Σενάρια για παράταση της απαγόρευσης στις ρήτρες αναπροσαρμογής ρεύματος

Σενάρια για παράταση της απαγόρευσης στις ρήτρες αναπροσαρμογής ρεύματος
Λογαριασμοί ρεύματος EUROKINISSI // ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Η ιδέα που καλλιεργείται στο ΥΠΕΝ είναι να υπάρξει μία ολιγόμηνη περίοδος «γέφυρα» 2-3 μηνών, ώστε να δοθεί στις εταιρείες, αλλά και στους πελάτες τους, χρόνος προσαρμογής.

Λύσεις ώστε η αναστολή των έκτακτων μέτρων στη λιανική ρεύματος να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερους «κραδασμούς» για τους καταναλωτές αλλά και για τους προμηθευτές, συνεχίζει να αναζητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο, εκτός από τη χρονική μετάθεση κατά 2-3 μήνες της προθεσμίας στην οποία θα «ξεπαγώσουν» οι ρήτρες αναπροσαρμογής, επί τάπητος έχει τεθεί και μία ακόμη εναλλακτική φόρμουλα, η οποία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τον ίδιο σκοπό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εναλλακτική που εξετάζει το υπουργείο είναι ναι μεν να ολοκληρωθούν τα έκτακτα μέτρα στη λιανική ρεύματος στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά η αγορά να μην επανέλθει από την 1η Οκτωβρίου απευθείας στο προηγούμενο (και μόνιμο) καθεστώς. Αντίθετα, η ιδέα είναι να υπάρξει μία ολιγόμηνη περίοδος «γέφυρα» (2-3 μηνών), ώστε να δοθεί στις εταιρείες (αλλά και στους πελάτες τους) χρόνος προσαρμογής.

Το σενάριο αυτό προβλέπει πως για την περίοδο «γέφυρα» θα δημιουργηθούν από τις εταιρείες μεταβατικά τιμολόγια, στα οποία θα μεταφέρουν σε πρώτη φάση τους πελάτες τους. Τα τιμολόγια αυτά θα είναι κυμαινόμενης τιμολόγησης με ανακοίνωση τιμής την 1η κάθε μήνα.

Στην πράξη, αυτό θα σήμαινε πως θα ετίθετο σε εφαρμογή ένα μέρος του πλαισίου της ΡΑΑΕΥ για την άρση της αναστολής της ρήτρας, το οποίο η Αρχή είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Το υπόλοιπο πλαίσιο θα παρέμενε «παγωμένο» για την περίοδο «γέφυρα», ώστε να ενεργοποιηθεί αμέσως μετά.

Το παραπάνω σενάριο έχει το πλεονέκτημα ότι, για τους καταναλωτές, η μορφή των μεταβατικών τιμολογίων θα είναι περίπου όμοια με τα προϊόντα που ισχύουν τώρα, και για όσο βρίσκονται σε εφαρμογή τα έκτακτα μέτρα. Έτσι, καθώς θα πρόκειται για τιμολόγια ex-ante, και πάλι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τη χρέωση του παρόχου τους σε μηνιαία βάση – έστω και λίγο αργότερα, την 1η κάθε μήνα, σε σχέση με το τρέχον καθεστώς. Μάλιστα, κάθε 1η του μήνα θα μπορούν να συγκρίνουν τις χρεώσεις των μεταβατικών τιμολογίων όλων των παρόχων.

Η περίοδος «γέφυρα» θα δώσει την ευχέρεια στους προμηθευτές να οριστικοποιήσουν τα «κανονικά» τους τιμολόγια και να ενημερώσουν σχετικά τους πελάτες τους. Έτσι, οι καταναλωτές θα έχουν ένα επαρκές χρονικό διάστημα για να επιλέξουν με ποιο προϊόν θα προμηθεύονται ρεύμα, όταν θα λήξει η περίοδος μετάβασης.

Από την άλλη πλευρά, αν προκριθεί αυτή η λύση, μένει να διευκρινισθούν σημαντικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή της. Σημαντικό είναι το πότε θα πρέπει να ενημερωθούν οι καταναλωτές για αυτά τα μεταβατικά τιμολόγια, αλλά και τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η εν λόγω ενημέρωση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα