Συνεργασία ΑΔΜΗΕ – Sunlight για εγκατάσταση μπαταριών στο δίκτυο ρεύματος

Συνεργασία ΑΔΜΗΕ – Sunlight για εγκατάσταση μπαταριών στο δίκτυο ρεύματος
Κολώνες υψηλής τάσης eurokinissi

Οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν εντός των επόμενων ημερών το Μνημόνιο Συνεργασίας για το πιλοτικό έργο που θα αυξήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων ΑΠΕ.

Η ελληνική Sunlight του Ομίλου Olympia, μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες στην ανάπτυξη και παραγωγή συσσωρευτών για ποικίλες εμπορικές εφαρμογές αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ο εταίρος του ΑΔΜΗΕ στην πιλοτική μονάδα μπαταριών που σχεδιάζει να εγκαταστήσει ο Διαχειριστής στον υποσταθμό της Θήβας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν εντός των επόμενων ημερών το MoU για την εγκατάσταση πιλοτικής μονάδας κεντρικής αποθήκευσης, η οποία θα έχει συνολική ισχύ 20 MW και χωρητικότητα 20 MWh. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Sunlight θα αναλάβει την προμήθεια της συστοιχίας των μπαταριών, ενώ η ελληνική εταιρεία από κοινού με τον ΑΔΜΗΕ θα αναπτύξουν από κοινού το σύστημα διαχείρισης και λειτουργίας της συστοιχίας.

Όπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την περίοδο 2022-2031, και επομένως τελεί υπό την έγκριση της ΡΑΕ. Κατά την περιγραφή του, ο ΑΔΜΗΕ τονίζει τη σημασία που έχει η διερεύνηση της προοπτικής αξιοποίησης μονάδων κεντρικής αποθήκευσης, με σκοπό τη διαχείριση τοπικών συμφορήσεων και την υποστήριξη της λειτουργίας του συστήματος μεταφοράς, ενόψει της περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η συνήθης αντιμετώπιση των συμφορήσεων από τους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς είναι είτε η ενίσχυσή τους με κατασκευή νέων γραμμών μεταφοράς είτε η αναβάθμιση των υφιστάμενων γραμμών. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις η κατασκευή νέων γραμμών καθίσταται πρακτικά αδύνατη λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών, ενώ η αναβάθμιση των υφιστάμενων δεν είναι πάντα τεχνικά εφικτή. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, η οποία είναι μία εναλλακτική λύση που ήδη χρησιμοποιείται από αρκετούς Διαχειριστές στο εξωτερικό.

Όπως είναι φυσικό, η αποτροπή των συμφορήσεων είναι προς όφελος των ηλεκτροπαραγωγών. Από την άλλη πλευρά, για την πιλοτική μονάδα επιλέχθηκε ο υποσταθμός της Θήβας, ακριβώς επειδή στη Βοιωτία υπάρχει ήδη εγκατεστημένο ένα αρκετά μεγάλο χαρτοφυλάκιο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, όσο και από ΑΠΕ. Μάλιστα, τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένεται να εγκατασταθεί στην περιοχή ένας σημαντικός αριθμός από νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, είχε αποκαλύψει σε πρόσφατη συνέντευξή του την επικείμενη υπογραφή του MoU, επισημαίνοντας ότι ο Διαχειριστής θα συνεργαστεί με μεγάλο όμιλο που δραστηριοποιείται στον τομέα της αποθήκευσης. Η Sunlight διακρίνεται για τις καινοτόμες και «πράσινες» λύσεις αποθήκευσης ενέργειας που εδώ και περίπου 30 χρόνια εμπορεύεται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Με αφετηρία τις μπαταρίες οξέος-μολύβδου, έχει επενδύσει σημαντικά την τελευταία δεκαετία στην έρευνα και ανάπτυξη γύρω από τις ασφαλέστερες και πιο προηγμένες εφαρμογές μπαταριών λιθίου, με σκοπό να επεκταθεί στη συγκεκριμένη τεχνολογία αποθήκευσης. Φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μπαταρίες για «έξυπνα» συστήματα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για ηλεκτρικά λεωφορεία πόλεων και για τη ναυτιλία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα, για την ανάπτυξη καινοτόμων μπαταριών λιθίου, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το νέο κέντρο θα προστεθεί και θα ενδυναμώσει το υπάρχον R&D Center της εταιρείας, που λειτουργεί στην Ξάνθη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα