτι μοιάζει απαγορευτική για πολλά νοικοκυριά. Σε κάθε περίπτωση, μια εγκατάσταση καλοριφέρ με πετρέλαιο προσφέρει άμεση θέρμανση, σε πολλούς χώρους του σπιτιού ταυτόχρονα, ενώ ο τρόπος με τον οποίο διαχέεται η θερμότητα προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό και από την ανεπιθύμητη υγρασία.

Ιδανικά, θα ήταν καλό κάθε σπίτι να μπορεί να διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, με την οποία δύναται ο ένοικος να ορίσει το χρόνο και κατά συνέπεια το κόστος της θέρμανσης. Η νέα διάταξη του υπουργείου, παρά τις ενστάσεις της ΠΟΜΙΔΑ, ορίζει πως μπορεί κάθε διαμέρισμα να αυτονομηθεί ενεργειακά και να εγκαταστήσει δικό του, αυτόνομο σύστημα θέρμανσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως η ιδανικότερη λύση θα ήταν, όπου αυτό είναι εφικτό η μετατροπή του καυστήρα πετρελαίου σε φυσικό αέριο που είναι πιο οικονομικό.

Ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης

Τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες διαμερίσματα εγκατέλειψαν την κεντρική θέρμανση, με αποτέλεσμα να αναζητηθούν νέοι τρόπο θέρμανσης. Η πιο πρακτική, εύκολη και ανέξοδη – με την έννοια πως η εγκατάσταση είναι από μηδαμινή ως εξαιρετικά εύκολη – λύση είναι ο ηλεκτρισμός.

– Ηλεκτρικές κουβέρτες/Υποστρώματα

Πρόκειται για ιδιαίτερα οικονομική λύση, που δεν απαιτεί τη θέρμανση του χώρου, αλλά του κρεβατιού. Αφορά αποκλειστικά και μόνο το υπνοδωμάτιο και περιορίζεται φυσικά στην διάρκεια του ύπνου.

 

Με τρία επίπεδα θερμοκρασίας, ιδανικό για μονό κρεβάτι.

 

Πρακτική χρήση διπλού χειριστηρίου, με αποτέλεσμα να μπορεί να ρυθμίσει κάθε πλευρά την ένταση όπως επιθυμεί.

– Αερόθερμα

Η πιο οικονομική λύση για θέρμανση μικρών και περιορισμένων χώρων. Πρόκειται για λύση ανάγκης και προορίζεται για τη θέρμανση ενός και μόνο δωματίου (10m2). Σε περίπτωση που ο χώρος είναι μεγάλος, ίσως να μην αποτελεί συμφέρουσα επιλογή. Αν επιλέξετε να διαθέτουν λειτουργία ψυχρού αέρα, τότε ίσως σας φανεί χρήσιμο και ως ανεμιστήρας.

 

 

Η διαφορά των κεραμικών αερόθερμων, είναι ότι η κεραμική πλάκα που διαθέτουν έχει μεγαλύτερη επιφάνειακαι έτσι διαχέει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τον θερμό αέρα.

– Καλοριφέρ λαδιού

Τα σώματα αυτά είναι κινητά και φέρουν λάδι στο εσωτερικό τους. Αν και αργεί να ζεστάνει, όταν το λάδι πάρει θερμοκρασία αργεί αντίστοιχα και να ζεσταθεί. Η βασική λειτουργία του λαδιού είναι για να μεταφέρει τη θερμότητα από την ηλεκτρική αντίσταση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια. Σε σύγκριση με τις ηλεκτρικές σόμπες, είναι μια λύση σαφώς πιο ασφαλής σε σπίτια με παιδιά ή κατοικίδια, ενώ με τα σημερινά δεδομένα το κόστος λειτουργίας έχει φθάσει να είναι πλέον ανταγωνιστικό με το πετρέλαιο. Όμως, παραμένει μια λύση που ταιριάζει κυρίως σε μικρούς χώρους και όχι σε μεγάλα σπίτια με πολλούς χώρους και μεγάλα ανοίγματα.

Κατά μέσο όρο μπορούν να ζεστάνουν μεγαλύτερους χώρους, περίπου 30τμ.

 

 

Θερμοπομπός – Καλοριφέρ Λαδιού επιδαπέδιος αλλά και με δυνατότητα επιτοίχιας τοποθέτησης. Η εξαιρετικά λεπτή σχεδίαση του και η φορητότητα του το καθιστούν κατάλληλο για κάθε χώρο.

– Θερμοπομποί

Η λειτουργία τους βασίζεται στη θέρμανση του ψυχρού αέρα που εισέρχεται με φυσικό τρόπο στη συσκευή, μέσω θωρακισμένης αντίστασης αλουμινίου που δεν πυρακτώνεται (ψυχρή αντίσταση). Η απόδοση του θερμού αέρα στο χώρο επιτυγχάνεται επίσης μέσω της φυσικής ροής του. Σχεδόν όλη η καταναλισκόμενη ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα ενώ για τη λειτουργία των θερμοπομπών μικρής ισχύος (έως 2000 Watt) απαιτείται μόνο η εισαγωγή του φις στην πρίζα, ενώ πολλά μοντέλα δεν χρειάζονται πρόσθετη στήριξη (επιδαπέδια τοποθέτηση).

Ένα κανονικό υπνοδωμάτιο 10τμ. ζεσταίνεται οικονομικά με μόλις 0,10€/ώρα.

 

– Σόμπες αλογόνου/Χαλαζία

Αλογόνου ή χαλαζία, οι σόμπες αυτές μεταδίδουν τη θερμότητα μέσω των ράβδων που πυρακτώνονται στο εσωτερικό τους. Oι θερμάστρες αλογόνου είναι κατάλληλες για να ζεστάνουν έναν κλειστό χώρο. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι διακρίνονται για τον τρόπο που παράγουν την θερμότητα – θέρμανση.

Αν και η απόδοσή τους ποικίλει από μοντέλο σε μοντέλο, οι σόμπες χαλαζία μπορούν να καλύψουν ακόμη και δωμάτια 50τμ.πά

 

 

Με τρεις θέσεις λειτουργίας 400/800 και 1200W διαθέτει και σύστημα περιστροφής για να διαχέεται καλύτερα η θερμότητα.

– Θερμαντικά πάνελ

Τα θερμαντικά πάνελ τοίχου αποτελούν αποδοτική λύση σε όλο το δωμάτιο με πολύ χαμηλό κόστος. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία μετάδοσης θερμότητας με ρεύματα αέρα, δημιουργούν θερμότητα στο πίσω μέρος του θερμαντικού, ανάμεσα στο θερμαντικό και τον τοίχο, η οποία ανέρχεται και έχει ως αποτέλεσμα την θέρμανση όλου του δωματίου. Αυτή η αρχή μετάδοσης θερμότητας του κονβέκτορα – σημαίνει ότι περίπου το 90% της θερμότητας προέρχεται από το πίσω μέρος του θερμαντικού, ενώ μόνο το 10% εκπέμπεται από το μπροστινό μέρος του πάνελ. Η μετάδοση θερμότητας με ρεύματα αέρα δεν είναι μόνο οικονομική αλλά ασφαλής και πολύ πιο αποδοτική μέθοδος.

Είναι ιδανικά για θέρμανση δωματίων έως 15τμ, αποδίδουν όμως ικανοποιητικά και σε μεγαλύτερους χώρους.

 

Μπορεί να σταθεί στο έδαφος, αλλά και να τοποθετηθεί στον τοίχο.

– Καλοριφέρ Mica

Η θέρμανση με πάνελ Micathermic συνδυάζει την τεχνολογία από δύο μεθόδους για τη θέρμανση του αέρα . Από την ανακλαστική υπέρυθρη θέρμανση (infrared) και από την θέρμανση μεταφοράς του αέρα “κυκλοθερμική θέρμανση”. Αυτό το μείγμα των μεθόδων θέρμανσης ζεσταίνει το δωμάτιο πιο ομοιόμορφα από τις συμβατικές θερμαντικές συσκευές.

Ζυγίζουν έως 50% λιγότερο από τις παραδοσιακές συσκευές θέρμανσης (π.χ. καλοριφέρ λαδιού), ενώ θερμαίνουν δύο φορές πιο γρήγορα τον χώρο.

 

Σόμπες υγραερίου

Δεν απαιτούν την σύνδεση στο ρεύμα και έτσι μεταφέρονται σε όποιο σημείο του σπιτιού επιθυμείτε, ενώ και η αυτονομία επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο της κατανάλωσης, αφού απαιτείται μόνο η αγορά της φιάλης. Διαθέτουν σειρά ασφαλιστικών δικλείδων για όσους αισθάνονται άβολα με τη χρήση υγραερίου στο σπίτι.

Το περιεχόμενο μιας φιάλης φτάνει μέχρι 100 ώρες καύσης και μπορεί να ζεστάνει 40m² ακόμη και στη χαμηλότερη ρύθμιση θερμοκρασίας.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα