Ρεύμα: Στα επίπεδα Αυγούστου οι τιμές της ΔΕΗ – Σε ανοδική ρότα η αγορά

Ρεύμα: Στα επίπεδα Αυγούστου οι τιμές της ΔΕΗ – Σε ανοδική ρότα η αγορά
Πυλώνες της ΔΕΗ EUROKINISSI

Οι περισσότερες εταιρείες προμήθειας προχώρησαν σε αυξήσεις έναντι του Αυγούστου, αν και υπάρχουν προϊόντα με χρεώσεις που φτάνουν ακόμη και τα προ κρίσης επίπεδα.

Σταθερό διατήρησε το βασικό της τιμολόγιο Γ1/Ν1 για το Σεπτέμβριο η ΔΕΗ με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις που έγιναν αργά το βράδυ της Κυριακής, όπως προβλέπεται από το πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που ισχύει από πέρυσι και τελεί ακόμη σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ έδωσε τιμή στα 15,5 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 λεπτά για πάνω από αυτό το όριο, ενώ η χρέωση κατά τη νύχτα είναι 11,4 λεπτά/KWh.

Στο προϊόν ΔΕΗ myHome 4All, που προωθείται εσχάτως δυναμικά από την μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας στη λιανική ρεύματος, η χρέωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης διατηρείται στα 15 λεπτά ανά KWh. Πάνω από το συγκεκριμένο όριο, κάθε κιλοβατώρα θα χρεώνεται με 20,6 λεπτά του ευρώ ανά KWh, όπως και τώρα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας, που η ΔΕΗ κρατά σταθερό το βασικό της τιμολόγιο (Γ1 Οικιακό).

Οι ιδιώτες προμηθευτές

Στο μεταξύ, μεταξύ 8 και 19,6 λεπτών ανά κιλοβατώρα κινουνται οι τιμές που έδωσαν οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 13,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν ήταν 12,8 λεπτά ανά kWh.

Συνολικά, πάντως, οι τιμές που έδωσαν οι προμηθευτές είναι ανοδικές αν και υπάρχουν επιμέρους προϊόντα με τιμολογήσεις που “θυμίζουν” τα προ κρίσης επίπεδα.

Ειδικότερα:

  • Η Protergia ανακοίνωσε χρέωση 18,28 λεπτά του ευρώ ανά kWh στο πρόγραμμα Οικιακό MVP Reward. Η τιμή είναι αυξημένη κατά 8% έναντι του τιμολογίου Αυγούστου, ωστόσο με την έκπτωση συνέπειας η τιμή διαμορφώνεται στα 12,28 λεπτά του ευρώ. Στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό Value της εταιρείας, η χρέωση είναι 12,28 λεπτά του ευρώ ανά kWh, με αύξηση 30%. Σημειώνεται ότι στο Protergia Οικιακό Value+, που η εταιρεία, μόλις, τοποθέτησε στην αγορά υπάρχει χρέωση 9,46 λεπτά ανά kWh.

  • Στα 15,77 λεπτά ανά kWh από 14,87 τον Αύγουστο διαμορφώθηκε η χρέωση της Elpedison στο πρόγραμμα που προσφέρει έκπτωση συνέπειας (Συνέπεια Day), που έχει πάγιο 5 ευρώ. Στο νέο πρόγραμμα της εταιρείας, το Elpedison Green Economy, η χρέωση είναι 8 λεπτά ανά kWh, όσο και τον Αύγουστο με π’αγιο στα 3,5 ευρώ. Σταθερή, έμεινε και η χρέωση στο πρόγραμμα Elpedison Economy, στα 12 λεπτά ανά kWh.

  • Η ΗΡΩΝ στο πρόγραμμα Generous Home έδωσε τιμή 19,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 17,7 λεπτά τον Αύγουστο. Με την έκπτωση συνέπειας, όμως, στο 20% η τιμή διαμορφώνεται στα 15,68 λεπτά ανά kWh, με άνοδο κατά 11% σε σχέση με τον Αύγουστο. Για τους καταναλωτές που έχουν συμπληρώσει 9 μήνες στο πρόγραμμα, η έκπτωση είναι αυξημένη στο 25%, με τη χρέωση να διαμορφώνεται επομένως χαμηλότερα, στα 14,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Στο πρόγραμμα Simply Generous Home της εταιρείας, για τους νέους πελάτες και όσα νοικοκυριά δεν έχουν συμπληρώσει 6μηνο, η χρέωση θα είναι 11,25 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Για τους καταναλωτές που έχουν συμπληρώσει 6μηνο, η χρέωση διαμορφώνεται στα 10,63 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Η χρέωση τον Αύγουστο ήταν 8,55 λεπτά ανά kWh για όλους τους πελάτες.

  • Η χρέωση της εταιρείας Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας στο πρόγραμμα Μaxi Free+ θα είναι 12,4 λεπτά ανά KWh, αυξημένη κατά 10% σε σχέση με τον Αύγουστο. Με την έκπτωση συνέπειας η χρέωση “προσγειώνεται” στα 9,3 λεπτά ανά KWh

  • Η χρέωση της ΖeniΘ στο πρόγραμμα Power for home All μέχρι τις 500 KWh διαμορφώνεται στα 9,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, που με την έκπτωση συνέπειας φτάνει στα 7,9 λεπτά. Στο πρόγραμμα (Power Home Basic) από 17,3 λεπτά διαμορφώνεται στα 18,4 λεπτά ανά kWh το Σεπτέμβριο για τις πρώτες 270 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Για μηνιαία κατανάλωση πάνω 270 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 19,4 λεπτά ανά kWh, από 18,3 λεπτά. Στο πρόγραμμα Power Home Now η χρέωση είναι ελαφρώς μειωμένη έναντι του Αυγούστου, στα 14,3 λεπτά ανά kWh, από 14,4 λεπτά του ευρώ.

  • Για το πρόγραμμα OnTime της NRG, η αρχική χρέωση διαμορφώνεται στα 15,99 λεπτά ανά kWh, από 13,7 λεπτά ανά kWh τον Αύγουστο (+17%). Με την έκπτωση 10%, η χρέωση ελαττώνεται στα 14,391 λεπτά ανά kWh, από 12,33 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους πρώτους δύο μήνες σύμβασης η έκπτωση συνέπειας είναι 30%.

  • Στα 13,5 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της ΕΛΙΝ τον Σεπτέμβριο στο πρόγραμμα Power On! Home Bonus- (με εκπτ. συνέπειας), αυξημένη κατά 13% σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε (12 λεπτά ανά kWh).

  • Στα 12,28 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της Watt & Volt, (που ανήκει όπως η Protergia και η Volterra στη Mytilineos), στο πρόγραμμα Reward (συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας), αυξημένη κατά 12% σε σχέση με τον Αύγουστο. Το τιμολόγιο W+V Value της εταιρείας έχει επίσης χρέωση 12,28 λεπτά ανά kWh, από 9,46 λεπτά τον Σεπτέμβρη (αύξηση 30%).

  • Στα 13,98 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της Volterra, όσο και τον Αύγουστο.

  • Η Volton προσφέρει 9,45 λεπτά ανά κιλοβατώρα (με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Volton Energy Control (12,60 ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας), καθώς και 14,82 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Volton Home Plus (15,60 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας).

Η χονδρεμπορική αγορά

Στο μεταξύ πάνω από τα 100 ευρώ κινείται για άλλη μια μέρα η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφοντας άλμα της τάξης του 28%.

Ειδικότερα, στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για σήμερα Δευτέρα 21 Αυγούστου διαμορφώνεται στα 111,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυξημένη κατά 28,05% σε σχέση με την Κυριακή όπου ήταν στα 87,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι πάνω από το μισό, αυξημένο μερίδιο κατέχει το φυσικό αέριο ενώ μηδενική είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή. Ετσι, η συμμετοχή των ΑΠΕ ανέρχεται στο 50,75%, του φυσικού αερίου στο 30,46% ενώ οι εισαγωγές ανέρχονται σε 8,46%. Στο 5,76% ανέρχεται η συμμετοχή των μεγάλων υδροηλεκτρικών. Η συνολική ζήτηση έφτασε στις 383 GWh. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ωρου έφτασε στα 211,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η χαμηλότερη στα 69,34 ευρώ. Η μέση τιμή, σε μηνιαία βάση διαμορφώνεται στα 94,37 ευρώ?MWh.

Ήδη, η αύξηση των τιμών αερίου που καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες αναμένεται να ωθήσει προς τα πάνω τις χονδρεμπορικές τιμές για τον Σεπτέμβριο, κάτι που, όπως τονίζεται, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, έστω κι αν ο “παράγων ΑΠΕ” λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις ως “φρένο” στην άνοδο, ωστόσο δεν μπορεί να προβλεφθεί ο ρόλος του με ακρίβεια.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για τον Ιούνιο στην Ελλάδα ήταν στα 91,49 ευρώ/MWh και αυξήθηκε στα 112,68 ευρώ/MWh τον Ιούλιο.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα